Arkiv

19.10.19 – 16.11.19
Åke Lindestrand – 4
Debututställning

Åke Lindestrand är född 1995 och har studerat vid Nyckelviksskolan samt vid konstskolan Idun Lovén.
Han har tidigare ställt ut sina verk vid Liljevalchs ung vårsalong 2012 och hade utställning vid Detroit Gallery 2017 med titeln ”Sometimes synchronized”.

Lindestrand kombinerar färger och former för att skapa rum och uttryck som vanligtvis inte går att beskriva med ord. Han sätter uttrycket framför koncept och vill att verken ska tala till känslor snarare än intellekt. Inspirationen grundar sig i stadsmiljön och den ständigt närvarande nostalgin.

Kron-skaparworkshop
med Elisabeth Skoglund
28.9.2019, 12:00-14:00

Vad kan man göra av skräp? Kronor kanske!
Workshop för barn i konsten att omskapa till synes oanvändbart tingel tangel till vackra takkronor.

Ta med dig överblivet material hemifrån som du själv vill använda. Det kan vara allt ifrån kapsyler till plastpåsar, gamla sockar eller kottar.

Platser: 10 st
Tid: 12-14:00
Datum: lördag 28:e sept
Pris: Gratis!

Först till kvarn, så anmäl till harald.sorensen@arvika.se om du vill delta.

Workshop i pompadour – dvs små sällskapsväskor
med Kaisa Kjönsberg
12.10.2019, 12:00-14:00

Den 12 oktober erbjuder vi en workshop i pompadour, dvs små sällskapsväskor, som går i Gerd Görans anda.
Kaisa Kjönsberg har stor vana vid textila arbeten, speciellt stickning, men den här gången ska vi sy pompadour inspirerade av Gerd Görans många olika arbeten i textil. Efter hennes vilda infall!

Så ta med dig överblivet material hemma som du själv vill använda, det kan vara allt från olika textilier, pärlor, smycken, spets, slipsar, band, garnrester – fantasin styr designen!
Kaisa tar även med sig en symaskin för bruk inom workshopen.

Platser: 5 st
Tid: 12-14:00
Datum: lördag 12:e okt
Pris: Gratis!

Först till kvarn, så anmäl till harald.sorensen@arvika.se om du vill delta.

 

24.8.19 – 12.10.19
Gerd Göran 100 år
Retrospektiv utställning

Gerd Göran (f. 1919) är ursprungligen från Västmanland men hon växte upp i Karlstad, utbildade sig på Tekniska skolan (nuvarande Konstfack) vid Högre Konstindustriella Skolans textillinje i Stockholm. År 1941 bosatte hon sig i Arvika med sin man, skulptören Niklas Göran (1913-2000), där hon blev delägare i ett väveri i Rackstad. Det var först på 1950-talet som hon allt mer började arbeta med måleri.
I denna retrospektiva utställning över Görans mångfacetterade konstnärskap kommer vi att få se verk från olika perioder i hennes liv och i olika material. Under senare år har Görans syn försämrats och därför har den skapande processen övergått från måleri till skulptur och assemblage. ”Lekar” kallar hon dessa verk, och kan innehålla allt från slipsar, textila band och ståltråd.

I dagsläget är hon sedan många år verksam i Sångshyttan strax utanför Hällefors. Gerd Görans konst skildrar naturen och livet i all sin färgprakt, och återger dess berättelse om styrka och skönhet, men också ett stort miljöpolitiskt engagemang finns i hennes konst.

Gerd Göran finns representerad på Värmlands Museum, Örebro läns museum, Nationalmuseum och i Statens konstråds samlingar. Likaså i flertalet kommuner och landsting, bland annat i Arvika kommuns samlingar.

ARVIKA PRIDE 2019!
10.8.2019 – 17.8.2019

Arvika Pride återvänder! Förra året blev en historisk händelse med Arvikas första Pridefirande och vi kan nu äntligen meddela datumen för Arvika Pride 2019.
I år kommer vi även samarbeta med Karlstad Pride och Säffle Pride, vilket har resulterat i att augusti månad blir hela Värmlands Pride-månad!

Vi startar Värmlands Pride-månad med Pridetåg i Arvika lördagen den 10:e augusti.
Uppsamling är kl. 12:00 i stadsparken, framför scenen, och avmarsch är kl. 13:00. Vi tågar gemensamt genom staden och återvänder till parkscenen för ett kortare program med tal och underhållning!

Tal: Kommunfullmäktige Peter Söderström / Lokalområdespolischef Jonas Wendel / Transsammans / Värmland Prides ordförande Hazel Svensson / Elin Tienvieri från Innovation Park / Arvika Prides projektledare Marcus Modh / Ragnhild Johansson präst i Svenska Kyrkan i Arvika.
Musiker Lisa Lyckborn / Poet Sara Falkstad från Kulturföreningen Kolonin / Pass med Hälsokompaniet på parkområdet.

Veckan därpå, fram till 17:e augusti, kommer vi att ha ett Prideprogram med musik, föreläsningar, utställningar, workshops med mera. Mer information om dessa punkter kommer längre fram i sommar.

10/8 – 17/8 2019

Glad Pride och välkomna!

UTSTÄLLNING MED VÄRMLAND PRIDE
”MAMMA + MAMMA + BARN”
10.8.2019

Det kommer att visas en tillfällig utställning på Arvika konsthall som anordnas av Värmland Pride. Endast under 1 dag.
“MAMMA + MAMMA + BARN”,  vars huvudsyfte är att skapa en bildkonstutställning som representerar och lyfter fram frågor som rör ensamstående kvinnor och kvinnor i samkönade relationer, specifikt frågor kring IVF och adoption. Det handlar om runt 10 konstverk som sedan kommer att säljas, intäkterna kommer gå till välgörenhet med fokus på hbtq+frågor.

 

KOMMA UT – HBTQ-MONOLOG
MED OSKAR STERNULF
12.8.2019, 19:00-20:30

OBS! VISAS PÅ RITZ ARVIKA

HBTQ-monologen ”Komma ut” är skriven och framförd av dramatikern och skådespelaren Oskar Sternulf och inspirerad av Anders Öhrmans intervjubok med samma namn. Vi får följa den homosexuelle killen Andreas och hans första tankar kring sin sexualitet, hur vännerna tar det och hur en hel värld kan vändas upp och ner när familjemedlemmar inte accepterar en för den man är. I monologen bemöts många fördomar kring homosexualitet och på ett gripande men samtidigt humoristiskt sätt får publiken lära sig att respektera och förstå sin omgivning, bli mindre fördomsfull och lära att älska sig själva.

Oskar har spelat monologen över 420 (!) gånger i Sverige, Finland och Island och manuset är förlagt på Colombine förlag, som är Nordens största teaterförlag. I och med kvällens föreställning blir det Arvika-premiär! Webbplats/Instagram: sternulf.se

Föreställningen är 50 min, och kommer följas av ett samtal på 40 min mellan publiken och Sternulf.

Detta evenemang ges i samband med Arvika Pride, och anordnas av Arvika konsthall, i samarbete med Ritz. Föreställningen kan genomföras med stöd av Arvika kommun.

 

TISDAG 13 AUGUSTI
FÖRELÄSNINGSDAG

 

12:00 Anneli Karlsson, föreläsning: HBTQ och folkhälsa
14:00 Organisationen Transsammans berättar om sin verksamhet
15:00 Monica Ekström, föreläsning: HBTQ och våld i nära relation
16:00 Svenska kyrkan, föreläsning: Regnbågsnyckeln
18:00-21:00 Pop up café med RFSL

 

14:e och 16:e augusti
Måleri & Skulptur, tema Pride och FN:s barnkonvention
Workshop med Ann-Charlott Hedenskog
och Lise Bache

Varje bild utgår från en känsla som ligger till grunden för varje uttryck. Bilden skapas inifrån och tar form under ett samarbete mellan öga och den djupa känslan en inre kommunikation skapas. Processen kan ta evigheter och ibland gå snabbt.

Pågående utställning är årets sommarutställning med barnboksillustratören Marcus-Gunnar Pettersson.

I årets sommarutställning kommer Marcus-Gunnar att visa verk ifrån sina bilderböcker och andra arbeten där kaffe och slumpen ligger till grund. Detaljrika bildvärldar för alla åldrar som skildrar ett brett känslospektra och många olika berättelser.
I workshopen tar vi avstamp i Petterssons rika bildvärld, och diskuterar frågor kring inkludering och om barns rättigheter.
Vi ser på konsten i konsthallen och gör våra egna bilder och skulpturer.

Samtal om Barnkonventionen artiklarna
I artikel 2 alla barn samma rättigheter och inget barn får diskrimineras.
I artikel 3 ska barnets bästa komma i främsta rummet.
I artikel 6 har barnet rätt till liv och utveckling.
I artikel 12 har barnet rätt att uttrycka sin åsikt. Vuxna ska lyssna, beakta och återkoppla till barnet.

Åldrar: 5-12 år
Antal deltagare: 20 st

Tillfällen: onsdag 14/8, kl. 12:00-15:00 och fredag 16/8, kl. 14:00-17:00.
Det är gratis att delta.

Anmäl ditt deltagande senast fredag 9 augusti, till marcus.modh@arvika.se

 

Sommarlovsaktivitet
15.8.2019, kl. 12:00-15:00
Dessert-workshop med Lenas Bakeri

Lena Brunzell har sedan 2013 varit egen företagare inom bageri och konditori. Under en längre tid hade hon sin verksamhet och försäljning i anslutning till sitt hem, men har nu även en butik inne i Arvika.
”Jag har äntligen fått möjlighet att arbeta med det som annars är min hobby, det ser jag som livskvalité. Mitt mål är att mina kunder finna bakverk som något utöver det vanliga, det som smakar lite extra och som man vill ha mer av.”

Lenar har stor erfarenhet av tårtdesign och brinner starkt för sitt yrke. I denna workshop kommer Lena att visa våra deltagare lite trix och knep kring design och dekoration av bakverk, och hon kommer att inspirera oss till att våga vara kreativa hemma i vårt eget kök. Mycket spännande går att göra med marsipan och karamellfärg, och vad passar bättre än färgsprakande bakverk att fira Pride med?

Datum: 15 augusti
Tid: 12:00-15:00
Ålder: 8-15 år
Antal deltagare: 7 st

Gratis att delta.
Anmäl ditt barns deltagande senast fredag 9:e augusti till marcus.modh@arvika.se

Konsert med O (Solberg/Aas/Bagge)
15.8.2019, 16:00-17:00

Om O: O är musikerna Inga Margrete Aas och Helen Louise Solbergs projekt. De är bägge baserade i Oslo. De spelar akustisk frifolk, stundtals fritt improviserat, stundtals enkla låtstrukturer, med besättningen gitarr, vokal och barockinstrumentet viola da gamba. Just nu spelar de som trio med Tove Bagge på barockviola.

TOVE BAGGE är utövande violast, verksam inom flera genrer. Nordisk folkmusik, tidig musik, konstmusik och fri improvisation är exempel på dessa. Tove fascineras av förhållandet mellan utövare och lyssnare, och rummet som skapas mellan dem. Därför är improvisation en grundläggande del av hennes arbete. Tove är utbildad vid Norges Musikkhøgskole i Oslo. Hon är medlem i grupper som Damkapellet, folkmusikensemblen Frøken och tidigmusikensemblen Ensemble Hieronymus.

INGA MARGRETE AAS spiller kontrabass og barokkinstrumentet viola da gamba, og er utdannet ved Norges musikkhøgskole. I tillegg til O er Aas’ hovedprosjekter det klassiske kammerorkesteret Ensemble Allegria, og improduoen Vilde&Inga med Vilde Alnæs. I 2016 mottok Aas og Alnæs De Unges Lindemanpris for deres kunstneriske virke med Vilde&Inga. I 2017 utga Vilde&Inga sitt andre album Silfr på plateselskapet SOFA, og Ensemble Allegria sitt tredje album, spellemannsnominerte Mozart/Schoenberg, på selskapet LAWO.

HELEN LOUISE SOLBERG arbeider med akustisk improvisert musikk i kammerformat. Hun har jobbet med stemme i improvisasjonsprosjektet BLY, blant annet i samarbeid med samtidskomponist Therese Birkelund Ulvo og sangerne Ingrid Romarheim Haugen og Hanna Gjermundrød. Samleutgivelsen VOIX BRUTES kom på det Berlinbaserte labelet Audition Records i 2014. I 2017 lagde hun musikk til billedkunstner Anawana Halobas permanente utendørs skulptur på Træna i regi av Skulpturlandskap Nordland.

Länk till O:s hemsida: http://o-site.org/

 

SAMKÖNAT BEGÄR I KONSTEN
FÖRELÄSNING MED EMIL ÅKERÖ
17.8.2019, KL. 14:00

llustrerade utanförskap och kodade meddelanden – Samkönat begär i konsten

En föreläsning om hur samkönat begär har gestaltats under tider då det var förbjudet eller tabu och vilka spår det lämnat efter sig i konsten, i konstnärskapet och livet. Föreläsningen har utgångspunkt i de svenska konstnärerna Eugène Jansson och Gösta Adrian-Nilsson, den finska illustratören Tom of Finland samt skulptriserna Emma Stebbins och Sigrid Blomberg.

Emil Åkerö är verksam skribent och föreläsare inriktad på gestaltningen av HBTQ-personer inom kulturen. Emil är utbildad kulturvetare med en bakgrund museipedagog, forskningsassistent och projektledare. Tidigare har Emil medverkat vid bland annat Stockholm Pride, Umeå Pride, Norrköping Pride och Linköpings Regnbågsvecka.

 

29.6.19 – 17.8.19
Årets sommarutställning
Marcus-Gunnar Pettersson – Illustration

Marcus-Gunnar Pettersson (f 1987) är född och uppvuxen i Arvika och utbildad inom Grafisk Design och Illustration vid Konstfack. Han frilansar idag som illustratör med fokus främst på bilderböcker och har ett tiotal boktitlar på bakom sig.
Pettersson föredrar att arbeta i analoga tekniker så som tusch och akvarell. Han finner det tilltalande att i slutresultatet ha tillgång till ett fysiskt verk och att under processen försöka bli vän med ett material. Pettersson är också intresserad av ett samspel mellan det nästan groteska och det vackra, mellan spännande detaljer och det finstämda, humor och allvar.
Hans manér har blivit till genom en slags slump. Många gånger får Pettersson sådan prestationsångest av det vita arket, vilket leder till att han utgår nästan uteslutande från en kaffefläck på pappret och skissar vad han ser i formerna. Kanske är det därför hans bilder ”blir lite tillskruvade” som han själv säger.

I årets sommarutställning kommer Marcus-Gunnar att visa verk ifrån sina bilderböcker och andra arbeten där kaffe och slumpen ligger till grund. Detaljrika bildvärldar för alla åldrar som skildrar ett brett känslospektra och många olika berättelser.

Vi öppnar kl. 17:00 den 29:e juni.

 

Ute blåser sommarvind
– konsert med MINT
13.7.2019, kl. 13:00-14:00

Ensemble MINT har funnits sedan hösten 2018 och grundades av sopranen Eleonor Karlsson och flöjtisten Marta Möller. Deras vägar korsades på Musikhögskolan Ingesund där de av en slump blev sammansatta i ett kammarmusik projekt. Det klickade till och de har sedan dess musicerat främst klassisk musik ihop. MINT är en trio där den tredje medlemmen har varierats. Just nu har ensemblen äran att ha med gitarristen Marcus Ekroth, också en student på Musikhögskolan Ingesund, som egentligen har grund i den rytmiska genren men som också spelar klassisk musik.

Under den här konserten kommer ensemblen att bjuda på visor och klassisk musik från renässansen fram till idag. Musiken kommer främst från Sverige, Tyskland och England.

Inträde: 50 SEK, det går att betala kontant eller med swish
Längd: 1 h

Välkomna!

Kaffefläcks-workshop!
med barnboksillustratören
Marcus-Gunnar Pettersson
3.7.2019, kl. 12:00 – 15:00

Låt fläckarna flöda i denna workshop där vi provar på att jobba som illustratören Marcus-Gunnar Pettersson. Av kaffefläckar och vattenfärger där slumpen och lekfullhet får styra, skapar vi bilder som växer fram med hjälp av din vildaste fantasi.

Marcus-Gunnar Pettersson (f 1987) är född och uppvuxen i Arvika och utbildad inom Grafisk Design och Illustration vid Konstfack. Han frilansar idag som illustratör med fokus främst på bilderböcker och har ett tiotal boktitlar på bakom sig.
Hans manér har blivit till genom en slags slump. Många gånger får Pettersson sådan prestationsångest av det vita arket, vilket leder till att han utgår nästan uteslutande från en kaffefläck på pappret och skissar vad han ser i formerna. Kanske är det därför hans bilder ”blir lite tillskruvade” som han själv säger.

Ålder: 6-15 år, i målmans sällskap under 9 år.
Antal platser: 30 totalt inkluderat vuxna
Tid: 3/7, kl. 12:00-15:00
Plats: Arvika konsthall

Det är gratis att delta.

Anmäl ditt deltagande senast fredag 28:e juni till marcus.modh@arvika.se

Konsert med Ensemble Freithoff
I Händels fotspår
25.6.2019, 18:00-19:00

 

Konserten med Ensemble Freithoff kommer att presentera några av Norges och Nordens mest betydelsefulla 1700-talskompositörer, sett i ljuset av Händels sånger och instrumentalmusik: Berlin, Freithoff och Roman för arvet efter Händel och Bach vidare i våra skandinaviska land och tillför högbarocken en karaktär den kanske inte hade hittat i centrala Europa. Detta att vara utanför händelsernas centrum kan tillföra en viss originalitet, kanske mer eller mindre bevisat från kompositörernas sida. Och originalitet är det mycket av bland våra egna barockmusiker, men också nyskapande, spännande och inspirerande musik. Den svenska kompositören Roman var möjligen också elev hos Händel, under hans studietid i London.

Ensemble Freithoff uppträder i många olika kammarmusikkonstellationer och mindre orkestersammansättningar. Ensemblen utgjorde kärnan i föreställningen Alvdrottningen (Purcells Fairy Queen) på Havlyst Teater, Ramme gård, sommaren 2011 och har sedan dess gjort en serie rena konsertproduktioner i samband med sceniska produktioner. I loppet av det senaste året har de turnerat med föreställningen ”Sparv i ögat” tillsammans med skådespelaren Marit Grefberg: en dramatisk resa i medelålderns musik och poesi.

Ensemblen har arrangerat egna festivaler, på Lavetthuset på Hovedøya sommaren 2012 och på Linderud gård i samband med 1814- jubileet sommaren 2014. Publikrekordet sattes dock när ensemblen hade sin debut på Hovedscenen på Den Opera og Ballett med Pergolesis Stabat Mater, Dolorosa, påsken 2014.

De sista åren har de haft en rad framträdanden vid olika festivaler, som Oslo Operafestival, Trondheim Barockfest och konserter i olika kykor och kulturhus runtom i landet. De har turnerat med produktioner som kammaroperan ”Il Duello Amoroso” och flera rena konsertproduktioner.

Ensemblens namn kommer från den norska kompositören Johan Henrik Freithoff, som var en av de första norska barockkompositörerna. Namnet indikerar att ensemblen önskar att sätta fokus på skandinavisk repertoar i dialog med europeiska förebilder. Ensemblen önskar också att utvidga repertoaren med nyskriven musik på äldre instrument. Det första försöket på det kom i samband med Caroline Eidsten Dahls CD-utgivning ”Blockbird” (efter Thommessens verk) i samspel med ensemblens medlemmar, med norsk blockflöjtsmusik, som blev lanserat på LAWO Classics i oktober 2014. Under 2018 kom ensemblens flrsta CD med musik av skandinaviska barockkompositörer, också på LAWO Classics

Helene Wold och Daniel Sæter (sång), Caroline E. Dahl (flöjt), Kristine Rustad (gambe) og Vegard Lund (luta).

Utställningen ”Ullen – förnimmelser vid sjön”

januari 12, 2019

Ullen – förnimmelser vid sjön
25.5.19 – 21.6.2019

Denice Zetterquist – Måleri
Nina Zetterquist – Måleri och skulptur
Zara Zetterquist – Måleri och skulptur

”Kanske beror det på att vi inte kan gå tillbaka i tiden, medan vi kan återvända till platsen för en kärlekshistoria, ett brott, en lycklig tid eller ett fatalt beslut; platserna är det som består, det vi kan ta i besittning, det som är odödligt. Platserna blir minnets konkreta landskap, det som formade oss, och på något vis blir även vi till platser. ”

-Rebecca Solnit, Gå vilse. En fälthandbok

Denice, Nina och Zara Zetterquist 3 generationer kvinnor visar i den här utställningen verk med utgångspunkt från sjön Ullen, en plats som betytt och betyder mycket för deras liv och skapande.
Gestaltat i måleri, skulptur och installation får vi i utställningen Ullen möta en plats där inspiration och upplevelser av det som finns men kanske framförallt av det dolda som vi vid första anblicken kanske inte vet finns i och runt omkring Ullen och dess skogar.

Öppettider Midsommar

Under midsommar är våra öppettider lite annorlunda.

Fredag, Midsommarafton: 12:00-14:00
Lördag, Midsommardagen: STÄNGT

Glad Midsommar!

 

Sommarlovsaktivitet

19:e och 20:e juni
Måleri & Skulptur, tema Ullen
Workshop med Ann-Charlott Hedenskog

Ledare för denna workshop är Ann-Charlott Hedenskog, som är konstnär och utbildad inom konstpsykoterapi. Genom sitt måleri vill Hedenskog försöka förmedla livets storhet bortom orden och bortom tanken. Varje bild utgår från en känsla som ligger till grunden för varje uttryck. Bilden skapas inifrån och tar form under ett samarbete mellan öga och den djupa känslan en inre kommunikation skapas. Processen kan ta evigheter och ibland gå snabbt.
Hedenskog har utbildat sig vid Kyrkerud, har en utbildning i bildestetik vid Karlstad universitet och en treårig Bildpsykoterapeutisk utbildning vid Nordic Art Therapi.

Vi tar tillsammans med Ann-Charlott inspiration från den pågående utställningen ”Ullen – förnimmelser vid sjön”, där Denice, Nina och Zara Zetterquist är 3 generationer kvinnor som visar verk med utgångspunkt från sjön Ullen, en plats som betytt och betyder mycket för deras liv och skapande.
Gestaltat i måleri, skulptur och installation får vi i utställningen Ullen möta en plats där inspiration och upplevelser av det som finns men kanske framförallt av det dolda som vi vid första anblicken kanske inte vet finns i och runt omkring Ullen och dess skogar.
Vi ser på konsten i konsthallen och gör våra egna bilder och skulpturer.

Åldrar: 5-12 år
Antal deltagare: 20 st

Tillfällen: onsdag 19/6, kl. 12:00-15:00 och torsdag 20/6, kl. 14:00-17:00.
Det är gratis att delta.

Skicka din anmälan senast fredag 14:e juni, till marcus.modh@arvika.se

 

Italiensk afton – konsert i försommarkväll
27.5.2019, kl. 18:00-19:00

Måndagen den 27:e maj är det en italiensk afton på konsthallen.
Det blir musik med tema på italienska arior, 1500-1700-tal.

”O del mio dolce ardor”
(Jag kommer att älska dig, så länge jag andas)

Medverkande:
Maria Amvrosiadi, sopran
Karin Andréasson, piano

Inträde 50 kr med enkel fika.

Välkomna!

10.5.19 – 18.5.19
De ungas vårsalong
Tema: resan

I utställningen ”De ungas vårsalong”, deltar 300 elever från låg-, mellan- och högstadiet, Bildskolan Pilen och Ingesunds Folkhögskola i Arvika kommun, i samarbete med Bildskolan Pilen som arrangör, Arvika konsthall, Arvika kommun och Studieförbundet Vuxenskolan.

De skolor som medverkar är Kyrkebyskolan högstadiet, Jössefors fritids Safiren och Smaragden, Styckåsskolan, Gateskolan, Centralskolan, Bildskolan Pilen och Ingesunds Folkhögskola Bättre svenska.

Syftet med projektet är att de unga ska få tilltro till sitt eget skapande och uppmuntra till kreativa problemlösningar. Genom mötet med konsten som verktyg, med sig själva och andra vill vi stärka deras självförtroende och inneboende skaparkraft. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära stärker de ungas självförtroende i konsten att skapa. Därmed skapar konsten en större förutsättning för aktiva och reflekterande barn och unga i Arvika. Målet är att se sin egen och andras identitet, vart vi varit, vart vi ska och hur vi ska komma dit samt förebygga all form av rasism och kränkande behandling.

Med hjälp av konsten som uttryck, budbärare och verktyg hoppas vi att utställningen ”Resan” kan vara en spännande och lärorik upplevelse utifrån de ungas villkor och perspektiv att se på världen.

Med sina olika uttryck och berättelser vill vi att utställningen skall vara en mötesplats för inspiration, nya kunskaper och insikter, gemenskap, glädje, nya möten, samtal och pedagogiska diskussioner. Vi vill synliggöra vikten av estetiska läroprocesser och ett mångkulturellt och tolerant Arvika.

 

Vernissage fredag 10:e maj, invigning kl. 13:00. Öppet denna dag 13:00-17:00.
Tal av Marcus Modh, konsthallsansvarig, med musik av Musikskolans elever.

Öppet i övrigt mån-fre 10:00-17:00, lör 11:00-14:00.

Lördag 11/5, kl. 14:00-15.00
”Kvinnor i Arvika” berättar om sin ”Resa”.
Detta med Bushra Ayed m.fl.

Lördag 11/5, kl. 15:00-17:00
Workshop med Lise Bache från Bildskolan Pilen, där vi skapar kring temat ”Resan”.
Invigning av det gemensamt skapade konstverket.

Bokcirkel
16.5.2019, 17:30 – 19:00

Nästa träff för konsthallens bokcirkel sker torsdagen den 16:e maj 2019, kl. 17:30. Vi kommer att vid denna träff diskutera Hayden Herreras bok ”Frida Kahlo: en biografi”.

”I denna magnifika bok går konstvetaren Hayden Herrera på djupet i den fascinerande och sprakande historien om Frida Kahlo, en av världens mest ikoniska konstnärer och människor: Hennes barndom i Mexico City under den mexikanska revolutionen. Hennes fascination för mexikansk folklore och kultur. Samröret med kommunisterna. Det stormiga äktenskapet med konstnären Diego Rivera. Hennes många kärleksaffärer, och den tragiska olycka som skadade henne för livet och gjorde så att hon aldrig kunde få barn.
Frida Kahlo är rikt illustrerad med foton och målningar en påkostad, fängslande biografi, oumbärlig för alla som är intresserade av Frida Kahlo.

HAYDEN HERRERA är en amerikansk konsthistoriker och författare. Hon har skrivit biografier om Henri Matisse och Mary Frank och hennes texter har publicerats i bland annat New York Times och Art in America. 1996 mottog hon det prestigefyllda Guggenheim Fellowship-priset.”

Guidning i utställningen ”Det var en gång”

Vill du veta mer om textilkonstnären Katrin Bawah? Då ska du kika förbi konsthallen till helgen!

Bawah är nämligen på plats, både lördag och söndag, och guidar er i sin utställning ”Det var en gång”. Ingen föranmälan behövs!

Båda guidningar hålls kl. 13:00.

Glöm inte att det nu är sista veckan för denna utställning. Välkomna!

Lördag 27:e april, kl. 13:00
Söndag 28:e april, kl. 13:00

 

6.4.19 – 28.4.19
Det var en gång
Katrin Bawah – Textil

Det var en gång
… en liten flicka som älskade pappersdockor, som lekte med pappersdockor och som ritade och målade stora garderober till alla sina pappersdockor. Som visste precis vilka kläder som hörde till rätt pappersdocka och som fick pappa att leta överallt efter en borttappad mössa.
Så självklart ska det finnas en pappersdocka på min utställning.
Hon heter Tossi och har en liten garderob – än så länge.
… en tonåring som lyckats spara ihop till en av de första Barbidockorna och som designade och ritade och sydde och drömde. På vernissagedagen leker jag med vanligt folk som visar ovanliga kläder.
… en ung student som överlycklig kommit in på ”Slöjdis” och nästan ännu gladare tackat nej till Slöjdseminariet. Vävning var mitt huvudämne och många vävar har det blivit. Visar ett 20-tal på utställningen, både bindvävar och rosengångsberättelser.
… en nyutexaminerad textilkonstnär som genast satte igång med att göra utställningar. Jag ställde då som nu ut stickade kläder och spratteldockor.
… en nybliven mamma utan plats för vävstol men som istället började sy applikationer. Det blev porträtt av befintliga hus. Några fåtal finns kvar att visa på utställningen.
… en medelålders kvinna som gillade att fästa trådar och som gärna stickade randigt och färgstarkt.
… det blev till slut en sjuttiofemårig tant som nu visar upp allt hon kan

Bawah uppskattar utmaningen som ligger i att skapa alster av restgarner, misslyckade stickningar och ”det hemskt fula garnet som inte går att göra något av”.
Bawah väver i både traditionell bildväv och berättelser i bunden rosengång. Färgerna är ofta symboler för olika teman som klasstillhörighet, kamp och ofrihet. Hon kommer även att visa sin design via det Bawah kallar för spratteldockor och fågelskrämmor.

Öppettider under påsken

Under påsk kommer våra öppettider att vara följande:

Skärtorsdagen: 12:00-15:00
Långfredagen: Stängt
Påskafton: 11:00-13:00
Påskdagen: Stängt

Glad Påsk!

 

Arvika konstförenings årsmöte
16.4.2019, 18:00

Tisdagen den 16:e april är det så dags för Arvika konstförenings årsmöte. Vi träffas i konsthallens lokaler, där vi kommer att bjuda på mat och dryck. Under detta årsmöte kommer vi välja in ny kassör och två nya styrelseledamöter – presentation av valberedningens förslag görs på plats. Verksamhetsberättelsen framläggs av föreningens ordförande, och kassören gör en ekonomisk redovisning.
Vi hoppas att så många som möjligt av föreningens medlemmar kan närvara, och att vi får en trevlig stund tillsammans.

/ Arvika konstförenings styrelse

 

Duo konsert – 1900-tals musik
13.4.2019, 12:00-13:00

Lördagen den 13:e april, kl. 12:00, är det konsert på Arvika konsthall med den nystartade duon Mattias Lund och Elise Pettersen Watten – båda elever vid Ingesunds Musikhögskola.
De kommer att framföra ett urval av 1900-tals musik för Vioal och piano.

Gratis inträde!

Varmt välkomna!

Turista Hemma!
6.4.2019, 11:00-18:00

Den 6:e april är det inte bara vernissage för Katrin Bawahs utställning ”Det var en gång”, utan det är premiär för Turista Hemma i Arvika. En dag då stadens kulturella arenor gemensamt håller öppet och har lite extra intressanta program!

Schema konsthallen:

12:00 – Vernissage Katrin Bawahs utställning ”Det var en gång”.
14:00 – Modeuppvisning av Bawahs kläder
17:00 – Guidning i den nya utställningen av konstnären själv

Öppet 11:00-18:00.

Gratis inträde.
Välkomna!

Konsert med Johannes Leo
30.3.2019, 12:00-13:00

Johannes Leo är kompositör och singer-songwriter som skriver musik om att våga leva ett liv sant emot sig själv.

Med sig har han andra studenter från Musikhögskolan Ingesund, bland annat en stråkkvartett.

23.2.19 – 30.3.19
En parallell historia
Axel Wahlunds konstsamling
Kakan Hermansson – Installation
Anna Nordström – Installation

I konsthallens nuvarande utställning får vi se en blandning av dåtid och nutid, men som berör frågor som varit aktuella då och som är lika aktuella idag. Konstnärerna Anna Nordström och Kakan Hermansson, två medlemmar från Den nya kvinnogruppen, DNK, möter här verk ur Axel Wahlunds konstsamling – en samling beståendes av verk utförda av kvinnliga konstnärer runt sekelskiftet 1900.
”En parallell historia”, kommer att knyta an till den utställning som görs vid Rackstadmuseet om skulptören Anna Palm (1881-1963) – Palmutställningen har dels till syfte att lyfta detta konstnärskap ur glömska.
Wahlunds samling lägger fokus just på bortglömda kvinnliga konstnärskap och målet för samlandet har varit att försöka lyfta dessa ur glömska.

DNK bildades ur en akut och nödvändig gemensam reaktion mot en patriarkal och manssolidarisk konst- och konsthantverkarkontext. Där DNK är en plattform att verka genom, ett rum där deras praktiker inte behövde förhålla sig till traditionstyngda patriarkala strukturer. Konstnärerna Kakan Hermansson och Anna Nordström kommer i ett möte med Wahlunds samling att reflektera tankar som rör det trygga rummet och skapa en separatistisk installation där kvinnor delar med sig av livet och hemligheter.
I denna utställning får vi bevittna ett systerligt samarbete över tid och rum, där vi belyser hur de patriarkala strukturerna gör sig ständigt påminda och som har varit hämmande för kvinnor.

Bokcirkel
28.3.2019, 17:30 – 19:00

Nästa träff för konsthallens bokcirkel sker torsdagen den 28:e mars 2019, kl. 17:30. Vi kommer att vid denna träff diskutera Gösta Alfvéns bok ”Ohälsosam arkitektur: en annan sida av funktionalismen.”

”Hur kan vi skapa attraktiva, gröna, levande och hälsosamma städer som främjar ett rikt socialt liv är frågor som blivit allt viktigare. Dagens samhälle är starkt påverkad av 1900-talets omvälvande stadsplaner. Denna bok skildrar hur det gick till då den moderna staden skapades i Sverige. En viktig idékälla var den schweizisk- franske arkitekten Le Corbusier. Boken problematiserar hans och svenska efterföljares tankegångar om arkitektur den så kallade funktionalismen och hur det ledde till omfattande rivningar av gamla stadskärnor och massproduktion av miljonprogrammet. Boken belyser också kvalitéer i arkitekturen som föregick modernismen, som vi kan dra lärdom av då vi bygger nytt. Funktionalismen lovade välfungerande, hälsosamma städer. Men som boken visar, så infriades inte dessa löften. Författaren försöker också ge en del svar på frågan om hur vi bygger attraktiva, hälsosamma städer som främjar ett rikt socialt liv.
Gösta Alfvén är läkare och docent med stress hos barn som forskningsområde. Han har under en lång tid intresserat sig för hur stadens fysiska miljö påverkar människor, dess hälsa och emotioner.”

 

”Dumheter och kludd!”
– föreläsning om kvinnliga konstnärer kring sekelskiftet 1900
21.3.2019, 18:00 – 19:30

Arvika konsthall bjuder in till en fördjupad föreläsning i ämnet kvinnliga konstnärskap runt sekelskiftet 1900, med anledning av utställningen ”En parallell historia”.
Vi kommer att göra nedslag i historien inom olika konstområden, och föreläsningen kommer att beröra konst och konstnärskap i aktuella utställningar som visas upp vid Arvika konsthall, Rackstadmuseet samt Nationalmuseum.

Deltar i föreläsningen:

Linda Hinners är Fil. Dr, och Intendent för skulptur vid Nationalmuseum. Hinners har medverkat i arbetet med installationerna i nyöppnade Nationalmuseum och fler i utställningar, bland annat en om skulptören Auguste Rodin på Nationalmuseum @konstakademien i Stockholm 2015. Hon arbetar för närvarande med ett projekt om nordiska kvinnliga skulptörer.
Hinners kommer att berätta mer om hur situationen såg ut för kvinnliga skulptörer i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, och hur många av dessa slogs för kvinnliga konstnärers rättigheter.

Majken Magnusson var tidigare biblioteks- och kulturchef i Arvika och har sedan 90-talet haft ett stort intresse för den lokala skulptören Anna Palm (1881-1963), och arbetar med en biografi över skulptören. Palm tillhörde inte Rackstadkolonin, men hon gick i lära hos Christian Eriksson i Stockholm. Hennes konstnärskap tog henne även till Rom, och Palm startade där en kvinnlig konstnärsgrupp med syftet att utbyta tankar sinsemellan.
Magnusson har tillsammans med Rackstadmuseet skapat utställningen ”Anna Palms värld – en skulptörs dröm”.

Monica Jansson är ordförande i Arvika konstförening och har arbetat som konstpedagog vid Värmlands Museum och är idag pedagog vid Rackstadmuseet. Vid Rackstadmuseet ingår Jansson även i utställningsgruppen och har varit delaktig i många utställningar som producerats vid museet – vilket inkluderar utställningen om Anna Palm. Med sina stora kunskaper om Rackstadkolonin och konstlivet i stort i Sverige runt sekelskiftet 1900 kommer Jansson att ge oss en guidning i utställningen ”En parallell historia”. Fokus kommer att ligga på det äldre måleriet som lånats in från Axel Wahlunds konstsamling, där vi får fördjupade kunskaper om kvinnliga målares situation under denna tid.

Varmt välkomna!

Systerskapa på 8 mars
8.3.2019, 15:30 – 17:00

Tjejjouren Miriam, Arvika konsthall och Studieförbundet Vuxenskolan bjuder in till en workshop på temat SYSTERSKAP.

Kl 15.30-17 samlas vi i Arvika konsthall för att workshopa kring systerskap. Vad är systerskap? Vad betyder det för oss? Och hur kan vi backa varandra?

Vi är på plats kl 15.30-17, workshoppen är kl 16. I konsthallen just nu pågår utställningen ”En parallell historia” där kvinnliga konstnärer från förr och nu möter varandra. Passa på att titta på den när ni ändå är på plats.

Workshoppen riktar sig till dig som identifierar dig som tjej/kvinna. Workshoppen är kostnadsfri, ingen anmälan behövs. Vi bjuder på snacks.

VÄLKOMNA!

Bokcirkel
28.2.2019

Nästa träff för konsthallens bokcirkel sker torsdagen den 28:e februari 2019, kl. 17:30. Vi kommer att vid denna träff diskutera Marina Abramovics bok ”Gå genom väggar”.

 

12.1.19 – 16.2.19
Body War
Erik Lundback – Fotografi
Åke Sjöberg – Teckning

I media kan vi allt mer och mer mötas av en kroppshets som bidrar till en ohälsosam livsstil, och en snäv syn på vad den egna kroppen kan tillåtas vara. Men fler röster har börjat höras som försöker motverka detta, två av dessa röster är Åke Sjöberg och Erik Lundback. Body War är en utställning som handlar om hur våra kroppar delas in i kvinnligt och manligt, vad dessa kroppar förväntas uttrycka i former av feminint och maskulint, aktivt och passivt, och hur otillåtande samhället kan vara när vi vågar röra oss utanför dessa snäva ramar. Utställning vill kritisera vad samhället bygger upp för förväntningar kring den egna kroppen och förväntningar vi lägger på våra medmänniskors kroppar.

Åke Sjöberg, konstnär boende i Göteborg. Utbildad i Fri konst på Akademin Valand
(pågående Mfa) och Kunstakademiet i Bergen (Ba), samt Dômens- och Göteborgs konstskola. Teckning är för Sjöberg ett tredje språk som han använder för att tänka likväl som för att kommunicera och för att utveckla idéer, i likhet med hur vi använder det talade eller det skrivna språket för att utvärdera och omforma tankar. Tecknandet hjälper Sjöberg att enkelt visualisera komplicerade samband.
Sjöberg har ända sedan han var barn reagerat på orättvisor. I takt med att han växte upp förstod Sjöberg att det utöver orättvisor på individnivå också finns strukturella orättvisor. I sitt konstnärskap jobbar han genom att teckna, läsa och skriva för att förstå samhället, till sin hjälp använder han olika akademiska förklaringsmodeller.

Erik Lundback är född i Gävle men är numera bosatt och verksam i Stockholm. Utbildad vid Christer Strömholms fotoskola i Stockholm.
Han började sin karriär med rörlig bild, men gick sedan över till stillbild. I dag arbetar han främst som reklam/ porträttfotograf och har fotat några av våra mest välkända svenska artister och skådespelare till olika tidningar och magasin. Sitt stora genombrott fick Erik för 5 år sedan med utställningen Guy där han med hjälp av kameran har utforskat den manliga kroppen och hur den hindras i att uttryckas på vissa sätt. Erik tröttnade på hur kvinnor och män på så vitt skilda sätt porträtteras i media, där kvinnor ofta framställs som vackra, passiva och mjuka medan män ska vara tuffa och hårda. Främst berör Lundback frågor om vad som egentligen anses vara en manlig kropp och kvinnlig kropp, och vilka poser vi återkommande matas med i media. Varför uppfattar vi vissa poseringar/maneér som feminina respektive maskulina? Efter utställningen Guy för fem år sedan har Erik ständigt jobbat vidare med projektet och har även samarbetat med Fotografiska museet i Stockholm.

Båda konstnärerna lyfter tankar som belyser samhällets strukturella förlöjligande och diskriminering av exempelvis feta människor, den feminine mannen och den manliga kvinnan. På så vis kan olika system för makt och förtryck, via deras konst, dissekeras och skärskådas.

Bokcirkel

Nästa träff för konsthallen bokcirkel sker torsdagen den 24:e januari 2019, kl. 17:30.
Vi kommer att vid denna träff diskutera Olivia Laings bok ”Den ensamma staden: om konst, ensamhet och överlevnad”.

 

Hämtning av verk för Julsalong 2018

Sista dagen för julsalongen är 5:e januari 2019. Det går att hämta dina verk redan denna dag, under vår ordinarie öppettid, kl. 11-14:00.

Söndag och måndag den 6:e och 7:e januari har vi stängt som brukligt.

Mellan 8:e till 11:e januari bygger vi en ny utställning, dörren är därför låst, men vi kommer att vara på plats till och från, främst mellan 12-17:00.
Prova att knacka på, eller ring på 0570-818 42 / 070-101 45 29.

Vi öppnar som vanligt igen lördagen den 12:e januari, med vernissage för utställningen ”Body War”. Det går att hämta dina verk denna dag. Annars kan ni besöka oss under ordinarie öppettider efter det.

 

Öppettider under jul

Lördag 22/12, 11:00-14:00

23-26 dec stängt

Torsdag 27/12, 12:00-17:00
Fredag 28/12, stängt.
Lördag 29/12, 11:00 – 14:00.

Sedan öppnar vi igen 2/1 2019.

God jul och gott nytt år!

 

Presentation av jurydomare för 2018 års julsalong

Berndt Arell är född 1959 i Ekenäs, Finland, men bor idag i Stockholm. Arell är utbildad vid Åbo akademi och innehar en filosofie magisterexamen. Redan som 21åring blev han chef för Ekenäs Museum. Sedan har arbete följt vid Österbottens Museum, Åbo Konstmuseum, och Nordiskt konstcentrum på Sveaborg. Arell var med om att starta upp Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn, som öppnade år 2000, och var även museets förste chef. Från 2001-2007 var han chef för Helsingsfors stads konstmuseum, 2007-2009 chef för Kiasma i Helsingfors. År 2009 blev Arell chef för Centralkommissionen för konst, som är en del av Undervisnings- och kulturministeriet i Finland.
Sedan ledde nya jobberbjudanden Arell tillbaka till Sverige, denna gång som direktör för Svenska kulturfonden mellan 2010-2011, och mellan 2012-2017 var han överintendent för Nationalmuseum med Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm.
Från 2018 är han utställningsproducent för Fotografiska International HQ, med fokus på museets internationella filialer. Han är även ledamot vid Finska Akademien, ledamot i Allan och Bo Hjelts konststiftelse, ledamot i Signe och Ane Gyllenbergs stiftelse och är kommendör av Kungliga Nordstjärneorden.

 

Den traditionella julsalongen på Konsthallen visar i år 139 verk.
243 verk lämnades in. Ett brett spektrum av konstnärliga uttryck!
Vernissage 1:a dec, kl 12.00. Öppet 11-14 lör. 

Hämtning av ej antagna verk kan göras under våra öppettider.
Efter utställningen kan hämtning av köpta verk göras under sista dagen den 5 januari 2019 och under vecka 2 tis-fre (ny utställnings byggs under denna vecka, så ring för insläpp eller avtala tid). Det går att fråga om tider genom att skicka mail till marcus.modh@arvika.se eller sms till 070 101 45 29.

Jury inför detta års julsalong avslöjas 1:a dec.

Julsalongens utställare är:

Liisa Aho
Anita Abrahamsson
Arve Andersson
Märta Anderdott
Lennart Augustsson
Tanja Aumanen
Christina Bryntesson
Carin Blomh Ohlsson
Karin Börjesson
Monica Bergman
Ingalill Borén
Tina Björklund
Annica Berglund
Kristina Blakstad
Else-Britt Blixt
Margareta Björkäng
Maj-Lis Carlsson
Tage Daleljung
Dr. Crix
Jennie Dahlén
Ulf Eriksson
Åsa Ekelund Lindahl
Agneta Eliasson
Göran Eriksson
Elin Eriksson
Karin Fast Aronsson
Kerstin Falk
Cecilia Gustafsson
Birgitta Hultén Ekman
Emma Hagerskog
Raija Hjalmarsson
Lotta Huhta
Adam Hedin
Ulf Hollsten
Lena Jäder Sundberg
Mirja Jordain
Ulf Johansson
Eva Kaiser Waldenström
Louise Kerbosch Lind
Mattias Karlsson
Lisbeth Lundin
Lotta Lagerson
Gyösh Lövestam
Ingela Magnusson
Liv Midbøe
Titti Modh
Eva Magnusson
Linus Nilsson
Kettil Nilsson
Björn Nordström
Kerstin Nykvist
Per-Olof Nilsson
Christer Norrström
Anna Olson
Karna Olsson
Britta Peterson
Solveig Rudström S.
Astor Rydlundh
Elisabeth Ryhre
Oskar Skog
Marie Sandberg
Ulrika Skog
Cecilia Stigevik
Margareta Säfström
Inga-Lill Strömberg
Jörgen Thorson
Mia Tingvall
Åsa Tjust
Kerstin Tärnbrant
Elisabet Thorvaldsen-Flack
Maj-Lis Uller
Gunnel Vallhagen
Kerstin Wikeberg-Skog
Anita Wingefors

 

JULSALONG 2018

1.12 – 5.01 JULSALONG 2018 – Årets jurybedömda salong
Du som är konstnär i eller från Värmland lämna in tre verk till jurybedömning. Valfri teknik och inramade och klara för upphängning ska dina verk vara. Inlämningsavgiften är 150 kr.

Inlämning till Konsthallen kan göras följande tider: V46 Tisdag – fredag 13-16 nov kl 14-17 Lördag 17 nov kl 11-14 V 47 Måndag – onsdag 19-21 nov kl 12-17.

Inlämningstalong kan du printa ut från pdf. Eller fylla i på plats. Namn, adress, titel på verket. Samtliga verk ska vara till salu. Om verket är en triptyk ska de höra samman och säljas som en enhet.

Julsalongen öppnar lördagen den 1:a december och pågår till lördagen den 5:e januari 2019. Alla konstnärer är så klart varmt välkomna till vernissage under lördag med invigning kl 12. Mer information följer.

Inlämningssedel till Julsalong 2018

Barnteater: Kapten Kryp, Tempus och planetskötarna

Kapten Kryp och tidsmaskinen Tempus tar med publiken på en resa runt jorden, i en färgsprakande äventyrsteater med sång och musik. Det blir ett magiskt möte med insekter och blötdjur från olika världsdelar, varvat med spännande fakta och tips om hur vi människor kan bli planetskötare.
Med enkla och underhållande budskap om vår miljö blandat med intressant fakta hoppas Kapten Kryp och hans medhjälpare på att kunna göra skillnad. Musik, matematik, geografi och biologi blandas med en gnutta engelska i den här dramagiska föreställningen.

Längd: 1 h
Pris: Gratis

Datum: 3 och 4 januari 2019, ett tillfälle per dag
Klockslag: 15:00 den 3:e jan, och 10:00 den 4:e jan.

Anmälan: skickas till marcus.modh@arvika.se
Platser: cirka 60 st

Naturama

www.naturama.se

https://www.facebook.com/naturama.se/

 

Konstutställningar 2018

Våra utställningar arrangeras med stöd av Sveriges Konstföreningar 

1.12– 5.1 Julsalong 2018

Jurydomare Berndt Arell.

 

Julkonsert med Imma

december 11, 2018

Tis, 11:e dec, 19:30

Tisdagen den 11:e december bjuder sånggruppen Imma in till julkonsert i konsthallen.
Gruppen består av Anna Danielsson, Julia Danielsson, Helena Johannesson och Torbjörn Svahn. En industriarbetare, en förskolelärare, en studie- och yrkesvägledare och en busschaufför. De är fyra vänner som har sjungit och spelat tillsammans i lite över 3 år. De har förkärlek till stämsång, Galenskaparna & After Shave, Disney och musikaler. Vad kommer de framföra? En variation av klassiska sånger, egenskrivet material och mer modern musik som hör julen till. Fri entré!

Gränsland – lördagskonsert på konsthallen

december 5, 2018

Lördag 8:e dec, kl. 12:00

Isa Holmgren (SE) och Alan Mackie (CA)
På röst och kontrabas utforskar duon det magiska svänget och melodierna i gränslandsmusiken. Med sina rötter i den svenska och norska folkmusiken blandar de låtar från västra Värmland och gränslandet med nyskriven folkmusik.

Frivilligt inträde.

 

Adventsjazz på Arvika konsthall

november 30, 2018

JW Jazzduo, Söndag 2 dec kl. 15.00

På scenen står JW Jazzduo som spelar sköna toner från 50 och 60 – talet med inspiration från musiker såsom pianisten Bill Evans och basisten Scott Lafaro.  Duon består av Wiktor Matslova , piano och Johannes Bäckström, bas.

Insamling till Rädda Barnen

Fri entré

Two to Tango, Söndag 9 dec kl. 15.00

Two to Tango önskar god jul – Anna Andersson Vass , fiol och Martin Hultén, gitarr spelar tango, milonga och lite julmusik.

Insamling till Rädda Barnen

Fri entré

Cecilia Andre’ med vänner, Söndag 16 dec kl. 15.00

Soul & lite blues i avskalad förpackning., Cecilia Andre’, sång, Torbjörn Solberg, gitarr Emil Wachenfeldt, tangenter, Fredrik Kaudern, bas.

Insamling till Rädda Barnen

Fri entré

 

Konstbokcirkel

november 6, 2018

Känner du också att du kanske behöver sporras till att läsa lite mer? Eller vill du helt enkelt bara träffa nya människor för att diskutera konst och kultur? I vinter kommer Arvika konsthall att starta upp en bokcirkel där vi träffas för att diskutera konstens olika uttryck. Tanken är att vi ses en gång i månaden, och att vi läser 1 bok per månad. Samtalet ska vara av lättsam art och innebär inte att det blir något läxprov på det vi läser. Nedan följer en lista på de böcker vi ämnar ta oss igenom under kommande månader (utan inbördes ordning).

Skicka en anmälan till marcus.modh@arvika.se om du vill vara med. Det finns ett begränsat antal platser.

 

oktober 31, 2018

13:e november, 19:00.

Gymnasieelever från Stage and Perform tillsammans med Estetiska skolans högstadieelever presenterar stolt en blandad konsert i Arvika konsthall fylld av klassiska pärlor.
Det kommer bland annat bjudas på duettsång, piano, dragspel, fiol, flöjt -stycken. Samt inslag av dans.

Konserten äger rum tisdagen den 13:e november och startar kl.19.00 och håller på i ca 2 timme med en bensträckare i mitten.

Välkommen!

Höstlovsaktiviteter

oktober 30, 2018

Kreativa ansikten – workshop med makeupartisten Emma Engström

Makeupartisten Emma Engström håller i en workshop som kommer att handla om hur vi kan skapa makeup med inspiration från konst, poesi, musik och känslor.
Hur kan vi tolka våra känslor via att skapa en målning i våra ansikten? Kan vi hitta en karaktär ur en låttext som sen går att återskapa med färg i ansiktet?

Emma Engström är utbildad makeup-artist med påbyggnad specialeffekt och karaktär. Emma älskar att skapa karaktärer och ser make-up som en konst där ansiktet är en målarduk där man kan skapa utan gränser. På en workshop med henne får man prova på att vara kreativ på samma sätt och det finns inga rätt eller fel, inga förkunskaper krävs, bara skaparglädje.

Onsdag 31 oktober, 12:00-15:00.
Ålder 12-15 år, antal 10 st.

Skicka anmälan till marcus.modh@arvika.se

 

Workshop i vapensköldar, med historiker Hampus Busk

Har du kanske funderat på vad det är för sorts symboler som gömmer sig i Game of Thrones, eller vad de i spelet World of Warcraft bygger på?
Vi lever i en värld påverkad av symboler, på museer, kyrkor men också i omarbetad form i fantasyberättelser om släktstrider och magiskt knutna symboler. Många spel, filmer och berättelser använder sig av symboler, flera gånger i just vapensköldar, men få vet att de faktiskt är styrda av regler och har en historisk bakgrund.

Hampus Busk är mångårigt aktiv kulturhistoriker, pedagog och illustratör. Sedan fem år har han i guidningar fokuserat på maktens symbolvärld. Ett arbete med syfte att på ett praktiskt sätt lära ut till elever och barn hur man på egen hand kan använda sig av och förstå symboler. Som deltagare får du hjälp av Hampus att själv skapa egna vapensköldar.

Torsdag 1:a november, 15:00-18:00
Åldrar 10-15 år, antal 20 st. Först till kvarn gäller.

Fredag 2:a november, 12:00-15:00
Åldrar 6-9 år, antal 10 st. Först till kvarn gäller.

Anmälan skickas till marcus.modh@arvika.se
Plats: Arvika konsthall.
Ange ålder på deltagaren. Vi bjuder på mellanmål.

 20.10– 10.11 Ytterligheter
Dr. Crix – Måleri/ illustration
Magnus Mellgren – Metall/skulptur

Dr Crix kommer till stan. Med sig har han botemedlet till den epidemi han anser värmländsk konst dragit på sig. ”Det finns många tekniskt duktiga konstnärer härifrån och runt omkring, men mycket är för mig ointressant. Sällan hittar jag en utställning som jag faller pladask för. De flesta verk i exempelvis allmänna rum är för mig i dagsläget väldigt intetsägande” Min konst är en provokation till allt det där, den gråa massan.”
I media är han maskerad och går under namnet Dr.Crix. Konsten är mestadels influerad av serieteckningar men även skarpa och koncista linjer formar många av motiven. Det är tavlor, teckningar och skulpturer utformade ur både verkliga livet och fiktion. Dr.Crix är en av många pseudonymer konstnären går under. Tillsammans med bland annat karaktärer som Juan Perez och Ricardo Lopez skapar han konst under samlingsnamnet Bandana Republiken. I Bandana Republiken skapas allt från estetisk regression i form av ”barnteckningar” till ”perfektionistverk” och alltsammans av samma konstnär. ”Jag kände en stark längtan efter att skapa verk tillsammans med andra konstnärer men eftersom jag hade svårt att upptäcka konstnärer i Värmland som vågade tänka utanför ramarna blev det istället att jag skapade egna konstnärer med olika karaktärer och lät dem sedan ta plats på canvasen. Sen var det också så att jag ville skapa ”fulkonst” till en billig peng som jag inte ville att åskådaren skulle direkt associera med den konst jag huvudsakligen vill hålla på med”

Magnus Mellgren är målare, skulptör och performanceartist. Mellgren arbetade fram till 2009 som VVS-montör, men efter att ha gått in i väggen sadlade han om och blev konstnär. Han upplevde att skapandet blev en tröst för själen och en väg ut ur depressionerna, som särskilt fick utlopp med hjälp av performancekonst. Särskild inspiration har Mellgren fått av performancekonstnären Franko B (f. 1960). Som skulptör upplever Mellgren att han haft stor nytta av sitt tidigare arbete som VVS-montör, där materialen är välbekanta och även att arbeta tredimensionellt.
”När jag jobbar, så vill jag gärna hålla på lång tid med skulpturen, ofta startar det med att jag hittar gamla skrot föremål där jag kan börja se former och saker. Att just få tillbringa kanske flera månader med en och samma skulptur ger mig en väldigt andlig känsla. Inspirationen hittar jag mest ifrån Tiveden, min gamla hembygd En helt otrolig mytomspunnen orörd skog, Den gamla naturen och Asatron är något som alltid intresserat mig mycket, och det mycket med sambandet med naturen som jag älskar. Jag är nog den som hela tiden vill pröva nya saker och utvecklas, att göra två lika skulpturer alltså producera är inget som direkt tilltalar mig. Många frågar har du slutat med Performance art, nej absolut inte, men det jag höll på med för några år sedan, var bara att jag målade en annan bild, för mig är allt det samma, bara olika projekt och vilken teknik man vill använda för stunden.”

 

27.10 Konsten, poesin och sanningen
Gustaf Fjaestad möter Gustaf Fröding

När Gustaf Fröding gick ur tiden 1911, erbjöd Gustaf och Maja Fjæstad Ida Bäckmann från Säffle att bo hos dem i Arvika för att skriva boken om Fröding. Den blev 1913 den kanske mest skandalomsusade bok som någonsin utgivits i Sverige. Gustaf Fjæstad gjorde ett träsnitt till boken med en symbolik om den esoteriske Fröding som tills nu varit okänd, om människan i Kosmos. Fröding skrev sin djupaste lyrik de sista åren av sitt liv och utvecklade en livs- och världsåskådning där allt är Kosmisk evolution, en levande process han samspelar med i dröm som i vaket tillstånd.  Denna kosmiska process kunde Gustaf Fjæstad identifiera sig med i skapandet av sitt måleri. Han skrev i et brev till Olle Bonnièr: ”Stor konstnär är endast den som kan höra, lyda och se sitt Högre Jags impulser.” Vilka var dessa impulser?

Föredrag i Arvika Konsthall 27 oktober 2018 kl 12 av Rolf Erik Solheim

22.9 –13.10 Strömmar X4
Gunvor Larsson – Glas
Pamela Wilson – Smycken
textil Susann Wallander – Glas
Malin Gezelius – Fotografi

Vårt tema är vatten sett genom olika material, alltifrån det som finns under eller på ytan. Uppbruten yta, reflexer eller att sänkas ner helt och hållet i fotografiets illusion. Detta har vi gjort i olika framföranden, såsom  metall, fotografi måleri och glas.

 

 25.8 – 15.9    jord eld vatten luft
Per Brandstedt – Trä
Jan Åke Andersson -Keramik

De fyra klassiska elementen. Jord, symbol för kraft och massa, elden är energi, vatten stod för visdom och liv, och luften var makten. Kombinerade utgör de vår värld. Tillsammans utgör dessa element krafter som formar och stöper ett material, och som påverkar hur dess färdiga uttryck kommer att te sig för betraktaren. Främst vad gäller det vi ser och det taktila. Men de är också element som påverkar alla sinnen.

Brandstedt benämner sig själv som konsthantverkare, han har sin verkstad i den gamla byskolan i Karleby som ligger sydost om Falköping. Verkstan delas med frun som även hon är verksam i materialet trä. Under en period av 15 år har Brandstedt haft ett genomgående projekt kallat ”The Scorched Oak Project” (Det svedda ekprojektet), där han skapat bruksföremåler med enkla geometriska former. Objekten som oftast är av ek, utgörs av massiva träblock.
Brandstedts ytbehandlingsteknik med att sveda träd, som ger hans konstverk sin intensiva svärta, ger ett unikt uttryck. Han berättar om att hans utveckling handlat om hur både han själv och andra upplever resultatet hos hans träskulpturer. Vilket har utvecklats till en vilja att förstå sitt material, i form och yta. Brandstedts undersökningar har tagit hans konstnärskap till två områden, kärlet och sittandet. I denna utställning har han fortsatt att lägga fokus på mjuka rundade och organiska former.

Likaså Jan-Åke Andersson benämner sig som konsthantverkare, och är verksam i Tibro i Västergötland. Han rör sig i gränslandet mellan konst och konsthantverk, och bränner sitt gods i vedeldade ugnar. Andersson närmar sig naturen via sina keramiska alster, med grova och rustika former som inte ska överarbetas för att tappa sin enkla exklusivitet. Leran har för Andersson blivit ett sätt att uttrycka sina innersta känslor, likt ordet för en poet. Han vill också överföra dessa keramiska uttryck till betraktaren för att beröra och bära känslor. Lågan är hans pensel och som ger liv åt leran. Bränningen ger ett uttryck åt materialet, som tillsammans med de kraftfulla formerna, ger en förfinad sinnlighet som är Anderssons mål. Till denna utställning har Anderrson bränt sitt gods i en anagamaugn, där de placeras oglacerade och får sina skiftningar via den långa bränningen.

Vernissage kl. 12:00 den 25:e augusti. Öppet 11-14 denna dag.

 

Konsthallen goes Pride!

juli 2, 2018

Tis 10:e juli Seroconversion

Seroconversion är ett queert noiseprojekt startat 2013 av Birt Berglund och Johan Sundell. Utifrån definitionerna av ”queer” som oönskat begär och ”noise” som oönskat ljud utforskar de vad som händer när man sammanför dessa två (o)lika former av oönskbarhet i en konstnärlig praktik. Tematiker som de har utforskat är queera kroppar som kroppsligt oljud, offentliga toaletter som queera rum, ”glory holes” som gravar och karantänprocedurer som ideologiproduktion. I sin föreläsning ”What Does Queerness Sound Like? – A Lecture on Aural Aesthetics” presenterar de ett urval av sina verk och knyter an dem till queer- och ljud/musikteori.

Efter föreläsningen framför Seroconversion en performance, ”A Tin Plate, A Boy”, vilket är ett performance som behandlar människan som en lingvistisk varelse, språket som (könat) våld och ”Pojken” som en lingvistiskt sårbar subjektsposition.

14:00 – 16:00. Gratis.

Ons 11:e juli Yoga och queera läsningar

Författaren Oscar von Seth berättar om tillkomsten av sin roman ”Snö som föll i fjol”, en feel-good-berättelse med HBTQ-tema som handlar om resande, åtrå, gemenskap och yoga. Oscar har en bakgrund som modern dansare och koreograf. Han har dessutom arbetat som sufflör och regiassistent. 2014 kom han på delad andraplats i Umeå Novellpris, Sveriges största novelltävling. Hans debutroman ”Snö som föll i fjol” släpptes 2017 och för närvarande är han doktorand i litteraturvetenskap vid Södertörns högskola. I sin forskning använder Oscar queerteori för att analysera texter. Förutom att berätta om ”Snö som föll i fjol” kommer Oscar i det här författarsamtalet att prata om queerteorins spännande potential för litteraturforskning, samt hur queerperspektivet har påverkat hans skönlitterära skrivande. Möjlighet att ställa frågor och köpa signerade exemplar av ”Snö som föll i fjol” kommer också att finnas. Tid: 15:00-16:00.

I anslutning till samtalet om Oscars yogainspirerade roman kommer yogapass att ges i konsthallens lokaler. En instruktör från ATMA Yoga finns på plats och ger två pass i yoga, ett enklare för nybörjare med start klockan 16:00, och ett mer avancerat pass klockan 17:00. Skicka en anmälan till marcus.modh@arvika.se för att delta i yogan.

15:00 – 18:00. Gratis.

  

Tors 12:e juli Bland drakar och Dragqueens

Vi får besök av Drakar och Dragqueens – för sagostund och workshops under en spännande dag på Konsthallen! Barn lär sig könsroller tidigt. I sagorna får de läsa om söta hjälplösa prinsessor och starka modiga prinsar. Samtidigt ökar efterfrågan på normkreativ barnkultur. Regissören och författaren Petter Wallenberg har skapat Bland drakar och dragqueens där erkända dragartister – på Arvika konsthall får vi besök av Inga Tvivel som gestaltar ett urval sagor för barn mellan 3 och 7 år. Inga Tvivel – Dragstjärna som uppträtt på Pride-festivaler och operaföreställningar både i Sverige och utomlands och dessutom är lärare i svenska och drama, med genusstudier i bagaget. Workshopen bjuder barnen på en kreativ stund i papper och tyger, där de kan skapa egna sagokaraktärer i papper och tyg, men även att skapa kläder och huvudbonader i samma material. 15:00 – 18:00. Gratis.

Skicka en anmälan till marcus.modh@arvika.se för att delta i sagostund och workshop – det finns enstaka platser kvar.

Fre 13:e juli Pridetåg och pridekonsert!

Arvikas första Pridetåg går av stapeln! Kom och visa ditt stöd för kärlek och inkludering tillsammans med oss. Start kommer att ske i Arvika stadspark för att sedan avslutas på innergården bakom konsthallen med en liten pridekonsert. Det blir Arvikas första pridetåg, och är med andra ord något historiskt!

Vi har uppsamling i stadsparken kl. 12:00, för att sen följas av avmarsch kl. 13:00. Pridetåget går genom gågatorna i centrum för att sedan ledas in till konsthallens bakgård där en mindre pridekonsert kommer att genomföras. Följande kommer att uppträda; Harald Sörensen och Farligt avfall, Franchise Alice, Ridanzius, och Reptile Brain, och även en kortfilm kommer att visas. Detta görs i samarbete med Studiefrämjandet.

12:00 – 17:00. Gratis.

Lör 14:e juli Gömt – Glömt – Drömt Medlemmarna i Melenkvartetten (Trio Melen) har arbetat tillsammans i olika musikaliska sammanhang sedan många år tillbaka. Våren 2016 kom idén att sätta ihop en stråkkvartett. Den första konserten hade de i oktober 2016. Sedan har många andra engagemang följt. Repertoaren och planerna har växt och de träffas ofta och regelbundet för att kunna komma ikapp alla anspråk – nya stycken, hög kvalitét. Melen är Breton, kommer från Bretagne och är ordet för en skimrande, varm gul färg. Musik av Erik Gustaf-Geijer, Amanda Maier-Röntgen, Gustav Mahler, Antonín Dvorak och Martin Edin. Violin Clarissa Forster-Mommert Viola Katharina Becker Cello Marika Gejrot Piano Martin Edin.

Start 15:00. Entré 100 kr.

 

Konsert med GLIMT

juli 2, 2018

Det fjärde stoppet för GLIMT i deras sommarturné blir på Arvika Konsthall den 2:e juli kl 18:00. Kom hit för en konsertupplevelse utöver det vanliga! De spelar 2 set à 40 min.

GLIMTs signum är en påtaglig lyhördhet och samspel mellan musikerna som bidrar till att musiken känns öppensinnad, spännande och spontan där musiken kan gå i många riktningar. Musiken för tankarna till Esbjörn Svensson Trio, Keith Jarrett och ECM och rör sig obehindrat mellan helt fritt musikaliskt skapande till ytterst genomarbetat material. De egna kompositionerna fångar lyssnaren och släpper inte taget i första hand.

Entré 50 kr. Det går bra att betala kontant, med swish eller med kort.

 

30.6 – 18.8   Familjen Stuart Beck
Corinna, Mia, Kaj, Joel, Jessica

En över 70-år gammal institution ställer ut sina alster vid Arvika konsthall. Det rör sig om den etablerade familjen Stuart-Beck, en skara individer som påverkat Arvikas konst- och kulturutbud i decennier. Corinna, Jessica, Joel, Kaj och Mia, alla ställer de nu ut för första gången gemensamt i årets sommarutställning på Arvika konsthall.

Att familjen Stuart-Beck är en uppskattad och omtyckt del av Arvikas kulturutbud råder det inga tvivel om. Sällan har väl en och samma familj i Arvika varit så synonymt med konsthantverk som denna. I denna utställning är de representerade i en rad olika uttryck och tekniker, och det finns inget gemensamt tema just för att deras uttryck är mycket varirerat. Men släktskapet mellan de olika konstnärkspen går inte att ta miste på.

I släkten Stuart-Beck finns det en ganska samspelt syn kring konst. Allting är föreställande till exempel. På det här finns det en sedelärande historia som Rex Stuart-Beck fört vidare inom familjen. Han sa nån gång; en konstnärs förhållande till en konstvetare bör vara så som fågelns förhållande till ornitologen. Det finns en ärvd skepsis inom familjen vem som har rätt att uttolka ett konstnärskap. Det finns även en gemensam tanke om att det handlar om ett yrkesval. Det vill säga, en idé om att det ska vara meningsfullt det man gör personligen, oavsett vad man gör.

Kanske är det just familjens jordnära egenskaper som gjort att de blivit så omåttligt populära bland värmlänningar. Där publiken verkligen kan känna att konsten inte sätter sig över dem och det finns en ömsesidig respekt dem emellan.

Sommarlovsaktiviteterna på Konsthallen med bredd, höjd och Pride!

maj 31, 2018


Sommar sommar sommar och kreativitet!
I år kommer våra sommarlovsaktiviteter innehålla skapande i material som papper och metallskrot och träramar… Och med stolthet kan v även presentera PRIDE – vecka – 10-14 juli med sagoläsning av just Drakar och Drag Queens

P R O G R A M:

Onsdag och torsdag 13 och 14 juni kl 11-15
PAPPERSVERKSTAD: Gör spännande dekorationer och former med papper! 
Färgat, vitt, hårt eller crepp. Vi skär, viker, klipper, syr och limmar. Papper kan bli fantastiska kreationer tillsammans med Irene Heine (fd bildlärare/formgivare).  Vi är inomhus och jobbar. Anmäl intresse senast 5 juni. Vi gör passande grupper beroende på åldersgrupp, speciella behov eller liknande. Max 12 unga per tillfälle. Vi bjuder på mellanmål/fika. Meddela ev allergier etc.

Fredag 15 juni kl 11-15
RAMVERKSTAD: Gamla ramar blir konstnärligt nya! Vi gör gamla slitna breda tavelramar till nya och spännande konstverk. Med målarfärg/sprayfärg, dekorationer, papper och annat. Vi jobbar om vädret tillåter utomhus eller i verkstad. Anmäl intresse senast 5 juni. Vi gör passande grupper beroende på åldersgrupp, speciella behov eller liknande. Max 10 unga per tillfälle. Vi bjuder på mellanmål/fika. Meddela ev allergier etc.
(Utställning: Ramarna kommer vi sedan placera it i stan under en dag i miljöer, butiker eller annat – mer info kommer.)

Tisdag 19 juni preliminärt! Kl 11-15
SKROTVERKSTAD: Skulpturer, trädgårdsdekorationer eller oanade kompositioner av gamla järnspikar (från en gammal båt) och annat skrot. 
Vi jobbar utomhus eller i verkstad. Tåliga kläder och anpassat till åldern 10-15.
Anmäl intresse senast 11 juni. Max 8 unga per tillfälle. Vi bjuder på mellanmål/fika. Meddela ev allergier etc. Denna workshop är preliminär och kanske blir det framflyttad till v 31.Eller senare under hösten.

Torsdag och fredag 28 – 29 juni: Graffiti workshop! 
Vi planerar för en upprepning av förra årets succé. Graffiti med duktiga konstnärer i ämnet. Preliminärt torsdag och fredag 28-29 juni. Kl 11-15. Utomhus med oömma kläder. Anmäl intresse senast 15  juni. Max 10 unga per tillfälle. Vi bjuder på mellanmål/fika. Meddela ev allergier etc.
Torsdag 12 juli kl ca 11-16 Bland Drakar och Drag Queens –
PRIDE för unga 
Vi får besök av Drakar och Drag Queens – för sagostund och workshops under en spännande dag på Konsthallen! Kulturproducenten Petter Wallenberg har skapat Bland Drakar och Dragqueens där en ensemble erkända dragartister berättar sagor och gestaltar dem med glitter och färg! Vi får besök av en av dessa artister! Dagen inleds med sagostund och vi inspireras och avrundar med workshop i temat och fortsätter sedan med samma färgsprakande tema och PRIDE under fredagen. Mer info kommer ges på fb och hemsida.

Anmäl intresse för medverkan i workshop senast 4 juli. Sagostund och upplevelsen i sig är öppen för många barn och unga med max 25. Workshop mellan kl 14-16. Max antal barn och unga 15.
Vi bjuder på mellanmål/fika. Meddela ev allergier etc.
Mer information kommer om hela eventet, med reservation för ändringar.!

Anmälan och frågor till: marcus.modh@arvika.se och ann.lundqvist@arvika.se
Tel: 070 101 45 29.

Programmet uppdateras med mer info löpande. 
Mer info och hela programmet finns även att läsa även på arvika.se

 

 2.6 – 22.6     Geir Yttervik – Måleri
En dag att minnas
I öppningsplatsen Blue Velvet kör kameran genom en idyllisk förort. En man vattnar gräset med en trädgårdsslang. Han får en hjärtattack och faller över i gräset medan vattnet fortsätter att spruta. Familjhunden hoppar och smygar efter vattnet. Kameran går ner i gräset. Ljudet går från – She wore blue velvet, bluer than velvet was the night, till en djup synthsound och vi ser att svartbaggar kryper mellan gräsströdet i spillområdet.
Det finns platser i världen som liknar varandra trots att de finns i olika kontinenter, olika kulturer eller olika tider. Utkanten av alla urbaniserade centra, liknar varandra. Jag har sett det i Tanger, Chicago, Milano, Stockholm eller Istanbul. De är fyllda med murar, rester från mänsklig aktivitet, kvarlevor av skydd och sovsäckar, och lukten är från jorden, ruttna löv, komposterat trä och avföring.
For inspirasion till tavlorna i denna utstälnling, som för det mesta är målat i Paris, har jag varit mycket runt i områdena precis utanför le périphérique. Le périphérique är den stora motorvägen som går runt Paris. Både i norr och söder liknar de förstäder utanför Oslo där jag växte upp. På dessa turer skärps mina sinnen, det är som en klar dröm. Allt jag tittar på är i upplösning, och luktar jord. Jag känner att jag är utanför rationalitet. I dessa oklara och ofattbara omgivningar blir jag en tidlös flykting. Jag känner mig ensam och sårbar, förlorar min värdighet och kultur. Jag kan inte gömma mig i den glänsande skrubbskogen. Här är jag fylld av skräck, illamående, men också fascination. Det som ser ut som en sammankomst är bara människor som har fokus på samma sak. På avstånd kan det se ut som en familj på picknick, men om du kommer närmare blir de passiva vittnen till något dolt från våra ögon. Det är det hemliga livet utanför förorterna

David Lynch kallar det för «duck of the eye scene” Det är scener med olika aktiviteter och hastigheter.

Det är det jag försöker uttrycka med min målning. / Geir Yttervik

FASADER – De ungas Vårsalong 2018

maj 22, 2018

De Ungas Vårsalong 2018 – Fasader

Under en dryg vecka på våren är det alltid färg, form, känslor och en massa olika verk av varierande material. Allt detta skapat av de unga konstnärliga i Arvika kommuns skolor och förskolor.
Ca 60 skolor och 600 elever med pedagoger är engagerade i denna traditionella unga salong! I år fylls rummen på konsthallen med Fasader, som kan vara av många olika slag. Husfasader, ansiktsfasader, kroppsfasader och mycket mer…
Alla ungas tankar oh känslor speglas i dessa skapelser.

Utställningen invigdes av Jessica Stuart Beck och musiken bjöd Johan Thörnqvist på:
Sista dagen är lördag den 26 maj!

Tack alla engagerade pedagoger och alla kreativa unga. Nu under veckan fylls också konsthallen av besökande unga från skolorna som få möjlighet att se sina verk i en annan miljö än skolans och en vacker miljö dessutom, viktigt och roligt!
Välkommen hit du med!

Öppet mån-fre 10-17 (många klasser är här under dagtid också)
Lördag 10-14.

 

Värmländska formdagar

maj 8, 2018


Formdagar på Konsthallen!

fredag till lördag 11-13 maj.

Nu lyfter vi fram lite av Värmlands form! I Arvika konsthalls rum presenterar Svensk form Värmland tillsammans med Arvika konstförening några av de formgivare, designers, konsthantverkare och arkitekter som verkar i Värmland. Med föredrag inom form, design och arkitektur, mingel och skön musik. Dessutom en liten designshop, café och workshops. Klässbols Linneväveri, Svensk form Värmlands formbärare 2017.

Programmet i stort… fritt inträde:

Fredag 11 maj. Kl 15-18 kl 16 invigning, utställning och föredrag.

Vi bjuder på lite snacks o dryck.

Klässbols Linneväveri – Tradition, hantverk, design. Formgivare i utställningen… Café…

Mingel och musik med Mount David från kl 18.
Alla välkomna! Medlemmar eller om du blir medlem i svensk form mat utan kostnad och övriga sugna på mat och musik betalar 100kr!

Anmäl dig gärna! till varmland@svenskform.se eller ann.lundqvist@arvika.se

Lördag 12 maj kl 11-16. Utställning.

Workshops textilt med Helena B kl 14-16. Sy väskor vackra som smycken, med lite presentation och tips. Material 200:- Anmäl dig!

Pappersworkshop med Irene Heine. FÖR BARN OCH UNGA!
Café.

Söndag 12-15. Utställning. Café.

14.4 – 5.5     Tre kvinnor i konstruerat konstnärligt möte

 

Amanda Karlsson – Måleriskulptur
Född 1989 i Värmland för närvarande verksam i Göteborg
”Mitt arbete kretsar kring en form av kamp av att äga något och att hänge sig till något, då främst information och kunskap, ett sätt att förstå alla delar av något oförståeligt. Jag arbetar gärna kring en tematik, jag behöver ett sökande i mina verk för att jag ska kunna ge hela mig till processen, att i teorin skapa en flyktig besatthet. I tidigare verk har jag använt andras narrativ för att skapa något allmängiltigt. En typ av verk där minst en del är relevant för betraktaren. Andra personers närvaro i min konst, både mental och fysisk, är essentiellt i min praxis. Kanske är det ett evolutionärt svar på att jag vill tillhöra en grupp eller så är det för att jag tycker konsten kan föra samman. På samma sätt som att jag tar emot så kan också betraktaren ta emot det samma. Förändrat och förvanskat men i samma rörelse.”

Installationen Vad Letar Du efter utgår från att se sökande som en drift, en hunger. Mållös och utan riktning. För att ge detta en rumslig kropp har jag använt mig av människoformen .Just för att den är så fylld med information, nästan så att ingenting mer får plats. Den går inte att använda för den är redan använd. Mitt intresse ligger i en potentiell tomhet av människoformen. Vad den kan användas till, vad den ska representera. Kan ett motsatt narrativ göra sig en plats när individen är avlägsnad kroppen? Med fokus på att sökande generellt anses vara ett kognitivt val så vill jag gestalta den som en drift. Verket är skapat för att agera rum för den här driften. En scen där betraktarens roll är att svara. Vad letar du efter?
http://amandakarlsson.com/news-2.html

Marie Thorslund – Måleri
Akvareller bland annat visas av Marie. Mer info kommer.
http://www.mariethorslund.se/

Johanna Friberg – Keramik
Nyfikenhet är min drivkraft. Mitt mål är balans. Balans och spänning i formen. Mönster i balans och harmoni med formen. Funktion i balans med form och mönster. Slutresultatet bör bli ett konstverk med funktion. En tekanna att njuta av även mellan frukost och kvällste. En tekopp att vila ögonen på. Salladsskålen som en skulptur.Jag lever och arbetar strax utanför Varberg. Satte mig vid drejskivan när jag var tolvår och sitter där än. Stengodsleran är mitt arbetsmaterial. Sparkskivan mitt redskap.Leran är mjuk och följsam, och blir efter bränning stenhård och definitiv. Johanna Friberg


http://johannafriberg.blogspot.se/

 

Program under våren: Musik, konstnärligt skapande och resor!

april 18, 2018

Program våren 2018

Välkommen på Årsmöte Arvika konstförening.
Fredag 27 april kl 18

Mötet börjar kl 18. Vi dukar sedan fram lite gott att äta och dricka.
Anmäl dig till oss på 0570-818 42/070 101 45 29 eller ann.lundqvist@arvika.se.


Akvarellkurs/workshop med Lena Hautoniemi. Helgen 28-29 april.
Lördag kl 14.00-18.00 (fika). Söndag kl 10.00-16.00 (lunch).
En experiementell workshop/kurs i spännande tekniker.
Kostnad per person: 600:- Fika ingår men medtag mer matigt för lunch.
(Pris beror på antal anmälda och medlem, anmäl dig så fort du kan så justeras priset) Anmäl dig senast 18 april. Max 16 platser.

Konstresa till Ingela och Lars Agger och Galleri Örsta. Söndag 6 maj.
Vi reser med buss från Arvika till Aggershus (utanför Örebro) kl 9. Tag med egen matsäck på resan, vi tar med lite fika att bjuda på. Vi får en visning och en trevlig stund med konstnärsparet Agger ca kl 12-14. Vi besöker även Galleri Örsta, Kumla innan vi reser hem ca kl 16. Kostnad för resa beror på antal medföljande men ca 300 kr/person. Medlemmar får lite rabatt, men självklart är medföljande välkomna.
Vi anpassar oss efter antal och resekostnader.
Anmäl dig senast 27 april så informerar vi mer om praktiska detaljer efter det! www.galleriorsta.se / www.ingelaochlarsagger.se.

Musik!

Måndag 23 april Konsert med kören Sing for Joy – lite dryck och tilltugg.

Onsdag 25 april Elevkonserter Musikskolan.

29 maj 17.00.
”Sköna Maj välkommen till vår bygd igen!” Sångklassen vid Ingesund. 

Ackompanjerade av Ia Hultén, Peter Boman och Carl Unander-Scharin. Bernt Wilhelmsson.

10 juni Kammarkörens konsert. Mer info kommer.

 

17.3 – 7.4     Skaraborgs Konstgrafiska: Intryck – Uttryck
Konstnärer från en spännande grafisk verkstad medverkar i en stor samlingsutställning på Konsthallen. Flera olika tekniker och uttryck i utställningen som kallas just intryck – uttryck. 31 av 76 medlemmar i den grafiska verkstaden medverkar i utställningen.
http://www.skaraborgskonstgrafiska.se/artists.html

 

Sportlovskreativt på Konsthallen – Inspireras av Lars A Persson!

februari 21, 2018

”`NATURNÄRA” Akvareller av Lars A Persson 17.2 – 10.3

Sportlovsaktiviteter på Arvika konsthall 26 feb – 4 mars

Workshop Akvarellmåleri
Inspireras av utställningen ”Naturnära” – akvareller av Lars A Persson.
Måla experimentellt och med fokus på färg och vatten och vad som händer på pappret. Ålder 7-16 år. Material finns. Frukt och dryck bjuds på. Kläder för skapande. Handledare vissa tider och även eget fritt måleri.(Stöd av Arvika kommun).

Workshop för alla ålder 7-16 år Drop in. (större grupper – anmäl er gärna!)
Tisdag 28 feb 13-16 

Onsdag 29 feb 13-16 

Torsdag 1 mars 13-16

Workshop speciellt för funktionsnedsatta unga 7-16 år  – med föranmälan. Onsdag 29 feb 10-12
Torsdag 1 mars 10-12
Max antal 8 personer och ev medföljande stöd (anmäl till Ann Lundqvist)

 

Arvika Konstförening/Arvika Konsthall
ann.lundqvist@arvika.se Ann Lundqvist 070 101 45 29

En ny vår på Konsthallen. Nu öppnar vi för nya konstupplevelser igen!

januari 19, 2018

VERNISSAGE LÖRDAG 17 februari med invigning kl 12.  
Utställningen ”Naturnära” –  Akvareller av Lars A Persson
Musik och mingel med Timmy Gasslander, spelar gitarr och Ronja Grafström, sång. Traditionell och modern svensk folkmusik med influenser från hela världen. 


WORKSHOP FREDAG 16 februari kl 15-18 – ”Experimentell Akvarell”Välkommen att prova på akvarell på lekfullt sätt. Plats för max 20 personer.
Anmäl dig så snart du kan! Till ann.lundqvist@Arvika.se eller sms till 070 101 45 29, alt ring 0570-81842. Senast den 12 februari.

Vi kommer att arbeta med lekfulla laborationer i färg och vatten. Fokus kommer att ligga på akvarellteknikens alla uttrycksmöjligheter och inte på något föreställande motivmåleri, och på så sätt undviks alla typer av onödiga prestationskrav. Det behövs inga förkunskaper i akvarellmåleri, bara nyfikenhet och ett glatt humör.

Kostnad 100 kr per person. Unga 13-16 år gratis. Pensionär 70 kr.
Då ingår några mindre papper och lån av färg och penslar. Större ark eller övrigt material att köpa på plats. Ta gärna med papper och egna färger om du har det. Det kommer finnas material att arbeta med och/eller köpa av konstnären. Frukt dryck kaffe och tilltugg ingår.

Workshop ges med stöd av Arvika kommun.

17.2 – 10.3    Lars A Persson – Naturnära – Akvareller
I den här utställningen har jag arbetat kring minnen och egna upplevelser av specifika platser i naturen, bilderna kan ses som essenser eller sammanfattningar av för mig särskilt intressanta måleriska miljöer. I akvarellerna har jag inte målat av natur utan snarare inspirerats av den, och därigenom viljat ge min egen  mycket subjektiva upplevelse. Akvarelltekniken är en spännande måleriteknik, den förenar snabbhet med behovet att kunna vänta, vattnet ger färgen liv och de olika pigmentens personligheter får spela fritt i måleriet. Lekfullhet och målarlust är viktiga ingredienser, att inte styra för mycket utan låta vattnet flöda och skapa spännande akvarelluttryck.

Workshop x 2: Skriva vackert med Calligrafi & Skissa typografiskt med känsla

november 13, 2017

Onsdag 15 november är det texten, det skrivna, på vackert sätt och med känsla som är i fokus.

Kl 17-20 Workshop för dig från 13 år och uppåt. Utan kostnad och fika. 
Med stöd av Arvika kommun. Anmäl dig till ann.lundqvist@arvika.se

Vackert kan det bli med Calligrafi – dvs att skriva med tusch och bläck med calligrafipenna, i stål eller ed filtpenna på vackert papper. Irene Heine ger dig rätt hållning med pennan, visar hur bokstäver formas i calligrafistil. Ta med texter som du vill få extra vackra, brevtexter du vill imponera med, kortet du vill skriva extra fint, kanske ett julkort som du t o m kan ornamentera. Har du ett speciellt papper eller kort du vill använda så tar du med det.

Eller att med känsla välja ett typsnitt, skissa fram det ord eller mening som du vill skapa en vacker bild av. Med skiss för hand och med färg eller bild på kollagevis. Som du önskar det. En affisch, ett kort eller kanske ett konstverk.
Har du en bild du vill illustrera med en text, en mening eller ett ord eller budskap du vill fånga rätt känsla i. Ta med det. Vi pratar lite om grunderna i typografi och typsnittets uppbyggnad med Ann Lundqvist och skapar utifrån valda ord och typsnitt, med känsla.

Välkommen!

Årets traditionella julsalong dansas ut den 29 december. Men vi hinner julpyssla lite innan dess!

november 21, 2017

JULSALONGEN pågår till och med 29 december.
Under veckan öppet tis-fre 12-17. Lördag stängt.


JULPYSSEL ONSDAG 20 DEC 14-18
Är du unga kreatör sugen på mer pyssel i jultid?
Eller har du inget att hänga i granen och lägga nötter och karameller i – Kom hit och gör en liten fin strut att hänga upp eller kanske ge bort som julklapp. Alla – i alla åldrar! – är välkomna att pyssla onsdag eftermiddag mellan kl 14-18, ev även på torsdag afton!

Mer info kommer om tider på torsdag kommer snart!
Kom som du är med kreativt sinne, gör en strut eller annat kul av gamla tapetpapper, glitter, färg och annat du hittar! Välkommen!

Årets version av Julsalongen är varierad i uttryck. Ett urval som plockades ut av Leif Haglund, med ursprung Arvikatrakten men boende och verksam på Västkusten. Konstnärerna är från flera håll i Värmland, samt från andra delar av Sverige, dock med ursprung Värmland. Några välbekanta från tidigare medan andra är helt nya namn.

Utställningen pågår t o m den 29 december!
Öppet tis-fre 12-17, lördag 11-14* och söndag 12-ca 17 

*OBS! Stängt lördag den 23 december!

Varmt välkommen!
 

SÖNDAGAR I ADVENT – Musikcafé med jazz & blues – kl 15
Program:
1 advent: Rebecca Proba, Martin Hulten, Robert Henriksson
2 advent: Brättne Blues Band med Lotta Delebrant i spetsen
3 advent: Svenne & Lotta, Smedberg & Delebrant,
Martin Hulten & Fredrik Kaudern

Under januari och till mitten av februari kommer konsthallen vara stängd för en efterlängtad ombyggnad och renovering av toalett. Kommande utställning öppnar den 17 februari med akvareller av Göteborgskonstnären Lars A Persson.

Håll dock ögonen öppna för eventuellt övriga arrangemang under början av februari. På Hemsidan och på Facebook.

God Jul och Gott nytt år!

 

 

Skriv poetiskt med Ismael Ataria.

november 6, 2017

Lördag 11 november kl 11-14. Poetiskt skrivande.
Kreativ workshop med den inspirerande poeten från Hagfors,
Ismael Ataria.

Ismael tar med oss i sin ordvärld och vi får leka och formulera egna ord till dikter och och ren poesi. För unga och vuxna, från 13 år och uppåt.
Workshop under öppettiderna vilket ger möjlighet för drop in.
ANMÄL dig dock senast den 10 nov så vi kan planera för dagen med material mm.
Utan avgift. Fika. Anmälan till ann.lundqvist@arvika.se
Med stöd av Arvika kommun.

En pus i november med cellomusik och dikter. kl 15.30.
Under eftermiddagen fortsätter vi i ordens tecken, musikaliskt och poetiskt med ett musik och diktarrangemang i samverkan med Arvika konsertförening.
Ann-Helen Lindskog spelar klassiskt och folkmusik på barackcello och Anna ANdersson Vass läser dikter. Inträde 70/100:- Barn/stud Gratis. Fika att köpa.

Inlämning till Årets Julsalong!

oktober 31, 2017

Nu snart kan du som är konstnär i eller från Värmland lämna in tre verk till jurybedömning. Valfri teknik och inramade och klara för upphängning ska dina verk vara. Inlämningsavgiften är 150 kr.

Inlämning till Konsthallen kan göras följande tider:
V46 Tisdag – fredag 14-17 nov kl 14-17
Lördag 18 nov kl 11-14
V 47 Måndag – torsdag 20-23 nov kl 12-17.

Om övriga tider eller frågor, skicka mail till ann.lundqvist@Arvika.se
Inlämningstalong kan skrivas ut eller fyllas i på plats.

Betalning av 150 kr kan göras till swisch: 1233397304 – Skriv ditt namn + Jul
Alternativt till bankgiro: 5141-8580 – Skriv namn + Jul
Inlämningssedel till Julsalong 2017

Vernissage 2 december.

Rapport från en konstnärs ateljé

september 27, 2017

LARS AGGER
30.9-21.10 2017

Vernissage lördag 30 september.
Invigning kl 12. Öppet 11-14.
Klassisk musik av Per Olsson och Ander Hoglert

Varmt välkommen!

Solveig Rudström S: Då och Nu
2.9-23.9 2017

Utställningen visar verk från tidigt i karriären, några få oljemålningar med inspiration från hennes dåvarande mentor Erling Ärlingsson. Hennes signum är annars teckningar och skisser med driven penna, kol och blyerts, känsligt frammejslade drag hos djur och människor. En del bilder är teckningar av amerikadockor hon fått som barn som med sin tomma blick och genomskinliga karaktär t o m är något skrämmande i sitt uttryck. Andra bilder är humoristiska och kanske en del i tidigare projekt med Konstfrämjandet. Hon älskar hundar vilket är ofta förekommande modeller och målar med sin speciella pastellteknik mer eller mindre frivilligt självporträtt och även personliga porträtt av gamla byggnader och trädgårdsmiljöer som också är objekt som inspirerar Solveig och som hon väcker liv i med pastellskiftningarna. De senaste verken är landskap i sin omedelbara närhet som runt Glafsfjorden, Fryken eller under vår och höst Bohusläns klippor .

Solveig Rudström Svensson ställde första gången ut på Arvika Konsthall 1978. Under 80-90 talet frekvent utställare i både enskild form och samlingar runt om i Värmland men även andra orter, Stockholm, Göteborg och Örebro t ex. Tecknandet och målandet var intensivt under denna period vilket har lugnats ned lite numera men är ständigt närvarande i hennes ateljé och hemma. Offentligt har hon gjort utsmyckningar i Charlottenbergs vårdcentral och på Säffle sjukhus samt i Koppom på Hierneskolan, där hon också bodde i 30 år innan hon för några år sedan flyttade till Arvika. Sommartid bor hon i sitt barndomshem i Bjälverud norr om Sunne. I sitt mildgula hus, med en fantastiskt lummig och utsmyckad trädgård, tillsammans med maken Carl Göran och sin älskade hund Millan.

Hon finns representerad hos Statens konstråd, Värmlands, Jönköpings och Örebros landsting samt i Arvika, Karlstad och fler kommuners samlingar.

Ny hemsidesadress och nytt program på Konsthallen

september 5, 2017

Efter en tids problem med hemsidan kan vi nu äntligen informera tydligt igen. Välkommen tillbaka!
Just nu visas Solveig Rudström S (Svensson) Då och Nu hos oss. 
Äntligen det också. Det var senast i slutet av 70-talet ! som Solveig ställde ut hos oss. Bilder från 70 talet och tills nu.

Sommaren var en trevlig men allt för kort tid i våra liv. Men förhoppningen är att i alla fall sommarens utställning koms ihåg. I år visades en Värmländsk Sommarsalong på Konsthallen. Men 22 olika konstnärer från Värmland eller verksamma i Värmland.
En fantastiskt fin utställning med måleri, grafik, skulptur, keramik och textilt…
På alla sätt passande under sommaren då många besökande från resten av Sverige och världen kom just hit till Arvika under O-ringen. Det är klart vi vill visa upp något av det bästa som finns i Värmland när det gäller konst under den tiden. Utställningsformen med en samling av värmländska konstnärer är både viktig och intressant för att lyfta fram och få möjlighet att ta del av den kreativa skatt som finns här. Fler salonger av samma art kommer arrangeras framöver.

Vår öppettider är som vanligt under utställningar
tis-fre 12-17 och lör 11-14.

Följ oss även på facebook.
Varmt välkommen!

Midsommartider och öppettider

juni 20, 2017

kazuyoUlf1b

Midsommar är en härlig tid.
Här på Konsthallen njuter vi av den med en vacker utställning med verk av Kazuyo och Ulf Johansson.

Öppet under midsommarveckan tis-tors 12-17.
Vi har stängt och firar midsommar midsommarafton och midsommardagen, fredag och lördag. Öppnar igen tisdag 27 juni.

Ha en riktigt skön midsommarhelg!

Vernissage Kazuyo och Ulf Johansson

juni 15, 2017

Kazuyo och Ulf Johansson
Ulf Johansson Keramik

Kazuyo Johansson Måleri
17.6-8.7 2017

Vernissage lördag 17 juni med invigning kl 12.
Musik Maria Hansson och Emma Uhlin – Nordiskt klassiskt
Välkommen!

På fredag 16 juni kl 18 kommer Krukmakeriets vänner
med Joel Stuart beck hit.
Joel möter då keramiske konstnären Ulf och samtalet handlar om Ulfs unika keramiska konstnärskap. Välkommen även då! Fika kommer finnas.

Vernissage – Lena Irvall och Agneta Goës – Kvällsöppet från 18 och Konsert – Människan på jorden kl 19!

maj 16, 2017

AgnetaGoes2Liten
Välkommen på vernissage

Lördag 20 maj

Lena Irvall och Agneta Goës
med utställningen Magisk dualism och Sfäriska landskap
Måleri, kollage och textil

Invigning kl 12.
Musikalisk improvisation och folkmusik av Isa Holmgren
och Emanuel Blom

Öppet 11-14.

KVÄLLSÖPPET PÅ KONSTHALLEN!
Från kl 18 kan du får en improviserad visning av utställningen.

Kl 19 – KONSERT Människan på jorden – klanger genom tid och rum med:
Isa Holmgren, Anna Hoogland, Emanuel Blom, Victor Andersson, Sanna Asplund, Hanna Carlsson, Sofia Tåhlin. Fritt inträde men insamling till hjälporg.
Fika finns under kvällen. Välkommen!

Lena Irvall & Agneta Goës
Måleri kollage och textil
20.5-10.6 2017
LenaoAgnetaweb1SL381588

Lena Irvall som bland annat bott och arbetat i Karlstad jobbar med måleri och gör ofta artist books och kollage samt objekt i mobiler. En magisk dualism kallar hon det sätt hon gestaltar ibland mänskliga existentiella frågor i sina bilder som innehåller både lust, glädje och dunkelhet.
Agneta Goës blandar gärna måleri med textil och skapar som hon kallar det sfäriska landskap, interiörer och exteriörer, i blandtekniker och det hon kallar Söm-Akryl. Ibland gobelängerför t ex kyrkor  och akvareller i samklang med textilier.

 

 

Medlemmar med vänner eller du som vill bli medlem – Konstresa till Akvarellmuseet!

april 15, 2017

bildkonsresa

Söndag den 28 maj åker vi på Konstresa till Akvarellmuseet!
Vi åker ca 8 på morgonen från Arvika och är hemma igen ca 20 på kvällen.
Vi åker minibuss eller större beroende på antal medföljande.
Lite rabatt för medlem men vänner är givetvis välkomna att åka med.
Fika på vägen dit bjuder vi på och vi går en visning kl 12.
Mer info eller anmälan av intresse senast den 20 maj!

Vill du bli medlem – och vara med och stödja, uppleva, och utveckla Konstföreningen?
Vi vill bli fler som ser till att Konsthallen fortsätter vara en plats att uppleva konst och andra kulturyttringar. Konsthallen ska vara en levande arena för möten, upplevelser, konst och musik..
Läs mer under Medlem på vår hemsida.

 

Påsktider Äggtider Festtider Öppettider

april 11, 2017

påskkorig2

Vårfesten börjar på allvar med Påskens intåg.
På Konsthallen har ju festen redan börjat i och med 
Daniel Miltons utställning:
We only come out at night.

Välkommen hit och se utställningen som har lite extra drag!
Vi har öppet under Påsk: 
SKÄRTORSDAG 12-17
PÅSKAFTON 11-14

På Skärtorsdag kan du måla påskbrev och kanske t o m prova äggtemperafärger!
Kl 14-17. Alla barn såväl som vuxna är välkomna att måla.

 

På lördag den 1 april öppnar en ny fotografisk utställning.
DANIEL MILTON
We only come out at night
1.4-22.4 2017

Ett dokumentärt, konstnärligt fotoprojekt som skildrar en tidlös subkultur och stark gemenskap i Arvika. Personer födda på 80/90-talet tillbringar sina helger i bilar byggda på 60-talet och har precis som sina föräldrar gjort detta till sin livsstil. Efterkrigstidens raggarrevolt lever vidare i generation efter generation. På nätterna kommer de ut.
milton_20161205-9775_web

 

 

Vernissage 1 april: En fotografisk skildring som visar en subkultur i Arvika i annan vinkel. En nära vinkel.

mars 29, 2017

21
Daniel Milton

We only come out at night

Välkommen på vernissage
Lördag 1 april 
kl 11-14. Med invigning kl 12.
T-Bear and the Dukes spelar!
Varmt välkommen!
En fotografisk upplevelse som visar naket och nära bilder av en fotograf som levt med Arvikaungdomarna i deras bilar och som därmed fått en helt annan vinkel på det liv de väljer att leva. På helgnätterna. Något som vi i Arvika är vana att se, på håll, och inte alltid i ett så nära perspektiv.

 

Workshop med Äggtema! Äggtemperamåleri med Göran Eriksson börjar den 22 mars

mars 14, 2017

göran3
Kreativ vår på Konsthallen.

Nu börjar vi med Workshops/kurser i äggtemperamåleri*
Med Göran Eriksson som gästade oss i november och pratade konst, måleri, historia och teknik. Göran kommer i kursen visa hur man blandar och målar med äggtempera. Du målar efter egen idé men får handledning och kunskap i färgerna av Göran under kvällen.

Onsdag den 22 mars är första tillfället som blir tre tillfällen denna första omgång.
22 mars, 5 april och den 12 april. kl 18-21.30.
Material och fika ingår.
Blir vi minst 6 kostar det 250 kr per tillfälle och person (anmäler du dig till alla tillfällen 600:-)

Vi fortsätter med fler tillfällen om så önskar eller om ngn missar dessa tillfällen.
Anmäl dig snarast! – eller kontakta oss med frågor.
Välkommen!
070 101 45 29 (Ann)

* Vuxenskolan stödjer våra workshops som blir en form av studiecirkel.

Skimrande utforskande vattenlandskap – Anders Nils

februari 24, 2017

VERNISSAGE Lördag 4 mars
Anders Nils VATTEN – fotografier

Gästutställare Karl-Emil Andersson – Glaskonst

Invigning kl 12. Öppet 11-14.
Musik ur Vivaldis 4 årstider av Anna Åkerlind, Fanny Söderqvist, Ghazwan Numan, Erika Persson, Josefin Stenmark och Andrea Öman.
Utställningen pågår 4.3 – 25.3 2017

 

Anders Nils VATTEN

Vild Näckros
Vattnets egenskaper fascinerar mig
Jag utforskar och gestaltar vattenlandskap
ovan och under ytan

I vattnets rörelser
löses former upp i abstraktioner
Mörker och ljus
växelspelar med varandra
i ett ständigt pågående skådespel

Undervattenslandskapet är lite av en paradox
Stilla och tyst
men samtidigt vibrerande av liv och energi

 

Gästutställare: Karl-Emil Andersson GLAS
karl-emil2

 

Staffan Jofjell fångar tiden i sina fotografier och släpper den också – i bokform

februari 8, 2017

DRÖMMARNAS TEMPEL Berlin 1985 
och ÄLVEN
Av Staffan Jofjell 4.2 – 25.2

Under tiden 4 – 25 februari visar Staffan Jofjell nya digitala fotografier och video av ÄLVEN (Klarälven sedd och upplevd både bildligt och fysiskt av fotografen)och analoga fotografier från ett förflutet i Berlin 1985. Fotografier som speglar velodromloppet på cykel, Sechstagerennen som Staffan under sin tid i Berlin under första maj firandet 1985. Inspirerad av text och bild av skribenten och reportern Egon Erwin Kisch och dennes reportage om loppet 1925. Bilderna släpps under utställningen på Konsthallen även i bokform.

Cover2_linje

BOKSLÄPP Lördag 18 februari kl 13.
Med Staffan Jofjell och Bengt Berg som samtalar kring bokens innehåll. 
Café under eftermiddagen. Varmt välkommen!

 

 

Förintelsens minnesdag 27 januari uppmärksammas med musik och konst i symbios – ”från mörker till ljus”

januari 19, 2017

A-CHgraterskan2

27 januari – Förintelsens minnesdag – från mörker till ljus
med musik och konst i symbios.
Anna Åkerlind, Ann-Charlott Hedenskog och Rolf Thorén

På Konsthallen Fredag kl 17.30.
Fri entré (spontant bidrag till musiken)
Café med te/kaffe och mackor.

Vi uppmärksammar minnesdagen, som också är Wolfgang Amadeus Mozarts födelsedag, och en tid av oro och mörker på många håll med en stund av ljus, värme, konst och musik.
R
olf Thoren (tidigare Ingesunds Musikhögskola) piano, Anna Åkerlind violin spelar W.A Mozart och Bloch.
Ann-Charlott Hedenskog /bildpedagog/konstnär) målar och skapar ett konstverk som växer fram under inspiration av musiken. En liten introduktion om dagen framförs och arrangemanget pågår ca 1,5 tim.

Varmt välkommen!

Bild: Målning av Ann-Charlott Hedenskog – Gråterskan

 

Konstutställningar och program 2017

Våra utställningar arrangeras med stöd av Sveriges Konstföreningar 

4.2 – 25.2  Staffan Jofjell – Fotografier och film
DRÖMMARNAS TEMPEL Berlin 1985 / ÄLVEN
Historisk tillbakablick – boksläpp – Och ett närmare landskap skildras i denna värmländska fotografs utställning. Ett analogt hantverk möter ett digitalt öga.

4.3 – 25.3   Anders Nils Nilsson – VATTEN fotografier
Gästutställare: Karl-Emil Andersson GLAS
Anders Nils:
”Vattnets egenskaper fascinerar mig
Jag utforskar och gestaltar vattenlandskap
ovan och under ytan.
I vattnets rörelser löses former upp i abstraktioner
Mörker och ljus växelspelar med varandra
i ett ständigt pågående skådespel
Undervattenslandskapet är lite av en paradox
Stilla och tyst men samtidigt vibrerande av liv och energi”

1.4 – 22.4   Daniel Milton – Fotografier
We only come out at night
Ett dokumentärt, konstnärligt fotoprojekt som skildrar en tidlös subkultur och stark gemenskap i Arvika. Personer födda på 80/90-talet tillbringar sina helger i bilar byggda på 60-talet och har precis som sina föräldrar gjort detta till sin livsstil. Efterkrigstidens raggarrevolt lever vidare i generation efter generation. På nätterna kommer de ut.

5.5 – 14.5    De ungas vårsalong – FATTA KÄNSLAN!

20.5 – 10.6   Agneta Goes och Lena Irvall – Måleri och textil
Båda konstnärerna bor och verkar i Göteborg. På Konsthallen ställer de båda, ut i en sorts unik och magisk gemenskap där deras tekniker och färger tangerar varandra.

Lena Irvall är utbildad i Textil vid Konstfack i Stockholm, samt kurser i grafik, måleri och skulptur vid t ex Gerlesborg i Bohuslän. Hon har tidigare arbetat på Kulturskolan i Karlstad och hon har ställt ut på ett flertal gallerier och konsthallar, i samlingsutställningar och salonger i Sverige. Hon har även jobbat med offentliga uppdrag och utsmyckningar samt t ex mönster till tapeter för Duro. http://www.lenairvall.se 
Agneta Goës, har bland annat utbildat sig på Valand och Konstindustriskolan i Gbg. Hon har också en rad utställningar enskilt och i samling på gallerier och konsthallar med sig. Och med textil och målad form även offentliga utsmyckningar däribland för teaterscener. http://www.agnetagoes.se

— Lena Irvall ”Jag arbetar med måleri och collage. Ibland med objekt som mobiler eller Artists books. I mina bilder finns en magisk dualism, som handlar om det motsägelsefulla i livet. Om lusten och glädjen men också om de mörka undertonerna och om mänskliga existensiella frågor.”
Agneta Goes ”Eftersom jag har utbildning i både Textil ock Måleri befinner jag mig i ett klimat däremellan. Jag visar bilder i en teknik jag kallar Söm- Akryl. Jag syr ock målar i samma bild, jag visar även akvareller och några större gobelänger 1,25-1,50 cm. Samlingsnamnet kan vara Sväriska Landskap i blandtekniker, men varje bild har sitt namn.”

17.6 – 8.7    Ulf Johansson – Keramik och Kazuyo Johansson – Målningar
En utställning med en japansk air i teknik och konstnärlighet. Ulf har för några år sedan ställt ut sin keramik på Rackstadmuseet och nu är han tillbaka i Arvika, här som han bott en tid tillsammans med Kazuyo. Hantverk, färg, form möts.
Kazuyo
 är född i Tokyo, Japan, men har fått sin konstnärliga utbildning på Konstfack i Stockholm. Hon arbetar framför allt med akryl och akvarell. Kazuyo inspireras främst av natur och arkitektur, men målar inte realistiskt avbildande, utan mera abstrakt med kvadrater och rektanglar som genomgående tema. Bor och arbetar i Arboga sedan 1969.
Ulf är född i Stockholm och har fått sin konstnärliga utbildning på Konstfack i Stockholm och vid Kyoto City College of Fine Arts i Japan. Ulf är legendarisk i sitt sätt att arbeta med glasyrer och ”Raku”. Han har arbetat som keramiker i över 50 år, undervisat på Konstfack, ställt ut och finns representerad på bl.a Nationalmuseum i Stockholm, Röhsska Museet i Göteborg, Höganäs Museum och Rackstadmuseet i Arvika. www.info@ulfjohansson.eu

15.7 – 26.8    Värmländsk Sommarsalong  –
Arvika konsthall bjuder in ett antal värmländska konstnärer som visar olika uttryck och tekniker.

2.9 – 23.9    Solveig Rudström – Svensson
F
ödd 1945 i Bjälverud, Sunne. Solveig bor numera i Arvika men har sin ateljé kvar i Bjälverud där hon också bor till och från. Hon har ställt ut i separat- och samlingsutställningar i såväl Sverige som Norge och är representerad i Statens Konstråd, Värmlands och Jönköpings läns landsting. Solveigs verk finns i Arvikas, Karlstads med flera kommuners samlingar.

30.9 – 21.10 Lars Agger – Rapport från ateljén
Lars Agger har arbetat som konstnär sedan 1970-talet och debuterade i Stockholm på Galleriet ”De Unga”. Nu kommer han tillbaka till Arvika Konsthall där han ställde ut för snart fem år sedan. I utställningen kommer Lars visa målningar så väl som skulpturala verk. Senast namnet Agger förekom på Konsthallen var för snart 4 år sedan med hans hustru Ingelas måleri.

”Jag har alltid tyckt om att arbeta med olika uttryck nyfiken på vart materialet, som också skapar nytt uttryck, leder mig. Material har ofta i mina mer skulpturala uttryck också en tidigare historia som tilltalar mig.
I den här utställningen vill jag visa de olika teknikerna och uttrycken tillsammans. I mitt konstnärskap hänger de ihop  på något sätt…”

Utställningen arrangeras med stöd av Sveriges Konstföreningar 

———————————————————-

28.10– 18.11 UNDRIEN
en fantastikutställning producerad av Magnus Lönn
Undrien är en utställning, producerad av  Magnus Lönn, som undersöker gränslandet mellan bokstav, bild och ord. I samarbete med Arvika Kommun Lärande och stöd och Skapande skola. Utställningen är rolig och engagerande för alla åldrar.
Under utställningen kommer visningar och workshops ges för skola vissa tider enligt nedan v 45-46. Men även under höstlovet v 44 och även till viss del på biblioteket i samverkan. Löpande info om program ges även på facebook samt i programfolder inför utställningen.
Vi har också en öppen kreativ verkstad under utställningen.

Vernissage lördag 28 okt kl 11-15. Invigning kl 11. Musik.
Magnus Lönn ger en visning kl 14-15

PROGRAM
Visningar/workshops med pedagoger under Höstlovet v 44
Måndag kl 13-15 och tisdag kl 10-12 –
Visning och kreativ workshop

Onsdag – 13-15 På Biblioteket
Ordpyssel med Karin Gustavsson från 7 år.

Torsdag 13-15 och fredag 10-12 –
Visning och kreativ workshop

På Konsthallen skapar vi med olika material. Papper, färg, med lim och penslar, med skräp och ståltråd, och med orden som bas.
Gratis för alla, bara att komma!

Lördag 28 oktober kl 12.00 – föreläsning på Arvika Bibliotek
Mikael Parkvall – LADDADE ORD 
Har språket makt över tanken? Eller tanken makt över språket?

UNDRA OCH FÖRFLUNDRAS I EN FÖRUNDERLIG FANTASTIKFULL OCH UNDERLIGBAR UTSTÄLLNING!

oktober 20, 2017

Varmligt välkommen till UNDRIEN – 
en fantasikutställning av Magnus Lönn

Vernissage lördag 28 okt kl 11-15
Magnus Lönn ger en kreativ visning kl 14-15!

 

ÖPPETTIDER UNDER UTSTÄLLNINGEN: 
v 44: Mån-fre 10-17, onsdagkväll 17-20 workshop, lördag 11-14.
v45: Mån-fre 9-14 för skolor, 13-17 öppet för alla, onsdagkväll 17-20 workshop, lördag 11-14, musik kl 15.30
v46: Mån-fre 9-14 för skolor, 13-17 öppet för alla, onsdagkväll 17-20 workshop, lördag 11-14.

Under utställningen ges visningar och workshops, för skolor i Arvika,
men även under höstlovet och vid förfrågan och bokning.
Vi har en kreativ verkstad och ett spännande program på onsdagkvällar. Bl a Musik i samverkan med Arvika Konsertförening, Workshops med Typografi, Calligraphy och dikter tillsammans med Ismael Ataria…
Läs om allt här i vårt program på hemsidan!

Ladda ner hela programmet: UNDRIEN Programprint

UNDRIEN Magnus Lönn
Magnus Lönns konst handlar om både ord och bild. Egentligen om nyfikenhet på bokstäver, former, ting, ord och verklighet. Fantasin kan var det som gör oss till människor. En kreativ och undrande varelse som måste skapa, öva sig i associationer och uppfinna. Liksom så kan fantastik fungera likadant som gymnastik och matematik.

”UNDRIEN finns överallt eller ingenstans.” ”Barn idag matas med andras fantasier men får allt för lite tid att upptäcka sin egen gränslösa fantasi. Att kunna fantisera är något som stärker självförtroendet och att kunna sammanlänka olika kunskaper så att något nytt och oväntat uppstår är kanske något av det viktigaste att lära sig.”

Utställningen kretsar kring språkliga lekar och ordens kraft att förvandla. Oväntade bokstäver i en kontext som kan sätta fart på tankarna och undringarna. Orden som redskap för att förstå eller uppleva vår omvärld. I deras sllskap rör vi oss genom det avlånga landskapet ”Trottoarien” i UNDRIEN. Vi kan göra fynd av alla sorter som inspirerar till att namnge eller sätta ett syfte till. Vad är detta? Har det ett namn? Eller en historia att berätta?

Magnus Lönn är född i Örebro 1948. Studerade vid Konstfackskolan 1969 – 1970. Var med och startade det som kom att bli Byteatern i Kalmar, en fri teatergrupp av konststuderande som seglade längs svenska kuster med ett blandat och samhällsengagerat utbud av bokcafé, musik, film och dockteater. Magnus Lönn arbetar fortfarande som scenograf och dramatiker på Byteatern och är verksam som författare, ord- och bildkonstnär.

——————————————-

KREATIVA WORKSHOPS!
För unga och vuxna 13 år och uppåt:

15 nov – Workshop x 2
Två kreativa workshops på samma kväll i olika rum men möjlighet att prova båda! Utan avgift. Fika. Anmäl dig senast 13 nov.

Workshop 1: Typografi – ord med rätt känsla.
Grunder i typografi med Ann Lundqvist. Skapa bilder med typografi som passar budskapet. Gör en tavla, affisch eller kort. Skissa, klipp, klistra och förstärk med färg. Ev kan bilden sedan reproduceras till en kostnad. I övrigt utan avgift. Fika.

Workshop 2: Lär dig skriva vackert – Calligraphy
En träning i att låta orden bli en känsla tillsammans med Irene Heine. Lär dig forma vackra bokstäver och meningar med kalligrafipenna och tusch på fint papper.

Lördag 11 nov- Workshop med Ismael Ataria! När orden blir ren poesi.
En kreativ stund med orden som verktyg och fantasi och känslor som attribut.
Lek fram orden och forma dikter och poesi tillsammans med artisten och poeten från Hagfors. En häftig och kreativ kväll kan utlovas! Utan avgift. Fika.
Anmäl dig gärna eller gör en DROP IN!

—————————–

PROGRAM MED MUSIK
Måndag 30 nov kl 12 – Lunchmusik med Per Olsson, piano.
Mer info kommer. Utan inträde.
Lördag 11 nov kl 15.30 – En paus i november med cellomusik och dikter.Ann-Helen Lindskog spelar klassiskt och folkmusik på barockcello och Anna Andersson Vass läser dikter. Arvika Konsertförening. Inträde, fika.

——————————————————————————

Visningar/workshops under v 45-46 skola, klass F-6 kan bokas genom att skicka ett mail till ann.lundqvist@arvika.se.

Lediga tider v 45 Uppdateras löpande – Kursiva tider är bokade!
Mån 6/11: 9.00 – 10.00, 10.15 – 11.15 prel.bokade!!, 11.30 – 12.30, 12.45 – 13.45
Tis 7/11: 9.00 – 10.00, 10.15 – 11.15, 11.30 – 12.30, 12.45 – 13.45
Ons 8/11: 9.00 – 10.0010.15 – 11.15, 11.30 – 12.30, 12.45 – 13.45
Tors 9/11: 9.00 – 10.00, 10.15 – 11.15, 11.30 – 12.30, 12.45 – 13.45
Fre 10/11: 9.00 – 10.00, 10.15 – 11.15, 11.30 – 12.30, 12.45 – 13.45

Lediga tider v 46 Uppdateras löpande – Kursiva tider är bokade!
Mån 13/11: 9.00 – 10.00, 10.15 – 11.15, 11.30 – 12.30, 12.45 – 13.45
Tis 14/11: 9.00 – 10.00, 10.15 – 11.15, 11.30 – 12.30, 12.45 – 13.45
Ons 15/11: 9.00 – 10.00, 10.15 – 11.15, 11.30 – 12.30, 12.45 – 13.45
Tors 16/11: 9.00 – 10.00, 10.15 – 11.15, 11.30 – 12.30, 12.45 – 13.45
Fre 17/11: 9.00 – 10.00, 10.15 – 11.15, 11.30 – 12.30, 12.45 – 13.45

Tider efter kl 14. Kontakta Ann via mail eller 0570-818 42

Vill gruppen på Fritids eller övriga från andra skolor eller grupper komma under höstlovet är ni välkomna på workshop-passen eller annan tid som kan bokas. Dock ingen bussresa denna vecka!

 

2.12 – 30.12 JULSALONG 2017 – Årets jurybedömda salong
Du som är konstnär i eller från Värmland lämna in tre verk till jurybedömning. Valfri teknik och inramade och klara för upphängning ska dina verk vara. Inlämningsavgiften är 150 kr.

Inlämning till Konsthallen kan göras följande tider:
V46 Tisdag – fredag 14-17 nov kl 14-17
Lördag 18 nov kl 11-14
V 47 Måndag – torsdag 20-23 nov kl 12-17.

Inlämningstalong kan du printa ut från pdf. Eller fylla i på plats.
Namn, adress, titel på verket. Samtliga verk ska vara till salu.
Om verket är en triptyk ska de höra samman och säljas som en enhet.

Julsalongen öppnar den 2 december och pågår till den 30 december.
Alla konstnärer är så klart varmt välkomna till vernissage under lördag med invigning kl 12. Mer information följer.

Inlämningssedel till Julsalong 2017

 

Julsalongen fortskrider inramad av julpyssel och stämningsfull musik

november 28, 2016

I december rör sig många besökare i våra rum.
För att se en variationsrik julsalong, som varje år, och uppleva musikaliska stunder.
Utställningen pågår i år till och med den 14 januari. Så vi hoppas många hemvändare hittar hit under mellandagarna i jul och nyår.
Upplev konst, musikaliskt café och kreativt skapande i december.

musikjul_16
Julasalongen ackompanjeras av både skapande och musikalisk atmosfär.
Traditionellt med Musikcafé på söndagarna i Advent. Arrangerat av Arvika Jazz & Blues Club på plats hos oss med duktiga musiker som verkligen fyller Konsthallen med stämning och ren glädje. I år har hittills Tbear and the Dukes, Brättne Blues Band och Rebecca Proba med vänner varit här och bjudit på musikunderhållning medan konstföreningen anordnat café. På söndag den 18 dec kommer Lotta Delebrant och Göran Nilsson att bjuda på sin musik. Dessa kvällar anordnas gratis för besökare men en slant tas gärna emot som går till Rädda Barnen. Kl 15 till ca 17.

juldekor_ac
Kreativt kan man också få uppleva Konsthallen mer påtagligt. Genom att alla som vill, barn och vuxna, skapar juldekorationer av återbruk, glitter, papper och andra material i olika tema. Kitsch, Änglar eller Natur… Lise Bache, Ann-Charlott Hedenskog har varit inspiratörer och pedagogiska konstnärliga handledare. Sista tillfället är på lördag den 17 och det blir en varierad final av skapande för granen.
Om någon vill köpa en av de skapade juldekorationerna som lämnas kvar går det bra. Den slanten går också till Rädda Barnen.

Lördag den 14 januari avslutas årets julsalong. Då kan köpta verk hämtas. I övrigt kommer information om hämtning läggas ut eller så får köparen info direkt genom telefonkontakt.

Varmt Välkommen!

 

Årets Julsalong – ett axplock ur Värmländska samtidskonsten

november 22, 2016

hyacint2_ann

Välkommen på Årets Julsalong!
Vernissage lördag 26 november
Invigning kl 12. Öppet 12-16.

Dragning i medlemmarnas konstlotteri.
Klassisk musik Ernst Erlanson piano och
Judith Maria Schunnesson sopran.

En tradition som i år resulterade i ett urval av drygt 80 verk. Som vanligt ett brett uttryck och många olika tekniker, dock främst måleri. Många fina verk lämnades in och vi vill uttrycka ett varmt tack till er!
Juryman var i år den norske konstnären Geir Yttervik. Hans juryarbete var noggrant och medvetet genomfört utifrån dennes professionella och personliga bedömning – en tydligare motivering till årets julsalong från geir finns att läsa längre ned här på sidan.

Hämtning av ej antagna verk kan ske på Torsdag24 november kl 11-16 i första hand.  Och följande vecka under öppettider – DOCK EJ TISDAG den 29 november. ÖPPET DÅ endast 12-15. Ingen hämtning.
om du är osäker – kontakta oss gärna före hämtning!

JURYS MOTIVERING – på norska

Mine tanker om urval:

Jeg har ulike parametere i arbeidet med å ta ut det jeg opplever som kvalitetet. Bredde, teknisk utførelse, personlig innhold, originalitet.  Det jeg ser på da er komposisjon, fargebruk og format. Teknisk dyktighet er en underordnet faktor, men om et bilde er veldig teknisk dyktig utført, er det vanskeligå ikke ta det med. Bilder jeg opplever som autentiske var det veldig viktig å ta med. De som ikke har dyktighet, men personlighet, synes jeg er viktig å få vist. Noen bilder skiller seg ut uten at jeg kan sette fingeren på hva jeg liker i bildet. Da er det noe i fargen, komposisjonen, eller også i innholdet som virker på meg. De som prøver uten helt å få det til, er også noe som jeg tiltrekkes av. At det ligger ambisjoner i arbeidet.

Jeg blir lett skeptisk når noe kunstnere lager mange like bilder, spesielt om de er konvensjonelle, og fungerer mer som dekorasjoner.

Enkelte kan ha innarbeidet noen metoder som gjør bildet mer statiske, og ytlig. Mer som plakater og illustrasjoner

Kjærlighet til bildet og muligheten som ligger i maleriet. Kommunikasjonen på et menneskelig nivå er det jeg ser som overordnet.

Håper dette gir et inntrykk av hvordan jeg tenker om juryarbeid, og hvordan jeg valgte ut i Arvika.

Hilsen Geir Yttervik
http://www.billedkunst.no/nbk/images/stories/organisasjon/landsmote/2015/yttervik_geir.pdf

Inlämning till årets julsalong!

november 7, 2016

bildjul2A
Välkommen att lämna in max tre konstverk under

v 44-45. Måleri, skulptur, textil bild, foto, grafik…
Tisdag-fredag 1-4 november kl 12-16. Lördag 5 nov kl 11-14.

Tisdag-fredag 8-11 november kl 12-16. Lördag 12 nov 11-14 – sista dagen!

Vernissage äger rum lördag den 26 nov – invigning kl 12.
Tider och program kommer!

En värmländsk öppen julsalong för alla konstnärer boende och verksamma i Värmland och även konstnärer som kommer från Värmland men bor på annan ort är välkomna att lämna in verk till bedömning. Inlämning, av max tre verk i valfri teknik, observera att jury är fri att välja ett, två eller samtliga verk till salongen. Om triptyk – tre verk som hör samman som helhet – ska det göras tydligt vid inlämning.
Inlämningsavgift,  100 kr, kan betalas med swisch, kontant eller med kort.
Lämna gärna med en CV/pres. Inlämningstalong bifogas nedan.

Jury under vecka 46. Antagning meddelas snarast via mail eller sms.
Hämtning av ej antagna verk – 22-23 november 10-16!

Möjligen tidigare – info kommer. 
OBS! Verk lämnas ej ut under vernissagedagen!

OBS! Håll utkik på vår hemsida och på facebook för ev ändringar av öppettider under vecka 45 (då vi inte har ngn utställning). Ev kommer vi vara på arbetsärenden och kan då nås på telefon, och info sätts på dörren till Konsthallen.
Kontakta oss via mail ann.lundqvist@arvika.se eller på telefon 070 101 45 29.

Varmt välkommen!
inlamningssedel-till-julsalong-2016

Om måleriet – historia, teknik och färger med Göran Eriksson under sista veckan med Hilde Vemrens utställning som avrundas med en söndagskonsert!

oktober 27, 2016

 img_0389

Onsdag 2 november kl 18-21
Göran Eriksson, konstnär i Arvika, berättar om
Måleriets historia, tekniker och färger
Kom och ta del av Görans kunskaper om måleri i allmänhet och om historiens olika tendenser inom måleri, hur färger blandas och hur olika tekniker skiljer sig åt.
Göran visar och berättar, leder samtal och svarar på frågor.
Fika under kvällen. Fritt inräde!
Anmäl dig gärna i förväg (så vi kan anpassa platser och fika)
– dock är det drop in och öppet för alla!

Work shop- målarkurs! med Göran Eriksson.
Efter denna öppna föreläsning kommer work shops äga rum i måleri. Med fördel till Äggtempera på pannå. Anmäl dig till kurs/cirkel som kommer äga rum vid till att börja med tre tillfällen under höst och vinter!
Pris per tillfälle kommer informeras om, beror lite på antal anmälda. Minst fem personer ska medverka. Tre timmars sessioner med fika och material som ingår!
Hur roligt som helst. Onsdagkvällar, den första troligen den 9 november på Konsthallen. Mer info får du under onsdagen 2 nov. Och sedan följer mer info även via fb/här på hemsidan och annonsering. Välkommen!

Musikafton med Mitt hjärtas fågel och Sing Out!
Söndagen den 6 november får du inte missa!
Mitt hjärtas fågel med Lotta Delebrant, Rolf Marling, Lennart Olsson och Fredrik Kaudern tillsammans med Kören Sing Out under ledning av Karin Andersson.
Kl 15 på Konsthallen. Fika att köpa. Inträde 100 kr.

Vi öppnar dörren 14.00 så hinner du se pågående utställning! Välkommen.

Färgrik Hilde Vemren ger inspiration inför kommande Julsalong!

oktober 21, 2016

bild-1

Hilde Vemren visar i aktuell utställning måleri, monotypier och litografier samt porslin. Färgrikt formspråk som ger en skildring av barndomsminnen och dess textiliers form och av konsthistoriska nedslag.
Utställningen pågår till och med lördag den 5 nov!

Nu börjar också snart inlämningen till Årets Julsalong!
Välkommen med dina verk, max tre verk, för jurybedömning under

v 44-45. Tisdag-fredag 1-4 november kl 12-16. Lördag 5 nov kl 11-14.
Tisdag-fredag 8-11 november kl 12-16. Lördag 12 nov – enligt överenskommelse!

Vernissage äger rum lördag den 26 nov – invigning kl 12.
Tider och program kommer!

En värmländsk öppen julsalong för alla konstnärer boende och verksamma i Värmland och även konstnärer som kommer från Värmland men bor på annan ort är välkomna att lämna in verk till bedömning. Inlämning, av max tre verk i valfri teknik, observera att jury är fri att välja ett, två eller samtliga verk till salongen. Om triptyk – tre verk som hör samman som helhet – ska det göras tydligt vid inlämning.
Inlämningsavgift,  100 kr, kan betalas med swisch, kontant eller med kort.
Lämna gärna med en CV/pres. Inlämningstalong bifogas nedan.

Hämtning av ej antagna verk – tider meddelas snarast eller vid inlämning.
Övriga tider enligt överenskommelse.

OBS! Håll utkik på vår hemsida och på facebook för ev ändringar av öppettider under vecka 45 (då vi inte har ngn utställning). Eller kontakta oss via mail ann.lundqvist@arvika.se eller på telefon 070 101 45 29.

Varmt välkommen!

inlamningssedel-till-julsalong-2016

Färgrikt höstprogram

oktober 7, 2016

+ham_inrerum
Nu avrundas den uppskattade utställningen där 
Hans Anders Molin, från Skillinge i Skåne,
visat färgdjupa och till största del abstrakta konstverk i akryl och blandtextil.
Sista dagen är i morgon lördag den 8 oktober. Välkommen!

Nästa färgstarka målare är en kvinna. 
Hilde Vemren, norsk konstnär delvis bosatt utanför Arvika. 
Vernissage lördag den 15 oktober.
Invigning av utställningen kl 12. Öppet från 11 till drygt 15.
Isa Holmgren och Timmy Gasslander spelar svängig jazzmusik.
Visning kl 14.

Dagens vernissage förlängs med en visning av utställningen tillsammans med konstnären Hilde Vemren. Visningen börjar kl 14 och pågår till ca 15. Välkommen!

Inlämning till Julsalongen sker under vecka 44-45.
Vid inlämning kan en CV lämnas in. Kostnad för inlämning 100 kr.
Jurybedömd salong. Vernissage 26 november. Mer info kommer men läs även mera längre ned på denna sida.

Årets Julsalong 2016

september 22, 2016

Nu börjar snart inlämningen till Årets Julsalong!
Välkommen med dina verk, max tre verk, för jurybedömning under
v 44-45. Tisdag-fredag 1-4 november kl 12-16. Lördag 5 nov kl 11-14.
Tisdag-fredag 8-11 november kl 12-16. Lördag 12 nov – enligt överenskommelse!

Vernissage äger rum lördag den 26 nov – invigning kl 12.
Tider och program kommer!

En värmländsk öppen julsalong för alla konstnärer boende och verksamma i Värmland och även konstnärer som kommer från Värmland men bor på annan ort är välkomna att lämna in verk till bedömning. Inlämning, av max tre verk i valfri teknik, observera att jury är fri att välja ett, två eller samtliga verk till salongen. Om triptyk – tre verk som hör samman som helhet – ska det göras tydligt vid inlämning.
Inlämningsavgift,  100 kr, kan betalas med swisch, kontant eller med kort.
Lämna gärna med en CV/pres.

Hämtning av ej antagna verk – tider meddelas snarast eller vid inlämning.
Övriga tider enligt överenskommelse.

OBS! Håll utkik på vår hemsida och på facebook för ev ändringar av öppettider under vecka 45 (då vi inte har ngn utställning). Eller kontakta oss via mail ann.lundqvist@arvika.se eller på telefon 070 101 45 29.

Varmt välkommen!

inlamningssedel-till-julsalong-2016

Färgrikedom som påminner oss om den kommande hösten…

september 14, 2016

utantitel_2016_32x39

Hans Anders Molin – Målningar från förr
17.9-8.10 2016

Vernissage lördag 17 september 
med invigning kl 12.
Musik framförs av en jazzduo 
i form av Fredrik Kaudern
och Martin Hultén.

Öppet 11-14. Varmt välkommen!

 

Skrotgruppens utställning fortsätter…att göra besökare glada!

augusti 17, 2016

Utställningen Skräpkultur med Skrotgruppen som visar lekfullt och skickligt skapade konstföremål av återbrukat material är inne på tredje veckan och pågår t o m den 10 september.
Öppet tis-fre 12-17 och lördagar 11-14.

skäporm_Barbro

Under sommarens skapande för barn och unga trycktes tygvepor under work shop i juni. Dessa fina färgrika vepor hängde sedan uppe mellan husen vid gågatan i Arvika. NU är de nedtagna – och ser lika fina ut!
Ni duktiga unga konstnärer som gjorde dem kan gärna hämta och ta hem dem!
Flaggspel tornhusbild 2016

Varmt välkommen!

Skräpkultur med Skrotgruppen – konst i tiden – konst om sommaren

juli 26, 2016

Sommaren fortsätter på Konsthallen med konstuttryck som är anpassat till tidens återbrukande. Efter en utställning som fört oss tillbaka i tiden men också hållit oss tidlösa och högst aktuella med konstnärerna Lisa och Gunnar Larson som inledde sommaren med skulpturer och målningar. Vi är glada och hedrade över att ha fått ta del av dessa fantastiskt erfarna konstnärers verk.

Nu startar därmed årets längsta utställning som pågår ända in i september. Augusti och början av september kan i och med denna skräpkulturella utställning kanske kännas som en skördetid. Nu tas det som tidigare såtts, blommat och kanske blommat ut om hand på nytt. Skrotgruppen är en 11 personer stor samling konstnärer som är sina egna producerande konstnärer som hittat ett gemensamt ämne att inspireras kring och presentera sig genom. Skräpkultur och återbruk som känns både viktigt, aktuellt och spännande. Skrotgruppen arbetar med återbruk i olika former. Skulpturer, bilder, kläder, smycken, boxar, lampor, möbler,  installationer.
Inga gränser finns för vad som kan komma att visas på Konsthallen under senare delen av sommaren!
Välkommen att inspireras under utställningen…
Tanja_Skrotgruppen Dans
Skräpkultur med Skrotgruppen

30.7-10.9 2016
VERNISSAGE 30 JULI
Invigning kl 12. Öppet 11-17 (pga Bakgårdsfestivalen)

Dans: Tanja Kortelainen. Fiol :Anna Karlsson.
Varmt välkommen!

Konstnärerna är: Kerstin Askert, Ulla Carlsson, Barbro Fagerlind,
Lena Fredholm, Lisa Hansson, 
Elin Magnusson, Olle Magnusson,
Aino Myllykangas, René Rudebrant, P-O Söderlund, Petra Wadström

 

 

Musik och konst i juli

juli 3, 2016

I juli kan du uppleva musik i olika former på Konsthallen.
Kombinera ett besök till utställningen Lisa och Gunnar Larson
med en musikalisk upplevelse.

villandeskogen
Onsdag 6 juli – kl 18 – Villande skogen
Visor och toner med Thomas Strand, Tommy Grenhage,
Christian och Ann-Charlotte Hedenskog.
Vi sitter utomhus om vädret tillåter.
Fritt utträde och café.

Matilda SterbyPer_webb
Lördag 9 juli kl 15 – Nordisk romantik och vemod
Klassisk romanskonsert med Per Olsson och Matilda Sterby
Inträde 80:-/ 60:- (medl.pens) Barn och stud gratis. Café.

Print B1470445 Ylva Stenberg_webduo

Fredag 15 juli kl 19 – Stenhammar, Grieg och De Frumerie.
Sång Ylva Stenberg i duo med pianisten Daniel Beskow.
Inträde: 80:- / 50:- medl/pens. Barn/stud gratis. Café. 

Varmt välkommen!

Lisa Larson och Gunnar Larson – ett inspirerande konstnärspar möts i gemensam form på Konsthallen

juni 20, 2016

Lisa Larson Keramikskulptur
Gunnar Larson – Måleri, teckning, litografi
2.7 – 23.7 2016

Vernissage lördag 2 juli med invigning kl 12.
Musik framförs av Kristoffer Toth, Gitarr och Pierre Koch, Klarinett.
Öppet 11-14.

Välkommen!

lisagunnar
Vi välkomnar konstnärsparet Lisa och Gunnar Larson till Konsthallen i sommar.
Lisa Larsons keramikfigurer är folkkära och fascinerande för flera generationer med sin personlighet och humor. Lisas konstföremål – de mer fria experimenterande föremålen, skulpturerna och skålarna i keramik kanske är mindre sedda av den breda massan av oss men visar en respektingivande och ständig lust att skapa och utvecklas som konstnär. Det är denna sida av Lisa vi kommer se mest av i den kommande utställningen på Konsthallen i juli. Lisa Larson har sedan lång tid kopplats ihop med Gustavsbergs Porslinsfabrik där hon också driver sin egen studio med ständigt nya keramikskulpturer och figurer som väcker intresse i hela världen.

Gunnar Larson, konstnär i flera tekniker, även som formgivare, utbildad vid bl a Valand i Göteborg visar i utställningen måleri, porträtt/kollage och teckningar samt litografier. Gunnar var tidigare i år aktuell i en utställning på Värmlands museum som visade en utställning med kraftfulla konstverk. Ett urval av dessa kommer till Konsthallen tillsammans med några nya verk. Vi ser fram emot en utställning där konstnärsparet möts i en holistisk kombination i våra vackra rum!

konstlisagunnar

 

http://lisalarsonsweden.com/home/sv

Bilder ovan: Porträtt Gunnar Larson foto: Alvaro Campo. Lisa Larson foto  från hennes hemsida. Konstverk Lisa Larson skulptur foto: fotoavdelningen/LisaLarson studios. Gunnar Larson Målning foto: Nadja Ekman.

 

Rustan Andersson – Ett litet samtal om Konst

juni 14, 2016

Lördagen 18 juni kl.13.00
Rustan Andersson:
Om målarkonsten och praktiskt måleri.

rustan_pratkonst
Rustan Andersson berättar om målarkonstens från renässansen och med praktiska exempel förklarar måleriets olika uttryck och uttrycksmedel (teckning,
format, komposition, perspektiv och färg).

Samtalet avslutas med en liten rundvandring där han berättar lite mer om sina målningar i utställningen.

Fri entré. Varmt välkommen!

Musikalisk eftermiddagsfika med EP aktuella duon LOST MEMORY

juni 10, 2016

Lost Memory profilbild

Kom och lyssna på LOST MEMORY onsdag kl 14.
Peter Olsson och Daniel Geir Sigurdson i Lost Memory 
spelar några spår från kommande EP.

Fri entré.
Fika finns för en tjuga.
Välkommen!

Vernissage Rustan Andersson – …som det stiger frem

juni 2, 2016

rustan2litenweb
Varmt välkommen på vernissage lördag 4 juni.

Vi inviger med samtal med Arvikabördige nu Osloboende och konstnären
Rustan Andersson kl 12. Därefter bjuds vi på ca 30 minuters musik och mingel. Spelar gör jazztrion SOULBOOM med Bror Tomas Sandström, Emil Skogh,
Niklas Fite.

Mårten Falks Musikhistoria – Gitarrkonsert

juni 2, 2016

Välkommen på en intressant resa från luta till gitarr med
Mårten Falk på 80 minuter.

Onsdag 8 juni kl 18.00

_MG_7648Mårten F_webb
Från 1500-tal till dags datum, med Mårten Falk som nu kommer till Arvika med sina olika instrument. Han spelar allt ifrån luta, vihuela och barockgitarr till 1800-talsgitarr, rysk 8-strängad gitarr och modern gitarr. Under konserten presenteras musikhistorien, som han gjorde i sin populära radioserie «Falks musikhistorier» i P2 under sommaren 2015.

Har du missat radioserien eller bara vill njuta av musik med en av Sveriges bästa klassisk gitarrister, som röver hela världen, ska du inte missa detta tillfälle.
Varmt välkommen!

Arrangör är Arvika Konsertförening i samarbete med Arvika Konsthall.
Inträde 13o:-/100:- för medlem/stud/ungd/barn.
Café med kaffe, te och annan dryck samt bakverk (skicka gärna förfrågan om glutenfritt eller andra önskemål). Insläpp från 17.30.

 

 

”Hopplöst otidsenligt landskapsmåleri” i Rustans sommarutställning på Konsthallen

juni 1, 2016

Rustan Andersson Måleri
…som det stiger frem… (från norska nationalsången)
4.6-25.6 2016
Rustan_1som det stiger frem..
Vernissage lördag 4 juni med invigning kl 12.

Konstnären finns hos oss och berättar om sin utställning.
Musik med trion Soulboom, Bror Tomas Sandström, Emil Skogh,
Niklas Fite.
Varmt välkommen!

Rustan Andersson förklarar att det är första gången han ställer ut en serie med landskapsbilder. Kanske hopplöst otidsenligt men i allra högsta grad det han verkligen vill göra och utan att tänka på hur det ska uppfattas i samtidens konst. Med stor kunskap från grunden, tecknandet, färgernas valör och blandningarna, kompositionen och perspektivet har han målat landskap från miljöer som påverkat honom från barndomen tills nu. Från moderns hemö på Lofoten till sina hemtrakter utanför Oslo.

”Utställningen visar ett antal landskapsmålningar från Norge, platser som jag har ett förhållande till och varit. Man skulle kunna tänka att målningarna refererar till den norska nationalromantiken, men den måleriska utgångspunkten är snarare Edvard Hoppers landskapsmåleri som intresserat mig i många år. Det som utmärker Hoppers måleri som ofta beskrivs som ”realism” är att representationen inte är ”bokstavlig” eller fotorealism men en tolkning där måleriet handlar om att utforska måleriets uttrycksmedel. Att följa bildrummets utveckling genom historien från renässansen till modernismens avantgarde visar hur målarkonsten varit i framkant i alla nya konstriktningar, kulturella rörelser genom historien och fortfarande en källa till inspiration. Hur realistisk en bild vid första anblicken är så är abstraktionen alltid närvarande och handlar om färgens interaktion, valören, perspektivet och komposition.”

Rustan Andersson föddes 1958 i Arvika. Han är utbildad vid Nordiska Konstskolan i Kokkola, Statens Kunstakademi (malerlinjen) i Oslo. Han bor och arbetar i Oslo sedan 1989 som konstnär och ställer ut måleri, teckning, fotoinstallationer och video. Han är också lärare, föreläsare vid olika konstskolor i Norge och Sverige, nu anställd vid Eirnar Granum Kunstfagskole i Oslo.

 

 

 

 

 

FÖRELÄSNING: FOTO: Lars Sjöqvist

maj 20, 2016

LarsS_25maj_2

Välkommen på föreläsning och samtal kring bilder
Onsdag den 25 maj kl 18.
Gästföreläsare Lars Sjöqvist, yrkesfotograf/Värmlands museum.

Vad bygger en bra bild? Hur förmedlar du en känsla eller budskap i bild? Vi tittar på ljushantering, komposition, agerande på plats i fotograferingsögonblicket och tekniska tips.

Kvällen bjuder på inspirerande samtal kring bild under ledning av fotograf Lars Sjöqvist yrkesfotograf på Värmlands Museum samt frilansfotograf mot press och magasin. Ca 60 min.

Fika finns att köpa. Fri entré!

 

I den behagfulla skogen – Lyssna till sångare, flöjtister och pianister

maj 17, 2016

Onsdag 18 maj kl 17 är du välkommen på en timmes lång konsert 
med sångare och musiker från Ingesund Musikhögskola.

körsång

Möt gamlas berättelser sedda med unga ögon. Känn igen samhällsmiljöer där många minnen bor. Behåll känslan av mångfald och ung kreativ kraft från det vi upplevt tidigare.

maj 2, 2016

bildutstmixwebb1

 

 

 

På lördag öppnar en ny utställning på Konsthallen. 
Som precis avslutat den unga Vårsalongen, som i år visade prov på kreativitet som vanligt av våra unga i Arvikas skolor, men också visade kunskap och insikt i ämnen som är viktiga inom temat Human Rights. Tack Lise Backe och alla inspirerande lärare som medverkat tillsammans med de fina barn- och ungdomar som skapat och också besökt utställningen!

7.5 – 28.5 2016
Johan Sundgren med foto – I lampans sken
Mia Tingvall med bildväv – Medan tid är

Vernissage Lördag 7 maj.
Invigning kl 12 med musik av Christina Hasselqvist och Sebastian Lindell

 

 

Välkommen tillbaka Arabiska Teatern!

april 28, 2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Under pågående utställning:
De Ungas Vårsalong 22.4 – 1.5 2016

Lördag 30 april 
Dockteater – workshop och föreställning!

Nu är det full aktivitet igen med det spännande och viktiga projektet som vänder sig till stor del till Flyktingar i Arvika kommun och vill verka för att främja öppenhet och ge möjlighet för ett kreativt möte mellan Arvikas nyanlända flyktingar boende i Glava och ensamkommande flyktingungdomar samt övriga unga i Arvika.
Den första delen i projektet ägde rum den 12 mars och lockade många intresserade och skapande unga. Lyckat och givande för all medverkande och för de besökande.

Arabiska Teatern, Stockholm, som var på besök och arbetade  i workshop med de unga – skapandes masker och med dramatiserande, blev så inspirerade att de gärna ville komma tillbaka igen. Så nu på lördag 30 april kommer de tillbaka – då med Dockteaterskådespelaren och pedagogen Mustafa Aldarwish. Mustafa som utbildats i Damaskus, Syrien kommer att inspirera ungdomarna och arbeta pedagogiskt med skapande av dockor och skådespel tillsammans med Bildskolan Pilen under dagen. På eftermiddagen visas dockorna och en dockteaterföreställning.

Workshop för de unga medverkande –
nu 20 stycken unga! från kl 9.00
Dockteaterföreställning är öppen för alla! – från kl 14.30! 
Buss kommer hämta boende från Glava.

Varmt välkommen!

 

HUMAN RIGHTS

april 18, 2016

bildvår
De Ungas Vårsalong 2016

22.4-1.5
Vernissage 22 april kl 13 (öppet till 17)
Invigningstal och musikunderhållning av elever från Gateskolan, Kyrkebyskolan och Estetiska skolan. 

Viktigt ämne på lekfullt och konstnärligt sätt med allvar och mycket tanke bakom…
Årets de ungas Vårsalong har temat Human Rights. Elever från flera skolor i kommunen och Bildskolan Pilen har skapat verk i olika material till årets färgrika utställning. Varmt välkommen!

Program under utställningen:

Torsdag 28 april kl 18 Bildvisning/föreläsning Jan Andersson.
Trinity Skolprojektet i Malagiri Nepal. Fri entré.

Lördag 30 april – Arabiska Teatern – Dockteater workshop
Dockteater öppet för alla kl ca 14.30. Stöd av Region Värmland.

 

 

 

Medlemsaktiviteter på gång!

april 7, 2016

 Opera_Oslo
OSLO – konstresa ska äntligen bli av!

Lördagen den 23 april åker vi, buss, tåg eller bil beroende på antal anmälda till Oslo. Planen är att besöka Operahuset med guidning och Astrup Fearnley Konstmuseum. Hinner vi fler besök gör vi även det.
Anmäl er redan i dag. Gärna senast måndag den 18 april med sms 070 101 45 29 eller via mail ann.lundqvist@arvika.se
Om medlemmars vänner vill resa med går det också bra.

Priser beror på antal resande men troligen kan man räkna med mellan 300-450 kr för resan. Visningar och inträden tillkommer. Mat till självkostnad. Men vi bjuder på fika på vägen till OSLO. God tur!

ÅSMÖTE – är flyttat från den 9 april till onsdag den 27 april kl 18! Välkommen.

Välkommen till en unik poetisk musikafton

mars 31, 2016

Mitt hjärtas fågel och Ismael Ataria på
Arvika Konsthall onsdagen den 6 april kl 19.

 Två värmländska akter möts i en helt unik symbios.
Under kvällen blandas musik och sång av gruppen Mitt hjärtas fågel med dikter och historier av poeten Ismael Ataria. En kväll med värme, tårar, skratt, musik och poesi.
En kväll som ska eka länge i våra hjärtan.

Entré: 80 kr. Medlem/stud/pens: 60 kr

Biljetter kan förköpas/beställas på Konsthallen. Skicka mail, sms eller ring.
info@arvika-konsthall.se/070 101 45 29

Programmet är ca 1,5 tim långt. Café under kvällen.

Passa på att se den aktuella och minst lika poetiska utställningen med bilder av konstnärerna Sigrid Hynell Fleischer och Marie Hettwer. Pågår t o m den 16 april.

Varmt välkommen!

Konst i samhörighet – ett gränsöverskridande möte mellan enskilda bildspråk

mars 19, 2016

Collaboration_Webb
Sigrid Hynell Fleischer och Marie Hettwer

på Arvika Konsthall
24.3 – 16.4 2016

Vernissage Skärtorsdag 24 mars
Invigning kl 15. 
Musik framförs av Lotta Delebrant.

Vi träffar och minglar med konstnärerna under eftermiddagen.
Öppet från kl 14 till drygt 17…
Varmt välkommen!

ÖPPET UNDER PÅSK: 
Skärtorsdag enligt ovan
Långfredag stängt
Påskafton lördag öppet 11-14

Nu närmar sig årsmötet 2016 – med lite vårliga festligheter

mars 17, 2016

vårbild1
Lördagen den 9 april kl 15
Årsmöte följt av en trevlig fest med mat och dryck.

Vi börjar mötet direkt efter Konsthallen stänger för dagen kl 14.
Och direkt efter årsmötet är avklarat bjuder vi på en enkel buffé.
Medtag dryck. Lite dryck kommer även att finnas hos oss.

Anmäl gärna din medverkan! Gärna för den 5 april.
Du kan ringa Ann på 0570 818 42, eller maila ann.lundqvist@arvika.se
Alternativt når du någon av de andra i styrelsen.

Välkommen!

Kvinnodagen – 8 dagar senare

mars 14, 2016

16mars_ev

Kören Kvinnfolk kommer äntligen och sjunger för oss.
Med Lotta Delebrant i spetsen och med Barbro Nilsson Band.
Kl 19 börjar konserten. Fika med mackor och kaffe/te kommer finnas.
Vi öppnar kl 18.30.

Varmt välkommen!

Kreativ Workshop med ”Human Rights” som tema

mars 7, 2016

Lördagen den 12 mars
Workshop för och med unga från flyktingboenden i Arvika och Glava samt övriga unga kreativa från skolor och bildskola i Arvika tillsammans med Arabiska Teatern, verksamma i Stockholm.  Ett samarbetsprojekt mellan Bildskolan Pilen och Arvika Konstförening/Konsthall inom temat Human Rights. Med stöd av Region Värmland.

Kreativa workshopen med masktillverkning och dramatiserande börjar från kl 9-16. Uppvisningen för allmänhet och inbjudna sker klockan 15. Vi vill gärna bjuda in er alla som är intresserade till uppvisningen av projektets resultat lördagen den 12 mars.

Workshop och visning kommer att ske på Bildskolan, fika och inspiration på Konsthallen. Liten föreställning och uppvisning sker på Bildskolans scen kl 15, men kan spilla över till Konsthallen..

Medverkande unga i åldern 13-17 år kommer från flyktingboenden i Glava och Arvika, kreativa från Bildskolan Pilen och andra skolor i Arvika.

Samarbetspartners är Siv Jivesand, Glava Flyktingboende, Marie Levin som arbetar med Flyktingboenden i Arvika, Bildskolan Pilen med Lise, vi Arvika Konstförening/Arvika Konsthall med flera som kan komma till under veckan. Ledande av workshop och drama är Arabiska Teatern, Stockholm, som kommer vägleda, inspirera och arbeta konkret med de unga medverkande under dagen.

arabiska teatern_bild1Liten

Vi uppmärksammar Internationella Kvinnodagen tillsammans med ATMA vokaltrio och vänner!

mars 4, 2016

Konsert på Arvika konsthall den 8 Mars kl 19-20.

Tillsammans med musiker från musikhögskolan Ingesund bjuder de på ett finstämt och varierat program – allt från visor av Chilenska Violeta Parra till traditionella melodier från Skandinavien. En kväll med mycket värme!

Eventuella intäkter från konserten går oavkortat till RIFFI, Riksförbundet Internationella Föreningar för Invandrarkvinnor.*

Medverkande är: Atma Elsa Hasselgärde, Isa Holmgren och Timmy Gasslander Leona och Tomás Del Real, Felicia Eklöf med flöjtspelhenslag.

Välkommen!

ATMA_affisch_16_a4

 

Vernissage med spår av liv

februari 24, 2016

ahlström4liten
Vernissage!
Torbjörn Alström – Spår av Liv – Masker, bilder och smycken…
Lördagen den 27 februari med invigning kl 12.

Vi inviger med välkomnande av konstnären och ett litet samtal.
Gitarrmusik spelas av Andreas Hallenberg.
Dryck, tilltugg och mingel.
Varmt välkommen!
Vi har öppet mellan 11-14 som vanligt.

 

Sista dagarna med Axel Hennix i döda konstnärers sällskap – Knud Omö Jensen visar Arvé!

februari 17, 2016

arvemflkorr
FREDAGSVISNING AV ARVÉ – 19 februari kl 16.

Nu avrundas snart den välbesökta utställningen som presenterar ett urval verk (från Peter Hennix donation) av Axel Hennix med ett antal samtida konstnärskollegor. Många intressanta möten har ägt rum, med besökare som själva träffat konstnärerna och har egna minnen av dessa. Välkommen dessa sista skälvande dagar!

En person som själv arbetar med att sammanställa och dokumentera Arvid Arvé och hans konstnärskap är Knud Omö Jensen. Knud har under en längre tid samlat bilder, information och kuriosa om Arvé och hans omsorgsfullt inhämtade kunskap om konstnären kommer snart publiceras i en bok som vi ser fram emot.

Nu på fredag den 19 februari kl 16 får du möjlighet att se ett bildspel med bilder av Arvé som visas och berättas kring av Knud Omö.
Hela bildspelet tar ca 15-20 minuter med berättande som styrs kanske av dina frågor eller kommentarer. Varmt välkommen!

Per Inge Fridlund berättar om konstnärerna i utställningen!

februari 5, 2016

hennixvernissage9

ONSDAG 10 FEBRUARI
KL 17.30

… får vi besök av Per Inge Fridlund som berättar det han vet 
om de samtida konstnärerna i aktuella utställningen – 
Axel Hennix i döda konstnärers sällskap.

Fri entré, litet café.
Framförandet pågår ungefär en timme.

Varmt välkommen!

 

Axel Hennix i döda konstnärers sällskap

januari 27, 2016

hennixbild1uts_webb
23.1-20.2 2016

Det är viktigt att leva med konsten i nuet men också lärorikt att blicka tillbaka och minnas konstnärer som präglat sin tid och vår samtidskonst i Arvika.

Välkommen till en utställning som visar Axel Hennix illustrationer, skisser och målningar mm i samverkan med verk av de samtida Arvika-konstnärerna Våge Albråten, Thore Andersson, Arvid Arvé, Lisa Aurell, Rex Stuart Beck, Liss Eriksson, Helmer Forslund, Ingegerd Gärtner, Arvid Knöppel, Erland Melanton, Leif Nilsson, Jerôme Zetterqvist, Märta Zetterqvist och Uno Åhrén.

 

Invigningen av utställningen Axel Hennix i döda konstnärers sällskap var festlig och mycket välbesökt. Vi vill särskilt tacka Peter Hennix och hustrun Kristina och flera av hans familjemedlemmar, syskonen Kerstin och Erland som fanns på plats. Det blev en dag av återförenanden, för Peter som mötte flera gamla skolkamrater och bekanta och för oss andra som fick ta del av Axel Hennix breda repertoar av konstnärliga uttryck och några ur den samtida konstnärsskaran i Arvika. Vi fick även höra Per-Inge Fridlund berätta som bara han kan om de 15 konstnärer (inklusive Hennix) som hänger på Konsthallens väggar fram t o m den 2o februari. Och vi fick lyssna till tenoren Christian Berndalen som sjöng klassiskt och musikal tillsammans med hans far Per-Olov Berndalen på piano.
hennixvernissage16webb

 

 

Axel Hennix – i döda konstnärers sällskap

januari 20, 2016

Varmt välkommen till en utställning som presenterar en omfattande samling konstverk av Axel Hennix ackompanjerad av övriga samtida Arvikakonstnärers verk.

VERNISSAGE 

Lördag 23 januari

Invigning kl 12 med tal av Per Inge Fridlund. Peter Hennix med hustru, syskonen Erland och Kerstin kommer finnas också finnas på plats.
Musik: Per-Olov Berndalen, piano och Christian Berndalen, sång.
Öppet 11-14.


Utställningen pågår 23.1-20.2 2016
Öppet tis-fre 12-17, lör 11-14.
Mer info om kommande program under utställningen kommer.

Porträtt Axel Hennix 1965
Läs gärna mer om Axel Hennix på http://hennix.eu/page14/index.html
(Peter Hennix)

 

 

 

 

Nytt år och nya spännande utställningar

januari 11, 2016

God fortsättning på 2016!
Nu rivstartar vi med planerande och snart byggande av nästa kommande utställning den 23 januari. Axel Hennix i döda konstnärers sällskap kanske låter oroväckande men det är ett riktigt fint sällskap som är värt all respekt.

Återigen tack till alla medverkande i 2015 års julsalong. Nu är det hämtning av kvarvarande verk som gäller och även av de verk som du kanske har köpt.
Öppet för hämtning tis-ons 12-13 januari 12-16.
Öppet även torsdag mellan 11-13.
 Övriga tider kommer. Och om du har behov av helt andra tider skicka mail eller meddelande så löser vi det.

Vi planerar och bygger utställning under veckorna men finns inte på plats hela tiden tyvärr. Välkommen att höra av dig och välkommen till nästa utställning!

 

KONSTUTSTÄLLNINGAR 2016

 LisaLSkulptur_2

23.1- 20.2 Axel Hennix – i döda konstnärers sällskap
En donation av Axels son Peter Hennix utgör grunden i utställningen som visar skisser, illustrationer, skulpturer och måleri av konstnären Axel som levde i Arvika trakten mellan 1930-1970. Som komplement visas konstverk av samtida och nu döda konstnärer av vilka flera verkade samtidigt som Axel. Axel Hennix var en av grundarna till Konstkällaren som senare blev Konsthallen och gav grund även till Rackstadmuseet. Konstverken i övrigt är utlånade av Arvika Kommun, medlemmar i konstföreningen och Värmlands museum.

27.2 – 19.3 Torbjörn Alström – Spår av liv  Masker, bilder  och smycken
En konstnär som är känd för sina masker skapade för Västanå Teater. Torbjörn är Maskmakare och bildkonstnär samt smyckeskonstnär och arbetar i trä och pergament bl a. men skapar även bilder på papper, i grafiskt tryckmanér. Konstnären arbetar med maskmakeri och scenografi på Frölunda Kulturhus och har själv skådespelat och jobbat med teater i olika former.

24.3 – 16.4  Sigrid Hynell Fleischer och Marie Hettwer
Ett möte mellan foto – kollage och måleri
Sigrid bor i New York och Marie i Karlstad. Deras möte har skett över Atlanten via e-mail och telefon. Marie arbetar med fotografi och iscensätter sig själv i olika gärna historiska miljöer i svartvitt fotografi oftast, hon fascineras av det som lämnats kvar i hus, känslorna i dem och atmosfären. Sigrid har samma fascination för det som lämnats kvar och arbetar även hon från foto ofta med sig själv som del i bilden. Hon skapar bilder med textilt kollage utifrån fotot som ofta föreställer efterlämnade möbler eller platser där någon vistas. I denna utställning har konstnärerna mötts i några bilder, Marie har fotograferat och Sigrid bearbetat med kollageteknik.

22.4 – 1.5  De ungas vårsalong – Human Rights
Alltid nytt tema i de Ungas vårsalong. Som nu pågått i säkert 20 år. Lise Bache från Bildskolan Pilen leder projektet och medverkar gör förutom inspirerande bildlärare ca 500 barn och unga från skolorna i Arvika kommun. I år var temat viktigt, tungt men också med mycket hopp och kärlek vilket resulterade i en hyllad, stilren och budskaps- och innehållsrik, positiv utställning.

7.5 – 28.5    Johan Sundgren  -Foto- ”I lampans sken” och Mia Tingvall – Bildväv
Johan Sundgrens fotografiska möten med äldreomsorgen presenterar berörande och vackra bilder där man kan känna respekten och hänsynen från bildernas uttryck. Nära och naket skildrar han människor som levt ett långt liv och som nu behöver hjälp med hushålet, av Johan som arbetade inom äldreomsorgen under en tid ( i Stockholm). Mia Tingvall tillför mer värme i textil form, ett konstnärligt hantverk som kan kännas både hem och tradition. Mia arbetar i sin atelje vid hamnen och bor i Arvika. Hennes bilder kan vara helt fria utan skisser oftast färgrika och fantasifulla och ibland påverkade av samhällets verklighet.

4.6 – 24.6   Rustan Andersson – Måleri – ” …som det stiger frem”
En riktig sommarutställning som visar ett antal landskapsmålningar från Norge,  miljöer som Rustan vistats i eller har ett förhållande till. Med möjlig refererens till den norska nationalromantiken, men med Edvard Hoppers landskapsmåleri som inspiration. Ett tydligt ”hommage” till Hopper syns i Rustans målningar av fyrtorn. Hoppers måleri beskrivs ofta som ”realism” men där representationen inte är ”bokstavlig” eller fotorealism utan en tolkning där måleriet handlar om att utforska måleriets uttrycksmedel. ”Att följa bildrummets utveckling genom historien från renässansen till modernismens avantgarde visar hur målarkonsten varit i framkant i alla nya konstriktningar, kulturella rörelser genom historien och fortfarande en källa till inspiration. Hur realistisk en bild vid första anblicken är så är abstraktionen alltid närvarande och handlar om färgens interaktion, valören, perspektivet och komposition.”

Rustan Andersson föddes 1958 i Arvika. Han är utbildad vid Nordiska Konstskolan i Kokkola, Statens Kunstakademi (malerlinjen) i Oslo. Han bor och arbetar i Oslo sedan 1989 som konstnär och ställer ut måleri, teckning, fotoinstallationer och video. Han är också lärare, föreläsare vid olika konstskolor i Norge och Sverige, nu anställd vid Eirnar Granum Kunstfagskole i Oslo.


2.7 – 23.7   Lisa Larsson – keramik och Gunnar Larsson – måleri, teckning
Lisa Larson, keramiker, formgivare, konstnär som är känd och älskad av flera generationer i Sverige och utomlands med sina unika, personliga, humoristiska och kärleksfullt framställda figurer och skulpturer i keramik. Lisa har alltid provat nya vägar och ständigt utvecklats. Hon debuterade 1955 som formgivare vid Gustavsbergs porslinsfabrik med en serie djur i stengods. Nu sextio år senare gör hon succé i Japan där hennes skulpturer/figurer importeras från keramikstudion i Gustavsberg där de tillverkas i dag. (källa: Lisa Larson Keramiker av Märta Holkers)

Lisa föddes i Sydvästra Småland 1931. Utbildade sig vid ”Slöjdis” Högskolan för design och konsthantverk (HDK). Hon träffade sin man, värmländske Gunnar Larson, då studerande på Valand i Göteborg.  1954 inbjöds hon av Stig Lindberg att göra ett provår på Gustavsbergs porslinsfabrik. Hennes form provade nya idéer och togs emot på bra sätt. Ristade vaser, keramiska figurer mer stiliserade och även fria former.

Gunnar Larson, född 1925, Grava Värmland. Han studerade bland annat på Valands Konstskola i Gbg. En bred konstnär i teknik, skicklig i flera tekniker, grafik med stenlitografi med ett driv och en skissteknik som är utöver det vanliga. Uttrycker sig fortfarande mycket genom nya sätt att arbeta, tecknar, målar, gör kollage, kombinationer. Verkar testa gränser utforskar med färg, ljus och mörker, abstraktioner och figurer. Nu i senaste utställningen på Värmlands Museum (nov-jan) visade han teckningar, målningar och på gränsen till mer abstrakta porträtt. Han har även formgivit en populär askkopp Kulan i melanin… och gjort flera offentliga uppdrag i bl a stengodsrelief.

30.7 – 10.9   Skräpkultur med Skrotgruppen
Återbrukskonst av 11 konstnärer. Skrotgruppen arbetar med återbruk i olika former. Skulpturer, bilder, kläder, smycken, boxar, lampor, möbler,  installationer. Medlemmarna heter Kerstin Askert, Ulla Carlsson, Barbro Fagerlind, Lena Fredholm, Lisa Hansson, Elin Magnusson, Olle Magnusson, Aino Myllykangas, René Rudebrant, P-O Söderlund, Petra Wadström. Skrotgruppen har ställt ut runt om i Sverige i flera år och medlemmarna bor och verkar i Stockholmsområdet. Konstnärerna arbetar även i egen regi som individuella konstnärer men finner denna typ av samverkan stimulerande samtidigt som återbruksarbetet verkar för en god sak.
under utställningen, som är vår längsta i sommar, kommer det vara möjlighet att skapa i workshops.

17.9 – 8.10   Hans Anders Molin – Målningar från de senaste åren
En konstnär som är verksam i flera olika tekniker och uttryck. Inomhus, utomhus, måleri och installationer mm. I utställningen hos oss visas de senaste årens måleri.
Hans Anders Molin är född 1947 i Kristianstad, han debuterade som konstnär 1970 och har arbetat i flera länder med utställningar, konstnärliga projekt, som lärare och medverkat vid flera samlingsutställningar i Sverige och utomlands. Kulturpolitik och kulturorganisering i olika sammanhang kan nämnas i samband med Hans Anders.

”Jag har under de snart femtio år jag varit verksam arbetat med många olika uttryck och mål. Större delen av 80- och 90-talen jobbade jag med andra utrycksformer, kombinerade ofta olika ”färdiga” objekt med varandra och ibland med ljud. Aktioner ute i stadsmiljö etc. Det fanns i alla verk en ambition att problematisera olika ämnen och händelser. När jag efter närmare tjugo års uppehåll åter i början av det nya milleniet började måla har jag inte haft och har  inte den ambitionen. Det finns ingen medveten avsiktlighet, någon medveten inlagd mening i målningarna. Jag vill bara måla tills det blir bra, d v s tills jag är nöjd och inte kan tillföra mer. Tills vi är lite som ”färdiga med varandra”.
Läs mer på: http://www.hansandersmolin.se/index.html

15.10 – 5.11   Hilde Wemren – måleri och porslin
Hilde Vemren har en bakgrund med porslinsmåleri/design som grund. Hon bor i Oslo och har utbildat sig vid Statens Kunstakademi 1977 – 1981 och Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Oslo 1970 – 1974. Hon har medverkat i ett flertal samlingsutställningar och genomfört många enskilda utställningar i Norge framför allt. Hildes uttrycksfulla porslinskrukor och vaser har ett nästan textil formspråk vilket återkommer i hennes mycket stora målningar, färgrika och fulla av detaljer. Hon inspireras av hemmets ibland banala prydnadssaker, textilier från olika historiska kontexter och bearbetar sina egna minnen och miljöer hon mött i sitt konstnärliga skapande. Läs mer om Hilde och se hennes bilder på http://hildevemren.no/om-hilde-vemren/
26.11 – 30.12     Julsalong 2016

 

Vi önskar eder alla…

december 22, 2015

jul2015

… en jul som innebär vila och njutning, ett gott slut på 2015 och
förhoppning om ny kraft och inspiration inför nya året 2016.

Tack för alla trevliga besök till oss på Konsthallen!
Tack alla fantastiska konstnärer som gett oss och alla besökare intressanta konstupplevelser under året!

Öppettider under jul och nyår:
22 december 12-17
23 december 12-16 – obs tiden!
Annandag Jul Lördag 26 december 11-14
29 december 12-17
30 december 12-17 – förlängt öppet för hämtning av konstverk till kl 18!

Öppet för hämtning av konstverk efter nyår: 12-13 jan 12-16. Övriga tider kan bokas vid överenskommelse – och vi meddelar fler tider snarast!

Välkommen!

 

Julsalong 2015 och Musikcafé söndagar!

december 1, 2015

Årets Julsalong 28.11 – 30.12 2015
Öppettider: Tis-fre 2-17, lör 11-14 och söndag 12-17

Öppet vid jul: tis-ons 22-23 december, tis-ons 29-3o dec.

Musikcafé Adventsöndagar 15-17
Fri entré – insamling till Rädda barnen.
Arrangeras i samarbete med Arvika Jazz club.

bildkollagejul2

Vem vann i årets konstlotteri? –
Se längre ned – välkommen in och hämta er vinst!

Hämtning av verk!
Du kan hämta dina ej antagna verk under öppettiderna tis-fre 12-17.  Om du behöver hämta andra tider ring 070-101 45 29 (svarar vi inte beror det på öppettider eller i möte eller liknande) alternativt skicka ett mail till ann.lundqvist@arvika.se.
Hämtning efter julsalong: Sista dagen den 30 dec går det att hämta verk efter stängning fram till kl 18! Efter nyårs- och trettonhelg kan du hämta 12-13 januari kl 12-16. Fler tider kommer. I övrigt efter överenskommelse!
Om något av era verk blivit sålda kommer information inom kort till er!

soul
Musikcafé – Söndag 20 dec – SOUL SALVATION

Simon Karlsson – Sång/Gitarr
Jens Nilsson – Bas,
Paul Bärjed – Trummor/Sång,
Emil Solberg Wachenfeldt – Sång/Leadgitarr

Café med smörgåsar o kakor till liten kostnad.
Fritt inträde med insamling till Rädda Barnen!

 

Årets medlemslotteri – Fina vinster att hämta för de lyckliga vinnarna!
Gunnar Kullgren – Etsning ”Katter på rad” av Madeleine Pyk
Lars Olsson och Cristel Franz – Skulptur Plåt/JunkArt av Johan P Jonsson
Monika Johansson – Akrylmålning ”Längs vintervägen” av Madelene Carlsson
Lisen Sparre – Blocktryck/blandteknik av MayBritt Östman Ljung
Kaj Stuart -Beck – Täljstensskulptur av Ulla Blix
Marie André Brink – Torrnålsgravyr Katt av Lisbeth Fürdell
Solveig Rudström – Bok Lars Lerin
Nils Gunnar Andersson – Skärbräda design annanform

 

 

 

Omfångsrikt program inför julen

november 18, 2015

Just nu är det stängt på Konsthallen –  vi arbetar med årets julsalong och planerar för veckorna innan jul. December har ett spännande konst- och musikprogram att bjuda på – boka in det i din kalender!

Lördag 28 november – Julsalong 2015 – Välkommen på Vernissage!
Invigning kl 12 med musik och mingel med konstnärerna som medverkar.
Öppet 11-14. Glögg med tilltugg serveras.
Samma dag är det dragning i årets medlemslotteri – se årets vinster längre ned på sidan! Alla medlemmar har en lott – familjemedlemskap ger två lotter, lycka till!

Onsdag 2 december – Flamencoshow 19.00. Inträde 120 kr. Café.
Japanska dansaren Shiho Tokuda, bjuder tillsammans med en av Sveriges främsta flamenco-gitarrister Afra Rubino, på en hisnande show på Konsthallen i Arvika!

Musikcafé i advent – Varje söndag i advent från kl 15.00 – musik och café!29 nov T-bear & the Dukes
6 dec Arvika Nyheter
13 dec Blue Christmas Quartet
20 dec Soul Salvation

Lotteri1nylotteri3nylotteri2ny

Sista dagarna med Mona och Laila på Konsthallen

november 11, 2015

monalailaweb2

Mona och Laila Nylin – Fritt måleri – pågår t o m lördag 14 november
Kom och se och upplev konst som baseras på färgens inre kraft av två konstnärer med nära släktband även i skapandet. Mor och dotter möts i konsten och även om de gör själva verken på olika sätt kan man se ett släktskap i processen och känslan för färgen.

Välkommen även att skapa själv på lördag 14 november mellan 12-14!
Vi inspireras och målar – i alla åldrar – fritt skapande!

 

 

Stämningsfull i november: Ung nordisk jazz och färgmättade konstverk

november 2, 2015

Kom och lyssna på skön jazzmusik med en ung Jazztrio
under den pågående utställningen med Mona och Laila Nylin.

Tisdag 10 november kl 18.30. Musiken börjar drygt denna tid!

Kl 18.00 kommer konstnärerna att ge en liten visning av sina målade verk och fika finns att köpa!

Vue är en nordisk pianotrio med det bästa av två världar;
Emma Larsson (SE), Tobias Andreasen (DK) och Emil Sommar (DK)
_MG_9946_trio

Med en grund i deras egna kompositioner och en förkärlek till nordisk jazz, inviterar Vue publiken till en atmosfär av stillhet, melankoli och skandinaviska landskap. Musiken som Vue gör påminner om namn som Esbjörn Svensson Trio, Keith Jarret, Lars Danielsson m.m.

Fri entré/frivillig vid utgång. 
Fika att köpa. Varmt välkommen!

Improviserat med färgen som inspiration

oktober 28, 2015

Mona och Laila Nylin 24.10 – 14.11
Två värmländska konstnärer som inspireras av färgens energi och målar i akryl och blandteknik flödigt och intuitivt. Utställningen invigdes med musik framförd av musikern Mona Nylin som snart släpper en ny skiva i januari 2016.
Välkommen att uppleva en färgrik och energirik utställning!
bild 2

Julsalong 2016
Just nu är det tid för inlämning av verk inför julsalongen 2016.
Värmländska konstnärer eller med värmländsk anknytning är välkomna att lämna in max 3 verk i valfri teknik. Vecka 44 tis-fre kl 12-17, stängt lördag 31 okt. Vecka 45 och 46 tis-fre 12-17 och lördag 11-14 kan du lämna in dina bidrag. Avgift 100 kr.
Jurybedömning sker under vecka 47, sedan meddelas de som antagits till salongen.
Lycka till!

 

Höstens färgklick – Välkommen värmländska Mona och Laila Nylin!

oktober 15, 2015

Välkommen på Vernissage!
Mona Nylin och Laila Nylin
Fritt måleri –  improvisation

Lördag 24 oktober vernissage med lite extra glans när
konstnären Mona Nylin själv bjuder på invigningskonserten!
Invigning med presentation och samtal med konstnärerna
Mona och Laila kl 12 och musik följer därefter.
Öppet kl 11-14. Tilltugg och förfriskningar.

Varmt välkommen!

Lailas målning2Universe II Mona Nylin

 

 

Inbjudan till Arvikas konstnärer! KRO/KIF Mitt

oktober 6, 2015

Konstnärmöte, seminarium, mingel och fest!
Lördagen den 24 oktober – dag i konstens tecken för och med länets konstnärer på Arvika Konsthall.
KRO/KIF region MITT bjuder in till att diskutera konstnärspolitik och hur vi på bästa sätt samverkar och organiserar oss för att åstadkomma förändring.

Program:
15:00 – 15:30  Kaffe + fika
15:30 – 16:00  Presentation Arvika Konsthall/Arvika konstförening
16:00 – 16:30   KRO MITTs ordförande Sira Jokinen Lisse och Gunnar Forsberg berättar om KRO/KIFs verksamhet.
16:30 – 16:45  Johan Gaellman KC MItt
16:45 – 17:15  Staffan Jofjell Cykelprojektet
17:00 – 17:15  Margareta Jansson Värmlands konstnärsförbund
17:15 – 18:30  ”Att skapa förändring på riktigt” Workshop konstpolitiskt påverkansarbete.
18:30 – 18.45  Sira Jokinen Lisse och Eva Fornåå Pilotprojektet politikerutbildningar
18:45 – 19:00  Konstnären/poeten Thomas Wahlström läser ur sina diktsamlingar
19:00 – Mingel, tilltugg, fest

Vi bjuder på mat och fika!
Anmälan till konstnärsmötet senast 21/10
till sira@zagawebb.se

Varmt välkomna! önskar styrelsen KRO/KIF Region Mitt

För mer information kontakta:
Sira Jokinen Lisse, ordförande, KRO region MITT sira@zagawebb.se
Gunnar Forsman, ordförande, KRO region MITT   annielindgren@yahoo.se

 

Årets julsalong – snart dags för inlämning av ditt bidrag!

september 29, 2015

Julsalong 2015!
Inlämning till Julsalong kan göras under veckorna 44-46 under öppettider, tis-fre 12-17 och lör 11-14. Värmländska konstnärer kan lämna in max tre verk i valfri teknik. Jurybedömning kommer att ske i mitten av november och besked lämnas snarast efter detta. Inlämningsavgift 100 kr.
Obs! Märk era bidrag väl med titel namn kontaktuppgifter, teknik och pris! Se också till att upphängningsanordning fungerar.
Varmt välkommen med ditt bidrag!

Konsert Med Duo Sandri Gourman avrundar utställning 10 oktober

september 23, 2015

natalia4

 

grafik2
Just nu pågår en utställning med mångfald i teknik och verk.
Natalia Johansson visar fantasifulla oljemålningar med färg form och spännande miljöer medan 10 grafiska och tecknande konstnärer från Dalslands Konstgrafiska Verkstad visar exempel på sina tekniker – Vivi Pettersson, Lisbeth Fûrdell, Mimmi Käller, Carina Svärd, Ann-Christine Gustafsson, Peter Prûtz,
Kurt Johansson, Josefin Sterner, Pia Bruto och Gunilla Almstedt.

Utställningen pågår t o m den 10 oktober då den avrundas på extra fint sätt i ett samarbete med Arvika Konsertförening:

IMG_3559-1 copy (5000x3333)_webb


Duo Sandri Gourman lördag 10 oktober kl 12

Vid lunchtid ges en ”mini-konsert” (med fri entré) i folklig anda, där vi får höra Janácek samt en klassisk pärla som överraskning…
Vi serverar fika till liten kostnad med början kl 11.
Välkommen!

Läs mer på http://www.arvikakonsertforening.se/

Olika rum – olika teknik – olika uttryck – elva olika konstnärer

september 8, 2015

KONSTUTSTÄLLNING
19.9-10.10

STORA SALEN & ÖVRE VÅNINGENS BALKONG VISAR:
Natalia Johansson – Måleri

SONY DSC
http://web.comhem.se/natalia.johansson07/about%20me.htm
INRE RUMMET & ÖVRE INNERSTA RUMMET VISAR:
Dalslands Konstgrafiska verkstad – Grafik och teckningar

bildergrafik_webb
Konstnärerna som medverkar är:
Vivi Pettersson, Lisbeth Fûrdell, Mimmi Käller, Carina Svärd,
Ann-Christine Gustafsson, Peter Prûtz, Kurt Johansson, Josefin Sterner,
Pia Bruto och Gunilla Almstedt

www.konstgrafiskaverkstaden.se

Konsthallens rum blir ett kropparnas rum

augusti 11, 2015

SONY DSC

På lördag den 15 augusti invigs nästa intressanta utställning.
Våra rum fylls av bilder och skulpturer, kroppar i rörelse, vila, förväntan.

Eva Dahlin och Ragnar Schmid
Kroppar i rum, kroppens eget rum
– ett samarbete runt människors och djurs kroppar

Utställningen invigs kl 12 med konstnärernas egen presentation av sitt konstnärskap och samarbete. Vi bjuds på jazzmusik med trion Gojira – Tomas Sandström, trummor, Milton Öhrström, piano och Joel Ring, kontrabas.
Vi har öppet 11-14 och bjuder på förfriskningar.
Varmt välkommen!

 

augusti 4, 2015

korona_webb2

KORONA – Gitt Grännsjö-C och Agneta Oledal
Funnet och återvunnet

Utställningen som visar konstverk av ovanlig karaktär skapade i återvunnet material som kärleksfullt hyllar broderiets och sömnadens hantverk visas nu för sista veckan på Konsthallen. Korona består  av två kreativa konstnärer ursprungligen från Arvika nu boende och verksamma i södra Sverige som samarbetar på ett mycket givande sätt och som har nått en bred uppskattande publik med sin konst. Vi är glada att Korona gästat oss denna sommar!

Under sista veckan finns även möjlighet att prova några av plaggen, på fredag eftermiddag och på lördag den 8 aug kan du som är intresserad ta på en pärlbeströdd sammetskavaj eller en jacka där gamla racksockor blivit stiliga ärmar.
Missa inte – Välkommen!

Kommande utställning med Eva Dahlin och Ragnar Schmied öppnar med vernissage lördag den 15 aug. Musik med jazztrion Gojira.

 

 

Korona på Konsthallen – en kreativ höjdpunkt!

juli 3, 2015

bild korona mix web

KORONA – Gitt Grännsjö-C och Agneta Oledal
Funnet och återvunnet 
27 juni – 8 augusti

Gitt Grännsjö-C och Agneta Oledal är de två konstnärer som tillsammans bildar Korona, gör om gammalt till nytt. Kasserat material, kan bli högtidskläder, smycken och kronor, eller varför inte en skulptur av ett par gamla skor.
Öppet: Tis-fred 12-17 och lördag 11-14

Sommarens vikarie Anna Eriksson och våra feriejobbare Emma Retzman och
Natalie Magnusson hälsar er välkomna under juli.
Varmt välkommen!

 

Sommarens utställning med ”Funnet och återvunnet” av konstnärsduon Korona invigs i vacker folkmusikalisk skrud

juni 23, 2015

koronabild

KORONA – Gitt Grännsjö-C och Agneta Oledal
Funnet och återvunnet 
Utställningen öppnar med vernissage på lördag den 27 juni
Invigning kl 12 med konstnärerna och Arvika konstförenings styrelseordförande Monika Jansson.
Anna Karlsson & Jon Nilsson ackompanjerar med vacker folkmusik och börjar lite för 12! Vi har öppet 11-14
Varmt välkommen!

Gitt Grännsjö-C och Agneta Oledal är de två konstnärer som tillsammans bildar Korona, gör om gammalt till nytt. Kasserat material, kan bli högtidskläder, smycken och kronor, eller varför inte en skulptur av ett par gamla skor.

annaJonLiten
Presentation av dagens musiker:

Jon Nilsson är spelmannen och sångaren från Eda som har sina rötter i den värmländska folkmusiken. Efter en karriär som violinist tog han steget upp ur orkesterdiket i Kungliga Hovkapellet till sångarestraden. Efter studier vid Operahögskolan i Stockholm är Jon nu är anställd som operasångare på Kungliga Operan.
Anna Karlsson började spela fiol som objektselev på Ingesunds Musikhögskola och hittade in i folkmusiken via spelmanslag på Arvika Kommunala Musikskola. Hon fortsatte sina musikstudier efter Estetiska Skolans gymnasium på Musikkonservatoriet i Falun och har precis avlutat sina musikerstudier vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Tillsammans spelar de både nyskriven och traditionell folkmusik från gränslandet mellan Sverige och Norge.

 

Midsommar på Konsthallen

juni 17, 2015

margot1

Två dagar kvar av utställningen med Madeleine Pyk, Camilla Pyk och Margot Luf. Denna vackra och populära utställningen avrundas på fredag 19 juni.
Midsommarafton öppet 11-14. 
Midsommardagen den 20 juni har vi stängt!
(Vi stänger pga att affärer också är stängda midsommardagen)

Ikväll onsdag 17 juni kan du komma hit och skapa bilder eller skulpturer mellan 16-19.

 

 

Inspireras av Pyk och Luf och skapa roliga skulpturer eller små målningar

juni 15, 2015

 margot1
Onsdag 17 juni har vi extra kvällsöppet på Konsthallen.
Utställning och WORKSHOP öppet 12-19!

Då finns möjlighet att se utställningen med Madeleine Pyk och
Camilla Pyk som visar målningar och etsningar och skulpturer
i trä eller brons av Margot Luf.

WORKSHOP från kl 16 till kl 19. Med inspiration av konstnärernas fantasifulla bild- och formspråk kan du skapa en liten rolig skulptur av papper, ståltråd, färg och annat kul. Eller en målning i miniformat/kollage eller teckning. 
Vi börjar skapa med drop in redan från 16. Och det är kostnadsfritt. 
Välkommen!

Mer musik till konsten!

juni 3, 2015

web_gitarrPyk

Onsdag 10 juni får vi besök av Nordic Guitar Duo
och bjuds på en gitarrkonsert med latinamerikanska toner
av Max Näpel och Alvi Joensen.

Med andra ord blir det en helhetsupplevelse med vacker gitarrmusik av och fantasifull konst av Madeleine Pyk, Camilla Pyk och Margot Luf på Konsthallen!

Max och Alvi har båda studerat vid Musikhögskolan i Malmö för bland andra Göran Söllscher. Max Näpel har fått Arvika konsertförenings ungdomsstipendie under tiden på Solbergasgymnasiets musikestetiska linje 2008 – 2011.
Nordic Guitar Duo bjuder under kvällen på latinamerikansk gitarrmusik av t.ex. Astor Piazzolla, Egberto Gismonti, Marco Pereira mfl som duo med några solonummer.

Konserten pågår ca 1 tim och 20 min.
Inträde: 60 kr/p. Pension/medlem/stud/barn: 40 kr. 
Kaffe/te/saft med bröd till liten kostnad

Bild: Nordic Guitar Duo och M Pyk ”Hopp hopp hopp”

 

 

En färgrik och berättelsefylld bildvärld att inspireras av och längta till!

maj 25, 2015

_madeleinePyk

 

Välkommen på vernissage
Madeleine Pyk & Camilla Pyk
Margot Luf
Lördag 30 maj kl 11-14

Vernissagedagen börjar med en konsert kl 11 med Vegah-kvintetten som spelar Brahms Klarinettkvintett. Konserten pågår ca 45 minuter och bjuder på mycket vacker musik som perfekt passar Konsthallens stora sal i fin samverkan med den färgrika och lekfulla utställningen som öppnar kl 12.
Kl 12 – Peter Pyk, bror till konstnärerna Madeleine Pyk och far till Camilla Pyk samt god vän till Margot Luf som är gästande skulptör under utställningen kommer inviga utställningen och berätta lite om sina familjemedlemmars konstnärskap.

brahms kvintett_liten

Vegah-kvintetten består av: Viktor Byström – klarinett, Hanna Ericsson – fiol,Elisabet Larsson – fiol, Ghazwan Numan – viola, Adrianna Arapinowicz – cello.

Utställningen pågår till den 20 juni. Mer info om öppettider och program under utställningen kommer snart. Vi kommer bl a bjuda på workshop och musik under onsdagskvällar.

 

 

 

De Ungas Vårsalong välkomnar våren med trädgårdskonstiga djur!

maj 11, 2015

bildmix

Välkommen på årets unga vårsalong och
Vernissage onsdag 13 maj kl 13 (öppet 13-17)

Invigningstal: Samantha Torstensson
Underhållning: Ella Nilsson och Johanna Larsson

Utställningen är öppen  dagligen 13.5 – 24.5

Upplev kreativa skapelser av unga konstärliga elever i Arvika kommun, från lågstadiet till gymnasiet handledda av duktiga och inspirerande lärare.
Utställningen som visas är ett samarbete mellan Skapande skola, Stadsparken i Arvika, Arvika bibliotek och konsthantverkaren Kerstin Löfgren samt Bildskolan Pilen och Arvika Konstförening/Arvika Konsthall.

 

Upplev konst med klassiskt musikinslag

april 29, 2015

bildwebb1

Utställningen med uttrycksfulla fotografier
av Carin Blücher och minnesbilder i oljemåleri

av Daniel Milton pågår fram t o m lördag 9 maj.

Ta del av utställningen och njut samtidigt av klassisk musik ien examensspelning med Eva Lestander.
Student vid Ingesunds Musikhögskola.
Torsdag 7 maj kl 19.

Varmt välkommen!

 

Vegah-kvintetten ger konsert 29 april

april 21, 2015

brahms kvintett_webb
Onsdag 29 april kl 18
Viktor Byström – klarinett, Hanna Ericsson – fiol, Elisabet Larsson – fiol, Ghazwan Numan – viola, Adrianna Arapinowicz – Cello.

Inträde 60 kr inklusive enkel fika.
Välkommen!

”Brahms klarinettkvintett, skriven 1891, hör till de senare stycken Brahms komponerade under sitt liv och är fortfarande idag ett av få verk för denna sättning (stråkkvartett med klarinett). Det sägs att Brahms hade gett upp komponerandet för gott men då han fick höra den tyske klarinettisten Richard Mühlfeld fylldes han på nytt av musikalisk inspiration och komponerade detta verk. Stycket är en berättelse i fyra satser och bjuder på allt i från stillsam melankoli och innerlig glädje till existentiella kval och böljande romantik.

De fem studenterna som tillsammans utgör Vegah-kvintetten går alla på musikhögskolan Ingesund och de har arbetat med verket under våren som en del av en fristående, kammarmusikalisk kurs.”

 

Filmen om Astrid del 2 visas på Konsthallen!

april 21, 2015

Astridbild_2
Se andra delen av filmen om Astrid Lindgren.

Vi visar den på onsdag den 22 april kl 16.00
(del 3 visas på Biblioteket 23/4 kl 16.00)
Välkommen!

Vernissage lördag 18 april – Carin Blücher och Daniel Milton!

april 15, 2015

Välkommen på Vernissage igen!
Lördag 18 april möter du Carin Blücher som visar stora iscensättande bilder ur två av sina fotoserier och Daniel Milton som presenterar en alldeles färsk serie målningar som kan väcka minnesbilder till liv.
http://arvika-konsthall.se/kalendarium/

Invigning kl 12, öppet 11-14
Vernissagemusik: Christina Hasselqvist sång och Sebastian Lindell gitarr.
Välkommen!

Påsktider och öppettider på Konsthallen

mars 25, 2015

PÅSKÖPPET:
Onsdag 1 april 12-20
Skärtorsdag 12-17
Långfredag Stängt
Påskafton lördag 11-14 
– med möjlighet att pyssla!
Påskdagen Stängt

Kulturkvällar på onsdagar – Öppet 12-20!
Under vår och sommar kommer Konsthallen ha öppet onsdagskvällar under utställningarna. Ibland med musik, skapande eller annan aktivitet. Program informeras om löpande på här vår hemsida, på facebook och affischer.
Här får du några smakprov:
1 april Påskpyssel 
Välkommen att måla påskbrev med vattenfärg eller pyssla i påsktema.
8 april Skapande av skulptur
Vi inspireras av skulpturer i utställningen (Johan P Jonsson) och jobbar med papper, ståltråd färg och skräp..

brahms kvintett_webb
29 april Musik Brahms Klarinettkvintett  – med Vegah-kvintetten
Viktor Byström – klarinett, Hanna Ericsson – fiol, Elisabet Larsson – fiol,Ghazwan Numan – viola, Adrianna Arapinowicz. Inträde med fika.
20 maj Kvällsöppet De Ungas salong
Mer info kommer.

Musikkvällarna med litet inträde och fika – se info kommande.
Skapande med liten kostnad för material. Frågor kontakta oss gärna. Mer i programmet kommer snart!

Motsättningar, sammanhang, dramatik och fantasi…

mars 18, 2015

Johan_Niklas_webb

21.3 – 11.4
Johan P Jonsson – skulptur
Niklas Engvall – måleri

VERNISSAGE lördag 21 mars
Invigning kl 12. Öppet 11-14.

Soul Salvation underhåller med skön jazz och blues efter en inledande presentation av och med konstnärerna.
Varmt välkommen!

Paus med konsthantverk

mars 10, 2015

Under vår lilla utställningskonstpaus
får vi trots allt ta del av konstverk av kreativa studenter från
Hantverkslinjen vid Ingesunds Folkhögskola under några intensiva dagar.
bildIngesund
Vernissage 12.3 kl 13.
Invigningstalare: Elisabeth Skoglund Musik:
Ingesundslinjens kör.
Öppet: tors: 13-17, fred 12-17, lör-sön 11-14, mån 12-17.

Med stöd av Region Värmland

En upplyftande utställning i februari

februari 18, 2015

IMG_07

foto Lars Nordström

IMG_06

Kraftfullt o balanserat. foto Lars Nordström

 

Lördag 14 februari invigdes äntligen en ny utställning i Konsthallens vackra nymålade miljö. Maj Britt Östman Ljung med tryckta bilder och teckningar och Tony Abrahamsson med skulpturer och bilder visar sina verk t o m den 7 mars. I utställningen ingår även specialkomponerad musik av Ulf Söderberg.

Lördagens vernissage var välbesökt och invigdes med konstnärernas presentation och vacker musik av Marie Johansson och Kristoffer Toth.

Välkommen till en skön oas med en väldigt välkomponerad och vacker utställning. Öppet tisdag-fredag 12-17 och lördag 11-14.

Kristoffer och Marie

Kristoffer och Marie. Foto: Lars Nordström

Utställningen formas

Utställningen formas

i planeringen

I planeringen

En nymålad och vacker konsthall fylls med form och färg och ljud…

januari 20, 2015

VERNISSAGE lördag 14 februari
Tony Abrahamsson –  skulptur
Maj Britt Östman Ljung – grafik
Invigning kl 12.

Maj Britt Östman Ljung och Tony Abrahamsson berättar om sitt konstnärskap och sitt konstnärliga uttryck samt om sitt val av material och teknik. Utställningens skulpturala och tryckta konstverk ackompanjeras av specialkomponerad musik av
Ulf Söderberg som också medverkar på vernissagedagen.

Vernissagemusik Marie Johansson och Kristoffer Toth.
Öppet 11-14. Välkommen!

Utställningen pågår till den 7 mars.

Ev hämtning av konstverk under öppettider.
Ring om frågor 070 101 45 29 eller 0570-8181 42.

Vinter på Konsthallen

januari 2, 2015

hyacint2_ann

Julsalongen 2014 fortsätter
Vi håller öppet och fortsätter visa 2014 års julsalong fram till den 10 januari.
2 jan 12-17, 3 jan 11-14.
7-9 jan 12-17 och sista dagen lördag 10 jan 11-14.
Varmt välkommen!

Hämtning av konstverk
Tider som du kan hämta verk – nyaste tiderna:
Måndag 12 jan kl 11-13, Tisdag 13 jan kl 12-16, Onsdag 14 jan 12-16.

Efter utställningens slut kan dina utställda verk eller de du köpt hämtas under öppettider enligt ovan – som uppdateras efterson eller enligt överenskommelse.
Öppet endast vissa dagar under renovering i januari. Säkrast att kontakta oss på telefon eller via mail:
Ann 070 101 45 29, ann.lundqvist@arvika.se

Vinster i Medlemslotteriet 2014
Vi har ringt eller skickat meddelande till årets vinnare. Se tidigare upplagd info längre ned i texten här på sidan. Hämtning kan ske enligt ovan.
Grattis!

Från den 10 januari stänger Konsthallen för renovering med målning. Vi öppnar igen med vernissage den 14 februari.

 

Konstutställningar 2015

 natalia4
14.2 – 7.3

Tony Abrahamsson –  skulptur
Rakubrända och stengodsskulpturer, betong med mosaik och stenskulptur i granit och diabas med människans, djurens och naturensformer, rörelser och uttryck  som inspirationskälla.
Maj Britt Östman Ljung – Måleri , grafik
Handtryckta bilder från tryckstockar i trä och linoleum och på sega, handgjorda japanska papper. Många övertryck, ibland ett 100-tal. Unika bilder med ibland inslag av 23 karats bladguld eller slagaluminium.

 21.3 – 11.4               
Johan  P Jonsson – Skulptur
Skulpturala gestalter formade från otroliga men vardagliga komponenter.
”jag är intresserad  av det oförenliga, av motsägelser, av det som inte hänger ihop… Sätta  samman oförenliga delar, färger, former som inte passar – i grund och botten är  det det jag gör; jag gillar att sätta ihop saker; det fula, trasiga, saker som  inte passar ihop…”  http://byjohan.se
Niklas Engvall  – Måleri
Realistiska och surrealistiska målningar med filmisk attityd.
”I bildserien  ”Grotesque” har jag tillåtit mig att undersöka kräckfilmens estetik och fördjupa mig i detta bildspråk. Projektet började med att jag för ett par år sedan hittade en skräckfilm från 80-talet, då jag själv började titta på skräckfilm. ”Grotesque”, från 1988, verkade vara en film som jag borde ha gillat.” http://niklasengvall.se 

18.4 – 9.5
Carin Blücher – Foto
Carin Blücher arbetar med iscensatta fototablåer som byggs upp i ateljén och därefter iscensätts tillsammans med en grupp aktörer. Verken består av flera större fotografier som har ett gemensamt tema i färg och innehåll. Bilder ur serierna Performing (2009-2010) och Positions (2012-2014) presenteras i usttällningen. Temat kan beskrivas som att en grupp människor bär upp en komposition som skapas genom deras agerande i rummet… www.carinblucher.com
Daniel Milton – Måleri
Här presenteras ett konceptuellt måleri som utforskar gränsen mellan foto och måleri. Daniel har i många år experimenterat i olika blandtekniker och har nu renodlat sitt uttryck. Från digitala kollage och måleri på foto och ersatts med gråskalan som färg i olja på duk. Målningar som vid första anblick ser fotorealistiska ut med på närmare håll löses de upp och kan tendera bli abstrakta. www.danielmilton.se

13.5 – 24.5
De Ungas Vårsalong – Trädgårdskonstiga djur
Årets unga vårsalong som presenterar kreativa skapelser av unga konstärliga elever i Arvika kommun, från lågstadiet till gymnasiet och är ett samarbete med
Skapande skola, Stadsparken i Arvika, Arvika bibliotek och konsthantverkaren Kerstin Löfgren samt Bildskolan Pilen och Arvika Konstförening/Arvika Konsthall.
Vernissage äger rum onsdag 13 maj kl 13 och utställningen visas under veckans alla dagar, se kommande program. På Lördag och söndag 23-24 maj har vi Pysseldagar! Då skapar vi trädgårdskonstiga djur i återvinningsmaterial
tillsammans med Samantha Torstensson.

30.5 – 20.6
Madeleine och Camilla Pyk –
Måleri /blandteknik
Madeleine Pyk har en fantastisk karriär som konstnär med konststudier som grund på både Konstfack och Konstakademin. Hon är född 1935 och har under åren haft en antal separatutställningar och syns i hela Europa med sina målningar. Hon är känd som mycket flitig och ständigt skapande med sitt unika formspråk, med fantasifulla figurer och egna världar som ofta grundas i hennes egna miljöer som hon vistas i. Hon presenterar i utställningen på Arvika Konsthall några av hennes tidigare grafikbilder, guache- och oljemålningar.
Camilla Pyk, Camilla Pyk arbetar huvudsakligen med måleri och grafik och är verksam Stockholm. Hon arbetar lustfyllt och med mycket energi, mycket intuitivt. Hon inspireras av stämningar, årstider eller sitt eget tillstånd. Ibland målar hon dramatiskt med starka färger och mycket rött medan hon andra tider nästan lyfter mot himlens ljusare färger. I utställningen visar Camilla oljemåler och en egen teknik med färg på grafiska torrnålstryck eller ciclétryck.
Gästskulptör Margot Luf (inbjuden av konstnärerna  visar några utvalda skulpturer i trä och metall som passar fint i samband med de uttrycksfulla figurer som skapas av Madeleine och Camilla.
27.6 – 8.8
Korona – Gitt Gränssjö och Agneta Oledal
Funnet och återvunnet
Textilt/objekt/foto
En gång var det familjens skatt och stolthet: broderier, virkade spetsar, namnade handdukar och lakan. Nu har det rensats ut ur linneskåpen och kan köpas för en spottstyver på loppis. Korona vill lyfta fram den ständigt verksamma och hantverkande kvinnan, hennes uthållighet och glädje vid skapande, genom att göra nytt av det gamla och bortrationaliserade.  Man kan tala om tid som ligger förborgad i hantverket, om borttappat värde som växlas upp, om det spännande mötet mellan det ibland över hundraåriga hantverket med nya tankar och symboler.
Det finns också en strävan att återanvända material, både värdefullt och rent skräp, det som blev över, som mer eller mindre ofrivilligt samlats i spåren av vårt överflöd.

Korona har denna gång gjort om det kasserade till högtidskläder, smycken och kronor, kanske till något att fira sitt bröllop i.

15.8 – 5.9
Eva Dahlin och Ragnar Schmid  – Måleri och skulptur
Kroppar i rum, kroppens eget rum
– ett samarbete runt människors och djurs kroppar

Utställningen är ett möte mellan två konstnärskap med integritet, olika men med många beröringspunkter. Mötet i sig är betydelsefullt. Det förstärker och förtydligar upplevelsen av var och en. Eva och Ragnar gick på Valands Konsthögskola i Göteborg under 1970-talet och har arbetat nära varandra i en pågående konstnärlig dialog sedan dess.

Eva arbetar med kroppen som tema – insida, utsida och dialogen däremellan. Helst handlar det om djur. Kroppen som hölje och behållare, organen som livets fantastiska mångfaldighet men också dess bräcklighet – liv, död, struktur och variation.

Ragnar arbetar med människor. Gymmet har de senaste åren varit en utgångspunkt, porträttet en annan. Det handlar om inre och yttre rum, om en värld där tillståndet i sig är det centrala. En slags väntan här och nu, kanske också en förväntan om något som skall komma, som viloläget mellan diskuskastarens ansats och utkast.

En gemensam grund är måleriet men båda arbetar också i andra medier såsom teckning, skulptur och tredimensionella objekt. En annan gemensam grund är noggrannheten i den visuella gestaltningen. Innehållet finns i formen och formen i innehållet.

19.9 – 10.10
Natalia Johansson – Måleri
Dalslands Konstgrafiska Verkstad – Grafik
En utställning som delas mellan å ena sidan färgrika och stiliserade miljömålningar och några olika konstnärers samlade uttryck i olika grafiska trycktekniker.

Natalia Johansson studerade vid Konsthögskolan Mukhin i Sankt Petersburg 1985-1990. Arbetade i Norrbotten 1991 – 1994. Hon har sedan 1994 arbetat i Stockholm. Natalia Johansson målare i akvarell, olja och akryl. Motiven är ofta (inte alltid) abstrakta och baserade på sammansättningar av former och bildar relationer med varandra. Medan Natalia Johansson experimenterar med olje- och akryldesigner hon sin egen former i keramik och glas.
“Jag inspireras av allt möjligt som jag se framför mig, ibland det kan vara små städer som man åker i , ibland olika samlingar med folk, så det väldigt olika intryck som ge impuls till motiv för konstverk. Jag försöker stilisera ,skapa min egen sätt måla. Jag är väldigt intresserad av olika kombinationer av färger – hur det jobbar ihop, och vilken effekt kan man få på en duk.”

Dalslands Konstgrafiska Verkstad – Grafik
http://www.konstgrafiskaverkstaden.se/

10 konstnärer i olika ålder och med personliga älsklingstekniker och eget uttryck från Dalsland gästar Konsthallen med tekniker i grafik och teckning under samma period som Natalia. Bilder som visas är skapade i blyerts, kol, akvatint, torrnål, etsningar mm av Vivi Pettersson, Lisbeth Fûrdell, Mimmi Käller, Carina Svärd,
Ann-Christine Gustafsson, Peter Prûtz, Kurt Johansson, Josefin Sterner,
Pia Bruto och Gunilla Almstedt.

24.10 – 14.11
Mona och Laila Nylin – Måleri – akryl och blandteknik
Värmländska konstnärerna Mona Nylin och Laila Nylin, dotter och mor, öppnar sin utställning ackompanjerad av musikern Mona Nylins musik. Mona är aktuell med ett framträdande på Stavnäs visklubb samma kväll där hon framför sina egna visor. Hon framför bl a nya sånger från kommande skiva, som släpps nästa år. Båda konstnärerna målar kraftfullt och färgrikt nonfigurativt till stor del. Väggarna kommer att fyllas av känslor och färg i mångfald, vilket passar höstens repertoar.

Mona Nylin visar i utställningen akryl och blandteknik mm. Hon har utbildat sig konstnärligt på bl a Kyrkeruds Folkhögskola och KV Konstskola samt musikaliskt på t ex Kulturama (jazz och popsång) i Stockholm och KAU/Ingesunds Musikhögskola. Mona har också medverkat med form och illustration i böcker, utfört utsmyckningsuppdrag, verkat som kompositör (i tex Musikprojektet Orrholmen i Karlstad) samt gett ut två cd – skivor på eget skivbolag, vilket ytterligare breddar hennes repertoar som konstnär och musiker. Mona har ställt ut separat såväl som i samlingsutställningar i Värmland, Stockholm och utomlands som t ex i Grekland. Hon är medlem i Värmlands konstnärsförbund.
”Mona med sina koloristiskt djupare, poetiska längtansbilder. Hennes stora dukar är vackra och känns genomtänkta…”(Rune Engelbrektsson, VF 1994)
” Ett slags måleri som består av klanger, rytmer och harmonier; Ett musikaliskt måleri…” (Margareta Wallin Wictorin VF 2001)

Laila Nylin bor och verkar i Karlstad och har bl a en utbildning på Kyrkeruds Folkhögskola med sig genom sitt konstnärskap. Hon har haft separata utställningar och deltagit vid samlingsutställningar huvudsakligen i Värmland men även Stockholm. Hon har hängt på i stort sett alla Höstsalonger i Värmlands konstförenings regi sedan 1987. Hon är medlem i Värmlands konstnärsförbund.
Laila medverkar med målningar i akryl och blandteknik. ”Ett abstrakt måleri med både expressiva och mer poetiska inslag. Motiven går mot landskap; ett slags utforskande av det inre landskapets domäner, där känslan för färgen styr hela händelseförloppet.”

28.11 – 30.12
Årets jurubedömda Julsalong
Inlämning till Julsalong kan göras under veckorna 44-46 under öppettider, tis-fre 12-17 och lör 11-14. Värmländska konstnärer kan lämna in max tre verk i valfri teknik. Jurybedömning kommer att ske 16-17 november och besked lämnas snarast efter detta. Inlämningsavgift 100 kr.
Obs! Märk era bidrag väl med titel namn kontaktuppgifter, teknik och pris! Ni får fylla i en blankett på plats vid inlämning. Se också till att upphängningsanordning fungerar. Varmt välkommen med ditt bidrag!

 

God Jul & Gott Nytt år!

december 19, 2014

bildjul2A

Vi avrundar sista utställningsveckan på året med
Levande adventskalender i morgon lördag kl 12 och
Jazzcafé på söndag kl 15 (Café öppnar 14, spelning mellan 15-16).
Tack för i år och vi ses nästa år då vi öppnar igen den 2 januari.
Förnya ditt medlemskap eller bli medlem i Arvika Konstförening 2015!
Du får en liten gåva, kan vinna i kommande års konstlotteri och får 10% rabatt på konstinköp. Vi ser fram emot många nya spännande utställningar 2015 med början den 14 februari. Välkommen!

2014 års vinnare i konstföreningens lotteri

december 19, 2014

Hela 16 vinster har lottats ut bland Arvika konstförenings medlemmar 2014. Årets vinnare är följande:
Kerstin Andersson  – Grafiskt blad
Ingrid Aronsson – Målning
Louise Aspengren – Bok
Ulla Nilsson och Hans Bergström – Tavla
Kari Bjerke – Tavla
Olof Hedelin – Glas
John och Anita Hedenskog – Grafiskt blad
Solveig Hägerström – Bok
Sara Kvistblom – Tavla
Ann-Christin Nordh – Tavla
Birgitta Nordström – Tavla
Jessica och H Stuart Beck – Bok
Birgitta Svensson – Målning
Stefan Johansson – Tavla
Elisabeth Wickman – Bok

Vinster:
Nio av dessa vinster är konstverk från årets utställningar:
En akrylmålning av Elisabeth Gothe; ett grafiskt tryck av Rolf Gustafsson, Bolaget Vardagsbilder; Glasvas Kari Håkonsen, Brudd Kunsthåndverk; Teckning av Ingela Agger; Grafiskt tryck Britt-Marie Jern, Bolaget Vardagsbilder; Etsning av Dag Franzén; Oljemålning av John Franzén; Textiltavla av Christina Eklund; Grafisk tryck av Jim Berggren, Bolaget Vardagsbilder. Tre vinster är konstverk/grafiska blad från föregående år av, Ellen Heller, Helen Karlsson och Yvonne Swahn. Utöver detta mindre vinster som böcker eller musik CD.

Grattis!
Välkommen in och hämta ut din vinst.

 

En vacker och traditionell Julsalong

december 16, 2014

bildjul1

Välkommen till årets Julsalong!
29.11 2014 – 10.1 2015

Julsalongen visar konstverk av konstnärer från hela Värmland. Bredd i manér och teknik skapar en vacker och spännande utställning som man kan spendera längre tid att ta del av eller återkomma flera gånger som många besökare gör. Årets utställning sträcker sig över till det nya året, så det finns tid kvar än se den!
Vi stänger för julen med en efterlängtad konsert – Hyllning till Jörgen Zetterqvist – på söndag den 21 dec. Vi öppnar sedan igen den 2 januari 2015.

20 december LÖRDAG med Lucköppning i Levande Julkalender!
JULPYSSEL på Konsthallen för alla pyssliga barn och vuxna, välkomna!

21 dec kl. 15.00 En hyllning till Jörgen Zetterquist  – Juliga Jazztoner:
Piano – Per-Olof Berndalen, Kornet/trumpet – Erik Berndalen, Gitarr – Christer Andersson, Bas – Robert Henriksson, Trummor – Lars-Uno Ericsson.

Öppettider efter den 21 december:
Fredag 2 januari 12-17
Lördag 3 januari 11-14
Onsdag – fredag 7-9 januari 12-17
Lördag 10 januari 11-14 – sista utställningsdagen

TACK!
Till alla som lämnat in verk till årets julsalong – nästan exakt 300 verk lämnades in och 109 verk syns i utställningen. Årets jury var Veronica Odén, konstnär från Dalsland. Efter utställningens slut kommer vi sammanställa sålda verk och kontaktar konstnären.
Hämtning av verk kan ske måndagen den 12 januari mellan kl 12-14.30 och tisdagen den 13 januari mellan 12-17.
Ytterligare tider kommer att finnas och vi återkommer med tider efter jul.

God Jul och Gott Nytt år!

 

Julsalongen 2014

november 6, 2014

bild_julljus

29.11 2014 – 10.1 2015
Årets julsalong öppnar med vernissage på lördag 29 nov kl 11-14.
Vi bjuder på stämningsfull musik med den musikaliska duon Lisa och Marie från klockan 12.
 (Mer information kommer)

Årets konstlotteri är också en återkommande tradition som för alla medlemmar i konstföreningen kan innebära en fin julklapp – konstverken som köpts in under året lottas ut och dragningen äger rum ca kl 13.00.
Öppet kl 11-14.

Jazz & Bluescafé i Advent med insamling till hjälporganisationer!
Alla söndagar i Advent inbjuder vi till traditionsenligt musikcafé i Konsthallen.
Kl 15 – ca 17 varje söndag kan du njuta av skön musik och god fika. I stället för inträdesavgift samlar vi en slant till behövande genom olika organisationer som t ex Rädda barnen. Vi talar om till vilken vid varje tillfälle. En lite kostnad för fika tillkommer.

PROGRAM DECEMBER
30 nov kl. 15.00 Arvika Nyheter
 – en ensemble från Musikskolan i Arvika som under ett antal år gjort succe med sin Souljazziga musik.
Sindre Erixon-tvärflöjt, Axel Fjaestad-altsax, Gustav Eriksson-tenorsax, Simon Henriksson-trombon, Oliver Thim-piano, Johannes Karlsson-trumset, Nils Andersson-sång och ledare Robert Henriksson-bas

7 dec kl.15.00 Soul Salvation – ett i stort sett nystartad bluesband med stammar ifrån Arvika. Det började med ett jam under sensommaren, men efter en tid med blueslåtar fick de smak för 70-tals rocken och började att blanda bluesen och rocken.Simon Karlsson – Sång/Gitarr, Jens Nilsson – Bas, Paul Bärjed – Trummor/Sång, Emil Solberg Wachenfeldt – Sång/Leadgitarr

14 dec kl. 15.00
Martin Hultén & Rebecka Proba – Latinsväng med Rebecca Proba och
Martin Hultén med gäster.
Brättne Blues Band – Blues från Brättne med svängiga förtecken
Lotta Delebrant – sång & gitarr, Rolf Marling – piano, Bengt Ericson – munspel
Christer Andersson – gitarr, Fredrik Kaudern – bas, Lars-Uno Ericson – trummor

21 dec kl. 15.00 En hyllning till Jörgen Zetterquist
Jörgen Zetterqists vänner spelar musik ur Jörgens repertoar kryddat med juliga jazzlåtar. Vännerna är idel bekanta spelemän från Arvika med omnejd.

 

ÖVRIGT I DECEMBER
10 och 20 december Levande adventskalender
8 december Konsten i samhället /Seminariedag
20 december Julpyssel

 

Ljus & värme på Konsthallen

oktober 24, 2014

bildGothe_web

ALLA HELGONS DAG 1 NOVEMBER 10-14

Elisabeth Gothe – Måleri – Möt konstnären som berättar och visar sitt måleri under dagen kl 11.00-13.00
STÄMNINGSFULL MUSIK – KL 13.00 Visor och jazziga toner
Sång av Marie Johansson och akustisk gitarr av Kristoffer Toth
Ljus & värme på Konsthallen – Fotoutställning/tävling

Under dagen har vi öppet med den inspirerande utställningen som visar målningar av Elisabeth Gothe. Värmande ljus, kaffe och kaka tillsammans med skön musik. Dessutom visas en liten fotoutställning – som du som besökare bestämmer i både omfång och innehåll!

Fånga din bild av ljus och/eller värme! Ta en egen bild med din kamera, mobil eller vanlig kamera. Formatet ska vara utskrivbart, högupplöst i max A4 format. Skicka din bild i jpg till oss så skriver vi ut den och monterar upp den inför kommande utställning den 1 nov! Märk den med ditt namn, en bild per person. Vill du hellre skriva ut och ta med din bild hit själv, gör det före kl 11 samma dag.
ALLA ÄR VÄLKOMNA!
Vinaren utses genom röstning av publiken och får en fint litet pris. Pres på fb och vår hemsida.
Skicka bilden till: foto.arvikakonsthall@Arvika.se
Den ska vara hos oss SENAST tisdag 28 oktober!!

 

 

Elisabeth Gothe: Från vildkatter på Lofoten till oväntade möten med änglar, udda varelser och allas vår tufsighet.

oktober 22, 2014

Elisabeth Gothe  – Måleri
25.10 – 15.11

elisabeth gothe

En spännande och erfaren konstnär med bilder som inspirerar till fantastiska berättelser. Elisabeth Gothe är tillbaka i Arvika, där hon senast ställde ut  tillsammans med andra konstnärer i gruppen ”Arvikingarna” 2006. Hon har också tidigare ställt ut separat på Konsthallen, 1999, efter att ha tagit emot Christian Erikssons ateljéstipendium 1996.
Elisabeth föddes i Stockholm men växte delvis upp i Sunne. Somrarna tillbringades ofta i Värmland och uttrycker en nära koppling till Värmland och Arvika trakten. Elisabeths faster och tillika konstnär, Ingegerd Gothe förde samman Elisabeth med vänner i Norr, vilket också tycks ha inspirerat hennes måleri. Som musiklärare och bildlärare bodde och arbetade Elisabeth i Västra Värmland under några år på 80-talet. Hennes intresse för måleriet tog sedan över och hon utbildade sig i Stockholm, på Gerlesborgsskolan och på Konsthögskolan i Umeå. Hon bor och verkar numera som konstnär, med en del musikaliska uppdrag, i Stockholm.

Årets julsalong och program under november och december

oktober 7, 2014

bild_julljus

29.11 2014 – 10.1 2015
Konstnärer med värmländsk anknytning är välkommen att lämna in tre verk till årets jurybedömda julsalong. Du kan lämna in dina verk som kan vara av valfri konstnärlig teknik till Konsthallen v 44, 45 och 46. Vi har öppet tis-fred 12-17 och lördag 11-14.
Vid inlämning lämnar du information om verkens titel, teknik, pris, namn och kontaktuppgifter. Inlämningsavgift är 100 kr som kan betalas kontant (alt med kort).   Sista dag för inlämning är den 15 november. Det är också pågående utställning med Elisabeth Gothes sista dag!

Jurybedömning sker under v 47 och 48. Information om antagning samt avhämtning av verk återkommer vi med under vecka 48-49.
Varmt välkommen och lycka till!

Konsthallens öppettider i december och aktiviteter på programmet under november och december:
15 november kl 14.00 – Tove Jansson – den  avslöjande tröstaren med Birgitta Ulfsson som porträtterar i ord och toner tillsammans med pianisten Lowe Pettersson. Förköp biljetter på Konsthallen från den 7 nov. Pris 100 kr/barn och ungdom 50 kr – fika ingår!
Arrangörer är Arvikas- teater, konst och teaterförening samt projektet Arvika läser/Arvika kommun.
21 november – Pecha Kucha med och för konstnärer och fastighetsbolag
8 december – Konsten i samhället del 2
Mer info om kommande program kommer!

Hans Laurell och Bo Södervall sista veckan

oktober 7, 2014

20.9 – 11.10 2014
Laurell_sodervall_webb_liten

Bo Södervall – akvarell
Hans Laurell – foto
Utställningen pågår fram t o m lördag den 11 oktober.
Varmt välkommen!

Bo Södervall har sedan 60-talet en bakgrund inom illustration med uppdrag för fack- och populärpress och samtidigt verksam med utställningar i sitt fria måleri. Han är akvarellutbildad vid Gerlesborgsskolan och medlem i Svenska tecknare och Nordiska Akvarellsällskapet. Bo ställer oftast ut i separatutställningar hos konstföreningar, senast på Gamla Rådhuset i Södertälje men också i samlingsutställningar och jurybedömda konstsalonger, t ex i Falköping och Skövde. I sitt måleri arbetar Bo gärna flödigt och färgstarkt, ofta förekommer människor i glada och festliga sammanhang. Mestadelen av målningarna i denna utställning är färgstarka fantasilandskap.

Hans Laurell är fotograf med kärlek till de gamla skrotade bilarna som han fångar i detaljnära och kontrastrika bilder. Hans har varit fotointresserad sedan ungdomen och  började fotografera på allvar vid sin pension från Vägverket, varifrån man kan förstå kopplingen till trafik och fordon. Fotoserien med skrotbilar visades fösta gången på Vägverket i Borlänge. Efter detta har bilderna visats i flera separata utställningar i t ex Borlänge, Världsarvshuset, falu Gruva och Dieselverksstaden i Nacka Kulturhus. Hans fångar bilder från 40-60 talets bilkyrkogårdar och utnyttjar den digitala tekniken för att framhäva och lyfta fram skönheten i bilarna. Han förundras över hur vacker förgänglighet kan vara.

Bildterapi på Konsthallen

oktober 1, 2014

Lördag den 4 oktober är Bildterapins dag och dessutom Mârtenslördag!
På Konsthallen har vi en finns möjlighet att upptäcka bildterapi som ett sätt att kanske använda bilden som spännande uttryck, våga prova och testa måleriet på annat sätt.
Bildterapi reducerar stress, stärker självkänslan och är en bro mellan inre och yttre verklighet – en bearbetning bortom ord.

Varje pass pågår 45 min. Kom ca 10 minuter före start. Ingen föranmälan och kostnadsfritt. Begränsat antal platser. Läs gärna mer på www.bildterapi.se
Kontakta gärna Ann-Charlotte Hedenskog Bildterapeut steg 1: 070 771 30 82

Alla barn får också skapa på lördag –  MÅLA MED AKVARELL!
Vi handleder lite under tiden som du målar fritt med vattenfärger.
Detta gör vi på övre våningen i Konsthallen.

VÄLKOMMEN!

En kontrastrik och färgstark kombination: Bo Södervall med flödig och färgrik akvarell. Hans Laurell visar foto från sitt skrotbilsparadis.

september 15, 2014

20.9 – 11.10 2014
Laurell_sodervall_webb_liten

Bo Södervall – akvarell
Hans Laurell – foto
Vernissage lördagen den 20 september.
Invigning kl 12 med mingel och konstsamtal med medverkande konstnärer.
Öppet 11-14.
Vernissagemusik: Per Olsson, piano och Anders Hoglert, klarinett.
Varmt välkommen!

 Bo Södervall har sedan 60-talet en bakgrund inom illustration med uppdrag för fack- och populärpress och samtidigt verksam med utställningar i sitt fria måleri. Han är akvarellutbildad vid Gerlesborgsskolan och medlem i Svenska tecknare och Nordiska Akvarellsällskapet. Bo ställer oftast ut i separatutställningar hos konstföreningar, senast på Gamla Rådhuset i Södertälje men också i samlingsutställningar och jurybedömda konstsalonger, t ex i Falköping och Skövde. I sitt måleri arbetar Bo gärna flödigt och färgstarkt, ofta förekommer människor i glada och festliga sammanhang. Mestadelen av målningarna i denna utställning är färgstarka fantasilandskap.

Hans Laurell är fotograf med kärlek till de gamla skrotade bilarna som han fångar i detaljnära och kontrastrika bilder. Hans har varit fotointresserad sedan ungdomen och  började fotografera på allvar vid sin pension från Vägverket, varifrån man kan förstå kopplingen till trafik och fordon. Fotoserien med skrotbilar visades fösta gången på Vägverket i Borlänge. Efter detta har bilderna visats i flera separata utställningar i t ex Borlänge, Världsarvshuset, falu Gruva och Dieselverksstaden i Nacka Kulturhus. Hans fångar bilder från 40-60 talets bilkyrkogårdar och utnyttjar den digitala tekniken för att framhäva och lyfta fram skönheten i bilarna. Han förundras över hur vacker förgänglighet kan vara.

 

John Franzén och Dag Franzén visar måleri och grafik

augusti 11, 2014

Franzen_bild_webb
16.8-6.9

John Franzén – måleri
Dag Franzén – måleri
Ett konstnärligt möte  mellan bröderna och konstnärerna John och Dag Franzén. Båda är verksamma inom måleri och grafik. I utställningen visas främst måleri, men även viss del grafik som nog är det konstnärliga uttryck där bröderna möts i konsten. I sitt måleri arbetar de på liknande material, duk eller trä men skiljer sig åt i temperament och uttryck. Färgkänslan tangerar varandra och som sagt är det i grafiken de får ett mer gemensamt uttryck i sina etsningar och torrnålsgravyrer.

Utställningen invigdes den 16 augusti i mycket fin stämning med vacker jazzmusik och samtal med Dag och John som gav svar på frågor och lite kuriosa. De berättade också om det fantastiska fiskevattnet i Norra Dalarna där de tillbringar många stunder tillsammans. Vi minglade till jazzmusik av den unga jazztrion Gojira med Thomas S på trummor, Milton Ö, piano och Joel R, Kontrabas.

Välkommen på en varm, varierad och uttrycksfull utställning!

Brudd Kunsthåndverk, Oslo i fint samarbete med Arvika Konsthantverk

juni 18, 2014

bildmix_AK_brudd

14.6 – 9.8
Sommarutställning
Brudd Kunsthåndverk Oslo och Arvika Konsthantverk

Öppet under midsommarveckan:
Tisdag-Torsdag 12-17. Midsommarafton och midsommardagen stängt.
Ordinarie öppettider Tisdag-fredag 12-17. Lördag¨11-14. Söndag – Måndag stängt.
Kan under sommaren vara öppet speciella kvällar, mer info kommer om det och håll er uppdaterade på Facebook/Arvika Konsthall.

Brudd Kunsthåndverk från Oslo inviterades av Arvika Konsthantverkare till en gemensam utställning sommaren 2014. Resultatet är en vacker utställning i vår fina Konsthall med bred repertoar av material, och föremål som kombinerar konstnärlig höjd med hantverkskicklighet. Keramik, glas, silver, trä, textil och smide i en utställning att njuta av länge.

Brudd Kunsthåndverk i Oslo är en förening med drygt 20 medlemmar verksamma i Norge och Oslotrakten. Butiken finns i det populära området Grunerlökka i Oslo. Läs mer om Brudd på www.brudd.info/
I utställningen visas glas, keramik, silver, smycken och gjutet gods i många spännande former, känns nytt, spännande och lekfullt.

Arvika Konsthantverk finns runt hörnet från Konsthallen och har gamla anor. Föreningen består av 28 medlemmar i en bred flora av material. Läs mer om Arvika Konsthantverk på www. arvikakonsthantverk.se
Utställningen på Konsthallen presenterar brett materialfält, textil, trä,smide, glas, keramik och textil konst… Lite bekanta ansikten för oss i trakten men härliga nya formuttryck.

Välkommen!

 

 

Brudd – Konsthantverk från Oslo & Arvika Konsthantverk

juni 5, 2014

mixbild1_bruddArvika

Årets sommarutställning
14.6 – 9.8

Sommarens utställning presenterar konsthantverk från två stora grupper av konsthantverkare från båda sidor norsk-svenska gränsen. Brudd Konsthantverk från Oslo och Arvikas konsthantverkare. Ett möte mellan norskt och svenskt konsthantverk i ett brett spektra av material, bl a keramik, textil, trä och smyckeskonst.

Vernissage och invigning av utställningen den 14 juni kl 12.00.
Med medverkan från några av de utställande konsthantverkarna och musik med Janka Simone Thum.

Läs gärna mer på http://www.brudd.info/
och http://arvikakonsthantverk.se/
och följ oss på facebook för mer löpande information.

Varmt välkommen!

 

The Evolution of Creativity

maj 20, 2014

evolutiontest2 copy

Solbergaesteternas examensutställning 2014
23.5-1.6
Öppet mån-fre 11-17, lör-sön 11-14

VERNISSAGE Lördag 24 maj kl. 12
Följ utställningen på Facebook: Arvika Konsthall

Välkommen!

RÖD – De ungas vårsalong 2014

maj 2, 2014

bild_rod de ungas 2014_2

”Stresshjärtan” av Centralskolan 8B och 8C

 

Välkommen på VERNISSAGE
fredag 9 maj kl 12.

Årets version av ”De ungas Vårsalong” har det spännande och känsloväckande temat RÖD. Utställningen visar verk skapade av skolungdomar i Arvika Kommun.

Öppet mån-fre kl 12-17, lör-sön 11-14.

Utställningen arrangeras av Bildskolan Pilen, Studieförbundet Vuxenskolan och Arvika Konstförening

Påsk- och vårmotiv

april 13, 2014

IMG_0211

Copyright: Pictura

17.4 – 26.4 visar Arvika kommun på Arvika Konsthall ett urval påsk- och vårmotiv från Lars Carlssons donation.
Lars Carlssons glada och detaljrika vår- och påskmotiv visas under påsk och följande påsklov. Under utställningen ges möjlighet att skapa egna påskmotiv med färg och pensel i en liten workshop.

Utställningen har öppet följande dagar: 17/4 – 26/4
Skärtorsdag 12-17 Vernissage
Långfredag 11-14
Påskafton 11-14
Påskdagen och Annandag påsk stängt
Tisdag – fredag 12-17
Lördag 11-14 sista dagen

 

Ingela Agger

mars 18, 2014

Ingela Agger22.3-12.4

INGELA AGGER
måleri – teckning – skulptur

Vernissage lördag 22 mars kl 11-14
Kl 12 vernissagemusik med ”MITT HJÄRTAS FÅGEL”

OBSERVERA!

Årsmötets tid är ändrad till kl 16 dvs. Efter årsmötet bjuder föreningen på påskmat, för medlemmar, men ni som jobbar extra för föreningen är välkomna.

KONSTFÖRENINGENS ÅRSMÖTE
Lördag 12 april kl 16
OBS ändrad tid

Kvinnfolk sjunger den 8 mars klockan 15.00

mars 4, 2014

Konsert under ledning av Lotta Delebrant
Solist Maria Nilsson-Snedsböl
Studenter från Ingesundslinjen inleder.

Internationella kvinnodagen uppmärksammar kvinnors situation över hela världen och Kvinnfolks sånger är hämtade från många länder.
Den 8 mars 2014 klockan 15.00kvinnfolk

Hjärtligt välkommen!

Vernissage ”Bolaget Vardagsbilder Grafik” den 15 februari 2014

februari 10, 2014

Vernissagemusik kl 12, Visor med MADELENE KVICK och JOHANNES STÅHL. Utställningen pågår till den 8 mars.
Välkommen!

Aktiviteter i vår

januari 28, 2014

Konstresa till Göteborg

Lördag 15.3 har ERLAND BRAND vernissage på Göteborgs Konsthall. Om
intresse finns planerar vi en resa.
För mer Info se kommande annons i AN eller kontakt Konsthallen.
Tel 0570 818 42, 073 03 27 910

Torsdag 10 april kl 19 på Konsthallen

”Jag ska bli konstnär och ha ett underbart liv”
En berättarföreställning om bakgrunden till konsten och dess
inspirationskällor.
Konstnärer som deltar i projektet är Lennart Gybrant, Jonas Holmström och Helene Karlsson.
För regin svarar Anna Ehnsiö, Totalteatern.

Samarr med Teaterföreningen

KONSTFÖRENINGENS ÅRSMÖTE
Lördag 12 april kl 14 på Konsthallen
Välkomna

För information om årets utställningar – se vårt kalendarium!

Årets första utställning

januari 7, 2014 11.1-1.2

HENRIK HAUKELAND -måleri
ULLA KOLLIND – måleri, teckning
Vernissage lördag 11 januari kl 11-14
Kl 12 Trombone-performance av HÅKAN STRÄNGBERG

Haukeland

Henrik Haukeland

Kollind

Ulla Kollind

 

 

Utställningar 2014 

11.1 – 1.2
HENRIK HAUKELAND – Måleri
ULLA KOLLIND – Måleri, teckning

10.2 – 8.3
BOLAGET VARDAGSBILDER – GRAFIK
Jim Berggren, Svenrobert Lundqvist
Nina Bondeson, Nils-Erik Mattsson
Britt-Marie Jern, Rolf Gustafsson
Ulla Magnusson, Jan Bringevik
Mona Niklasson, Kjellåke Gerinder

22.3 – 12.4
INGELA AGGER
Måleri, teckning och skulptur

17.4 – 26.4
LARS CARLSSON
Påsk och vårbilder
Arvika kommun visar donerade verk

9.5 – 18.5
DE UNGAS VÅRSALONG – Tema Röd

24.5 – 1.6
SOLBERGASKOLANS BILDESTETER
The Creative Evolution

14.6 – 9.8
BRUDD KUNSTHÅNDVERK OSLO
ARVIKA KONSTHANTVERK

16.8 – 6.9
JOHN FRANZÉN

DAG FRANZÉN
Måleri och grafik

20.9-11.10
Hans Laurell – foto
Bo Södervall – akvarell

25.10-15.11
Elisabeth Gothe – måleri

 

 

Julsalong och jazz i december

november 20, 2013

30.11 – 29.12

JULSALONG
Konstnärer från hela Värmland

Vernissage lördag 30 november kl 11-14
Kl 12 julmusik med kören Tonkraft
Dragning i medlemslotteriet

JAZZCAFÉER 3 söndagar i advent kl 15
1 dec Mitt Hjärtas Fågel
8 dec Studenter från Ingesund
15 dec Brättne Blues Band

Öppettider i december: tisd-fre 12-17, lördag 11-14
Söndagarna 1,8 o 15 december 12-17, sönd 29 dec 11-14
Julafton och juldagen stängt

VÄLKOMMEN!

Måleri, grafik MAGNE RYGH

oktober 25, 2013

och en annan Infart till oslo Magne Rygh BildVernissage lördag 26 oktober kl 11-14
Kl 12 vernissagemusik CRISTIAN BERNDALEN tenor
INGRID SANDÉN piano

 

 

——————————————————————-
PÅMINNELSE inlämning till årets jurybedömda
Julsalong v 44,45 o 46. Max 3 verk, inl avg 100 kr

 

INLÄMNING TILL ÅRETS JURYBEDÖMDA JULSALONG

oktober 10, 2013

sker under v44, 45 och 46. Alla konstnärer med Värmlandsanknytning är välkomna att delta. Max 3 verk. Avgift 100 kr. Öppet tisd-fred 12-17, lörd 11-14.

Måleri och Keramik Hans-Göran Cramby Anders Fredholm

september 21, 2013

Välkommen på vernissage lördag 21 sept kl 11-14
Kl 12 folkmusik med ”Duradamm”
Utställningen pågår 21 sept – 13 okt 2013

Öppet: tisdag – fredag 12-17, lördag 11-14

Konsthallen 40 år – minnesutställning

september 12, 2013

14-17 september 2013image002
JUST DENNA UTSTÄLLNING ÄR ÖPPEN LÖRDAG,SÖNDAG 11-14 och MÅNDAG,TISDAG 12-17. Välkommen!

 

 

 

 

 

Utställning 3 X Brand – måleri (Anna, Erland, Inga)

augusti 16, 2013

X Brand – måleri (Anna, Erland, Inga)
17 augusti – 7 september.
vernissage kl 11-14, vernissagemusik kl 12, Alexander Hulten med vänner. Välkomna!

Vernissage lördag 15.6 kl 11-14

juni 5, 2013

ObjFeb-13-50415.6-10.8
keramik
Christina Brattsand Carlsson
Karin Lööf

Vernissage lördag 15.6 kl 11-14
kl 12 vernissagemusik ”Pontus Holmberg duo” med
Pontus på Piano och Mats Dimming på bas

Arvika Arts & Crafts Town Söndag 16 juni kl 11-16
kl 12 Musik med Hanna Elfsberg och Hanna Larsson
kl 15 kontrabasduon ”Steel Mist” med Johannes Ståhl och Mats Dimming

Sommarens öppettider: tis-fre 12-17, lördag 11-14
söndag 16 juni 11-14
söndag och måndag stängt

Ingesunds Vokalensemble – Med en Primula veris.

maj 18, 2013

Vi hälsar välkomna till en konsert med Ingesunds Vokalensemble– Med en Primula veris. Dirigent: Ia Hultén

tid: 19.00
datum: Onsdag 22 maj
Entré: 60kr

Solbergagymnasiets bildesteter

maj 9, 2013

Tiden på Estet
Solbergas bildesteter ställer ut

Vernissage lördag 18 maj, 12.00

Öppet 18 maj-26 maj
tis-fre:12-17
lör-sön:11-14

Välkomna!

Bilder från de ungas vårsalong 2013

april 28, 2013

Här är några bilder från Folkkonst berättande – de ungas vårsalongpå Arvika KonsthallBilderna togs under lördag 27 april. Utställningen pågår till den 5 maj. 1 maj är Konsthallen stängd, men istället är det öppet måndag 29 april som kompensation!

tyg bakverk

Olika bakverk i tyg- Bullar, morotskakor, lussekatter, chokladbollar, munkar, osv

collage instagram facebook

Collage

ICA

En kommentar till hästköttsskandalen?

runstenar konsthallen arvika

Runstenar med nutida budskap

oljelampor arvika

Oljelampor i keramik

Folkkonst

Folkkonst – Konstfolk

älgjakt

”Hjälp är det redan älgjakt!”

runsten pokémon

Runsten med pokeboll

Exif_JPEG_PICTURE

collage, teckningar, film, mm
Folkkonst berättande – de ungas vårsalong

april 25, 2013

26 april – 5 maj
Vernissage fredag 26 april kl.12
Invigningstal av Liv Midbøe, samt vernissagemusik
Välkomna!
Obs: 1 maj är konsthallen stängd, men istället är det öppet måndag 29 april som kompensation!

Kalejdoskop XVII

mars 23, 2013

Kalejdoskop XVII

Nyskriven musik av Musikhögskolan Ingesunds tonsättare.
26 mars 19:00:00 – 20:00:00
Konsthallen, Arvika
Kostnad: 60 kr
Arrangör: Musikhögskolan Ingesund

 

GUNNAR CARL NILSSON & KAARIN BONDE JENSEN

mars 22, 2013

konsthall23.3 – 14.4
SKULPTUR
GUNNAR CARL NILSSON
KAARIN BONDE JENSEN

Vernissage lördag 23 mars kl 11-14
Kl 12 vernissagemusik med TOMAS HÖRNBERG-gitarr BJÖRN HÖGLUND-bas, HANS PAHLEN-trummor

Öppettider: tis-fre 12-17, lör-sön 11-14 påskafton o påskdagen 11-14 långfredag o måndagar stängt
Fler bilder från utställningen!

Utställning: Agneta Henerud, Gunvor Larsson, Susann Wallander

februari 12, 2013

Agneta Henerud – textil
Gunvor Larsson – glas
Susann Wallander – glas

16.2 – 10.3

Vernissage lördag 16.2 kl 11-14

Vernissagemusik kl 12 med
”Mitt hjärtas fågel”

Lars Agger och Kelvin Sommer!

januari 8, 2013

12.1 – 3.2
måleri – skulptur – teckning

Vernissage lördag 12 jan kl 11-14Kl 12 Blues med Lotta and F.A.M. Välkomna!

 

Utställningar 2013

12.1 – 3.2
LARS AGGER
KELVIN SOMMER
måleri – skulptur – teckning

16.2 – 10.3
AGNETA HENERUD – textil
GUNVOR LARSSON – glas
SUSANN WALLANDER – glas

23.3 – 14.4
GUNNAR CARL NILSSON
KAARIN BONDE JENSEN
skulptur

26.4 – 5.5
Folkkonst berättande – de ungas vårsalong

 

Bilder från vernissage Julsalongen 1 december 2012

december 9, 2012

Musik på Lucia och söndagarna i advent

december 6, 2012

Den 13 december klockan 13.00 spelar studenter i klassisk gitarr från Musikhögskolan Ingesund på Konsthallen.

Jazzcafé söndagarna i advent kl 15.00.

Passa på att ta en titt på julsalongen samtidigt.

Arvika Jazzclub

Välkommen!

Julsalong 2012

november 21, 2012

Välkommen på vernissage lördag 1 december kl 11-14. Vernissagemusik kl 11.30.
Jazzcafé söndagarna i advent kl 15.

Evenemanget på Facebook

Nästa utställning: Anne Lie Larsson Ljung

oktober 18, 2012

27.10 – 18.11
”Skeenden”
Anne Lie Larsson Ljung – måleri

www.anne-lielarssonljung.com/

Vernissage lördag 27 oktober kl 11-14
Vernissagemusik med Lucas Ljung kl 12

PÅMINNELSE
Julsalong 1.12 – 30.12
Inlämning till årets jurybedömda julsalong under de två första veckorna i november. Max 3 verk avgift 100 kr.
Alla konstnärer med Värmlandsanknytning är Välkomna!

Pressröster om utställningen Per Erik Aronson och Olof Astrup Hällqvist .

september 23, 2012

Arvika Nyheter

Värmlands Folkblad

Vernissage lördag 22.9 kl 11-14

september 19, 2012

22.9 – 14.10

Per Erik Aronson – skulptur
Olof Astrup Hällqvist – måleri

Vernissage lördag 22.9 kl 11-14
Kl 12 Jazz med Mats Dimming kontrabas
Pontus Holmberg piano
Måns Allroth trummor

Julsalong 1.12-30.12
Inlämning till årets Julsalong är under de 2 första veckorna i november tisd-fred 12-17 lörd sön 11-14.. Max 3 verk. Avgift 100 kr
Välkomna

 

 

 

 

 

 

 

Inspelning från Tatsuya Nakatani/David Stackenäs duo feat. Mats Dimming

september 15, 2012

Läs mer om konserten här

 

Tatsuya Nakatani/David Stackenäs duo feat. Mats Dimming

september 7, 2012

 

 

 

 

 

 

 

Tatsuya Nakatani/David Stackenäs duo
feat. Mats Dimming

Söndag 9 september kl 18-19

En duo med två mycket starka improvisatörer vars röster här smälts samman.

Med fokus på klangfärg, dynamik och stark rytmik har de utvecklat ett tätt samspel.
Två längre turnéer har gjorts, en i USA (10 konserter) 2007 och en i Japan

(8 konserter) 2011. Hösten 2012 gör de en skandinavisk turné och i januari
2013 åker de tillbaka till Japan för fler konserter.

I Arvika gästas duon av kontrabasisten Mats Dimming.

TATSUYA NAKATANI
Nakatani kommer från Osaka i Japan men bor sedan ca 15 år i USA. Med
Europa, USA och Japan som sin arbetsplats verkar han som turnerande musiker
med ca 150-200 konserter per år. Han har utvecklat ett helt eget spelsätt med en
mängd stora och små slagverk. Han har trumsetet som utgångspunkt men har
utökat med gongar som spelas med stråke, singing bowls, träblock m.m. Med
sin unika position som japansk slagverkare i USA med kunskaper om allt ifrån
improv, frijazz till traditionell japansk slagverksmusik och en enorm klang-
och uppfinningsrikedom har han skapat sig ett namn såväl i USA, Japan som
Europa och samarbetat med de främsta musikerna inom den improviserade
världen.

DAVID STACKENÄS
Gitarrist och improvisatör som sedan sin debut utvecklat en personlig spelstil
och har tack vare sin mångsidighet haft en lång rad samarbeten med absoluta
toppskiktet av den kreativa jazz/improvisationsscenen.
DS har turnerat som solist och med många olika grupper i Europa, USA, Japan
och Mellanöstern. David släppte 2000 den kritikerrosade plattan the guitar på
svenska skivbolaget Häpna och har sedan dess släppt bow på Kning-disk (2006)
och Separator på Found you Recordings. Medverkar på ett 30-tal albumutgivningar.
Spelar även med grupperna LabField (m Ingar Zach), SEVAL, Lina Nyberg Band,
Les Sons Du Nuage och the New Songs samt har medverkat som musiker i olika
dans- och teaterföreställningar.

MATS DIMMING
Är kontrabasist och bor i Arvika.

Konserten är på Arvika Konsthall. Fri entré!
Evenemanget på Facebook 

Inger Marie Berg och Åse Liv Hauan

augusti 14, 2012

INGER MARIE BERG OCH ÅSE LIV HAUAN
18 augusti – 8 september 2012
Vernissage lördag 18 augusti kl 12-16
Kl 12 invigning med musik

Öppettider: sönd 19.8 kl 12-16, tis-fre 12-17, lörd 11-14

Artikel i VF om utställningen!

Bilder från utställningen!


 

Pressröster om Sara Granérs utställning

juli 15, 2012

FOTO: CARINA JOHANSSON/NWT

Artiklar om Sara Granérs utställning
här: Nya Wärmlands Tidningen , Värmlands Folkblad

Sara Granér utställning

juli 7, 2012

Lördag 14 juli är det vernissage för Sara Granérs utställning på Konsthallen! Sara jobbar med satir- och serieteckning med en bitsk humor som ofta slår från ett oväntat håll och träffar mitt i prick.

Invigning är kl 12. Utställningen pågår till 11 augusti.
Läs mer om Sara  här

Pressröster om Cordula Bielenstein-Morich, Tobias Törnquist och Kerstin Wessberg

juni 16, 2012

Värmlands folkblad 

Välkommen på vernissage den 16 juni!

juni 12, 2012

Lördag 16 juni är det vernissage kl 11-14

kl 12 vernissagemusik med Annelise och Erik Rynefors samt Stefan Wessberg.

Cordula Bielenstein-Morich – keramik
Tobias Törnquist – grafik
Kerstin Wessberg – måleri

Öppettider under utställningen
tis-fre 12-17, lör 11-14
midsommarhelgen stängt

HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN!

 

Beau Soir – Romansafton

juni 4, 2012

Romansafton med musik av Stenhammar, Brahms och Debussy.
Matilda Sterby, sång och Per Olsson, piano.
Konsthallen, 5 juni 19.00
Pris : 60:-, studerande gratis

Körkonsert med Ingesunds folkhögskola på Konsthallen

maj 30, 2012


Ingesundslinjens lilla och stora kör under ledning av Lotta Delebrant bjuder på musik från När & Fjärran. 30 maj, 19.00

Fri entré – Varmt välkomna!

Bildesteternas vernissage den 26 maj 2012

maj 27, 2012

Foto: Karin Engström

Bildesteternas examensutällning 2012

maj 15, 2012

Vernissage Lördag den 26 Maj kl 12:00 på Konsthallen.
Gratis inträde
Utställningen pågår till och med 1 Juni.

Öppetider: Tis-Fre 12:00-17:00
Lördag-Söndag 11:00-14:00

mer info på Facebook-eventet

 

Kaj Dyrvold, vernissage den 11 maj kl. 19.00

maj 9, 2012

I samband med Kaj Dyrvolds uppträdande på ”The Sound Of Arvika” den 12 maj ställer han ut sin konst på Konsthallen i Arvika.

Utställningen består av delar från hans utställning ”Arvtagarna”. Samt utdrag från hans Live Art som han målat på scener runt om i Norge och Europa.

Kaj Mauritz Dyrvold
F 1974 Göteborg, Sverige. Tidigare studerat reklam , fotografering , film , socialantropologi och arbetade inom hälso-och omsorg , undervisning, klubbar/events/evenemang/festivaler och barer. Involverad i olika tv-/film produktioner och skrev TV-historia i Sverige år 2000 … också tidigare utövat sport på den internationella scenen.

Konsten
Driven av nyfikenhet, en lust att utforska och tolka. Arbetar med träkol, akryl, pastell-och sprayfärg, ofta i stora format med fokus på färg, form och dimensioner utanför det enkela och uppenbara.

Har haft flera utställningar och arbetar med stor passion för live-ART, tillsammans med andra konstnärer, musiker och DJs sedan 2001 .

“The art and music goes hand in hand, inseparable and connected through the rhythm, harmony, shades, contrasts, pace and timing. They are composed to tell, ask and affect. In the live painting session I commute between impulsive dancing whilst I attack the canvas with paint. Deeply focused, almost in another world but always inspired by the music, atmosphere and the surroundings. The art and music are deeply engaged in an intimate love story and when the last tone sighs only the good feelings, memories and the art remains. The Art is captured – like a camera manifested by the intense but fleeting touch of music …”
/Kaj Dyrvold

Ni är inbjuden på vernissage den 11 maj kl 19.00 på Arvika Konsthall. Kajs konst kommer hänga fram till 16 maj

För mer information besök http://www.kajdyrvold.com eller maila Kaj på info@kajdyrvold.com

Konsthallen öppettider med Kajs konst
Fredag 11 maj – 19.00-22.00 (vernissage)
Lördag 12 maj – 11.00-20.00
Söndag 13 maj – 12.00-16.00
Måndag 14 maj – 12.00-17.00
Tisdag 15 maj – 12.00-17.00
Onsdag 16 maj – 12.00-17.00

The Sound of Arvika

april 29, 2012

Lördagen den 12 maj är det dags för The Sound of Arvika på innegården vid Konsthallen.

Artister och konstnärer som kommer uppträda är: Fred White, Johan Hagen, Robert Svart, Karl Johan, Grounded Blix, Barka, Kaj Dyrvold, Dstream, High-Tech Nomads, Kamelkollektivet, Lise Bache, Johanne Skillingstad, Ann-Charlotte Hedenskog, Håkan Werling, Bildskolan Pilen Workshop & Garn Moster mfl.

Mat och dryck säljs hela dagen. Det börjar kl 11.00, fri entré fram till 16.00. Det håller på till kl 2.00 på natten. Plats: Hamngatan 5 Kvarteret Pilen inne på gården.

Mer information här http://thesoundofarvika.wordpress.com/

Besök The Sound of Arvikas Facebook

Bilder från de ungas vårsalong

april 28, 2012


Ungdomens vårsalong – tema ”Vatten”

april 24, 2012

Vernissage på fredag den 27 april kl 12.00
Utställningen pågår tom 5 maj.
Öppettider: vardagar 12.00-17.00, lördagar och söndagar 11.00-14.00, stängt Valborg och 1 maj.
Välkommen!

Pressröster om utställningen Gunilla Hallberg, Björn Römert och Tomislav Stjepic

mars 29, 2012

Foto: Lars Swanö, VF

Värmlands folkblad

Gunilla Hallberg, Björn Römert och Tomislav Stjepic

mars 17, 2012

Tomislav StjepicNu är det dags för en ny utställning 24.3 – 15.4
Vernissage lördag 24.3 2012 kl 11-14
Kristoffer Toth spelar klassisk gitarr kl 12

Gunilla Hallberg – textil www.textileartdesign.blogspot.com
Björn Römert – skulptur www.romert.com
Tomislav Stjepic – foto www.tomislav.se

Vi har även årsmöte 24 mars kl 14.30 dvs efter vernissagen.
Alla naturligtvis hjärtligt välkomna.

Malvina Stavgren – Studentkonsert

mars 14, 2012

Såhär skriver Malvina:
”Välkomna till min studentkonsert! Äntligen är det min tur! Ni kommer få lära känna mig lite närmre under en liten och mysigt konsert med inriktning på akustiskt musik!

Konsthallen
20 mars kl 19:00
Fri entré, Valfritt utträde

Medverkande:
Rebecca mardal engman
Johan larsson
Anthon waerme
Louise karlsson
Josefine hebbe
Carolina jensen
Friskolans kör”

Facebook

Studentkonsert Edith Johansson!

mars 7, 2012

”Äntligen är det dags för min studentkonsert!
Torsdagen den 15:e Mars, kommer jag, tillsammans med mina fantastiska musiker, bjuda på sköna låtar och ett glatt humör!

Så ta med er folk ni känner och kom till Konsthallen för att lyssna på musik och avsluta torsdagen på ett trevligt sätt med oss!
Gratis fika!

Medverkande:
Anna Danielsson
Markus Rönningen
Lisa Ericson
Thea Johansson
Paul Bärjed

Affisch:
Emil Johansson”

Facebook

Konsert med kören Kvinnfolk

mars 5, 2012

Kören Kvinnfolk under ledning av Lotta Delebrant ger konserten ”Nära från och fjärran om” 6 mars, 19.00 på Konsthallen. Medverkar gör också Kicki Liljedahl på djembe och tvärflöjt och Carla Malmqvist som solist. Vanligtvis håller Kvinnfolk alltid konsert på kvinnodagen den 8 mars, men i år har man fått inbjudan att sjunga på Kvinnomuseet i Kongsvinger denna dag

Malin Nilssons studentkonsert

mars 1, 2012

”Nu är det dags för min studentkonsert!
Varmt välkomna till Arvika Konsthall, onsdag 7 mars 19.00, för att lyssna.

Fika finns (gratis ) och man får lägga valfritt utträde om man känner för det

Medverkande:
Amanda Alfredsson
Lisa Ericson
Caroline Johansson

 

Pressröster om utställningen Jan Albert Carlsson och Fredrik Sundqvist

februari 21, 2012

Värmlands Folkblad

Jan Albert Carlsson och Fredrik Sundqvist

februari 14, 2012

Jan Albert Carlsson samt Fredrik Sundqvist 
Båda bosatta i Järna. Vernissage på lördag 18 februari  kl 11-14. Kl 12 blir det som vanligt vernissagemusik, denna gång med utställarna själva.

Jan Albert Carlsson

Jan Albert Carlsson

Jan Albert Carlsson

Jan Albert Carlsson

Fredrik Sundqvist

Fredrik Sundqvist

Fredrik Sundqvist

Fredrik Sundqvist

Utställningen håller på tom 11 mars.

Studentkonsert Anna Liliebäck

februari 7, 2012

”Nu är det min tur!

Torsdag 16/2, 19.00 kommer jag tillsammans med ett fantastiskt gäng att bjuda på musik och film på Konsthallen i Arvika.
Kom och se och lyssna

Medverkande:
Rebecca Mardal Engman
Amanda Alfredsson
Caroline Johansson
Eva Sparre
Stefan Liliebäck
Fredrik Kaudern
Göran Lindskog
Ann-Helen Lindskog
Anna Andersson Vass
Anna Danielsson
Paul Bärjed
Johannes Axelsson
elever ur Solbergagymnasiets kör

Välkomna!”

Facebook

Studentkonsert – Matilda & Sofie

januari 24, 2012

Välkommna till Matilda & Sofies student- och stipendiekonsert!
Den äger rum på Konsthallen 7 februari klockan 19.00.
Klassisk flöjtmusik och lite annat smått och gott!

Facebook

Helena Backmark, Lotta Appelquist

januari 1, 2012

Helena Backmark, måleri
Lotta Appelquist, måleri

Vernissagen lördag 14 januari, kl 11-14 med musik av ”Svanungar” från Göteborg.Läs mer om vernissagemusiken här.

Läs mer om konstnärerna:
Lotta Appelquist blogg
Lotta Appelquist hemsida
Helena Backmark hemsida

Svanungar, vernissagemusik

januari 1, 2012

Duon Svanungar spelar på vernissagen för utställningen Helena Backmark,Lotta Appelquist, lördagen 14 januari.

”Elin-Louise Ahlberg och Gustav Bäcklin utgör tillsammans
Svanungar. Under sitt år på Nordiska Visskolan upptäckte
de en gemensam förtjusning för vackra melodier,
countrydoftande stämsång och berättande texter.
Svanungar har en repertoar som grundar sig i den svenska
vis-traditionen. De blandar egenskrivna visor med
spännande nytolkningar av bl.a. Evert Taube, Barbro
Hörberg och Dan Andersson och arrangemang influerade av
framför allt amerikansk folkmusik såsom blues, country
och bluegrass.
Svanungar bjuder publiken på en lika delar humoristisk
som finstämd musikalisk upplevelse där den berättande
texten står i fokus.”

Lyssna på deras låt ”Cykelturen”
Cykelturen – Svanungar

hemsida

Utställningar 2012

11.5 – 16.5
KAJ DYRVOLD – måleri & Live Art måleri

26.5 – 2.6
SOLBERGA GYMNASIETS ESTETISKA PROGRAM
bildinriktningen

16.6 – 7.7
CORDULA BIELENSTEIN MORICH – keramik
TOBIAS TÖRNQUIST – grafik
KERSTIN WESSBERG – måleri

14.7 – 11.8
SARA GRANÉR – serieteckning

18.8 – 8.9
INGER MARIE BERG – smycken
ÅSE LIV HAUAN – måleri, textil, mm

22.9 – 14.10
PER ERIK ARONSON – skulptur
OLOF ASTRUP HÄLLQVIST – måleri

27.10 – 18.11
ANNE LIE LARSSON LJUNG – måleri

1.12 – 30.12
JULSALONG
jurybedömd

 

Foton adventsjazz Jörgen Zetterquist m vänner samt Four Men Only

december 18, 2011

Foton från Adventsjazzen med Jörgen Zetterquist m vänner samt Four Men Only från söndagen 18 december.

Fotona är tagna av John Bour.

Öppettider under Jul

december 18, 2011

Julafton – stängt
Juldagen – 11-14
Annandag jul – stängt
27-30 december – 12-17

Julsalongen slutar fredagen den 30 december.

Lena Sewall signerar sin nya bok + det sista Jazzcaféét

december 14, 2011

Foto: Helena Dahlgren /VF

JUL I MITT HUS
Värmländska Julberättelser på lördag kl 12.30 med Lena Sewall även
signering av sin  nya bok ”Mina Godaste Julrecept”.

Läs en artikel om Lenas kokbok i VF här!

Sista Jazzcaféet på Söndag kl 15 med ”Jörgen Zetterquist m vänner” samt ”Four Men Only” 

Examenskonsert Sandra Stenqvist

december 12, 2011

Sandra Stenqvist, klassisk sång
15:00
17 december
Arvika Konsthall

Fri entré!

Arrangör: Musikhögskolan Ingesund

 

Sångarkonsert

december 8, 2011

Konsert med sångare från Musikhögskolan och Folkhögskola på Ingesund.
kl.19.00
14 december
Arvika Konsthall

Entré: 60 kr
Ungdom t o m 18 år fri entré.
Ingesund

Bilder från Julsalongen 2011

december 3, 2011

Fotografen John Bours stämningsfulla bilder från vernissagen den 3 december. Utställningen pågår till den 30 december. Välkommen du också!

Kalendarium över vårens utställningar

december 3, 2011

Nu finns kalendarium över vårens utställningar ute på hemsidan. Läs det här!

Julsalong 2011

november 30, 2011

På lördag är det vernissage för den traditionsenliga julsalongen på Arvika Konsthall. Vi har öppet 11-14 på lördag.

Kl 12 dragning i medlemslotteriet.
Sång o julmusik med Carina Tholf.

Utställningen pågår 3 -30 december.

Välkomna!

Facebook-evenemang

Tallrik med konsthallen

november 28, 2011

En tallrik med ett väldigt fint motiv av Pirjo Backman Piroth

Adventsjazz

november 24, 2011

På söndag startar det första Jazzcaféet, följande grupper spelar:

Brättne Blues Band
27 november kl. 15.00

– blues med svängiga förtecken –

Lotta Delebrant – sång, Rolf Marling – piano, Christer Andersson – gitarr, Bengt Ericson – munspel, Fredrik Kaudern – bas och Larsa Ericson – trummor.

Hot Ape
4:e december kl. 15.00

– studenter från Ingesund spelar egna låtar typ… –

Tomas Hörnberg – gitarr, Per Svensson – bas, Hans Pahlen – trummor

Martin Hultén Band
11:e december kl. 15.00

– Hulténkompositioner och en och annan standard –

Martin Hultén – gitarr, Antti Ojala -trummor, Fredrik Kaudern -kontrabas.

Jörgen Zetterquist med vänner & Four Men Only
18 december kl. 15.00

– swing & sweet & lite Django –

Jörgen Zetterquist – kornett, Håkan Werling – saxofoner, Erik Berndalen – kornett, Lollo Berndalen – piano & sång, Christer Andersson – gitarr & banjo,
Robert Henriksson – kontrabas, Lars-Uno Ericson – trummor, Martin Hultén – gitarr, Fredrik Kaudern – kontrabas.

Arvika Jazzclub

August Rex, konsert på Konsthallen

november 9, 2011

På lördag 12 november, mellan 14 och 15 spelar August Rex på konsthallen! Läs mer om Augusts projekt Sång till Norge på facebook

Besök även August Rex hemsida!

Spanska rockdrottningen Merche Corisco och tibetanska laman Pema Dorjee

november 4, 2011

Möt spanska rockdrottningen Merche Corisco och tibetanska laman Pema Dorjee, ikväll på Arvika Konsthall! Konsert och föreläsning, fredag 4 november 19.30! Inträde: 100 kr som går oavkortad till Pema Dorjees arbete.

facebook-event

”Möte mellan 1911 och 2011 års konsthantverk”

oktober 26, 2011

En av utställningarna i serien ”Arvika 100 år” har vernissage på lördag 29.10 kl 11-14. Kl 12 lyssnar vi på invigningstalare Jan Nordenberg samt musik med Friskolans elever.
Utställningen pågår tom 20 november
VÄLKOMMEN!

Jazzkonsert

september 27, 2011

30- och 40-talsmusik med Kristina Myhrman och André Johansson. Sång och piano.
11.00 lördag 1 oktober 2011
Konsthallen, Storgatan 22, Arvika

Välkommen!

 

Inlämning till Julsalong på Konsthallen!

september 24, 2011

Nu är det återigen dags att lämna in konstverk till årets JULSALONG på Arvika Konsthall!
Julsalongen är jurybedömd och pågår 3.12 – 30.12
Inlämningsperiod 1-20 november max 4 verk
Anmälningsavgift 100 kr

Välkomna!
/styrelsen
Arvika konstförening

Pressröster om Cecilia Larsson och Håkan Eriksson, måleri och teckningar

september 24, 2011

Foto:Lars Swanö

Värmlands folkblad

Cecilia Larsson och Håkan Eriksson

september 20, 2011

Håkan Eriksson

Håkan Eriksson

Cecilia Larsson och Håkan Eriksson
måleri och teckningar

Vernissage 24 september

Utställningen pågår till 16 oktober

Läs om och se bilder av Håkan Eriksson här

Läs om och se bilder av Cecilia Larsson här

Läs artikel om utställningen i Värmlands folkblad

En vecka kvar av utställningen!

september 6, 2011

Här är en film från vår nuvarande utställning.

Nu är det lite drygt en vecka kvar av utställningen Tråd, papper, trä & tyg
med Stina Borowski Lena Holstensson Peter Schmidt
Arvika Konsthall Öppettider; Tis-Fre 12-17 Lör 11-14

Sista dag 10 september 2011!

Välkommen!

Pressröster om ”Tråd, papper, trä & tyg”

augusti 21, 2011

foto: Lars Swanö/VF

Värmlands folkblad

Utställning Stina Borowski Lena Holstensson Peter Schmidt

augusti 21, 2011

Tråd, papper, trä & tyg
Stina Borowski Lena Holstensson Peter Schmidt
Konsthallen Arvika Öppettider; Tis-Fre 12-17 Lör 11-14

20 augusti – 10 september 2011

Välkommen!

Dag Skride och Tor Cederman, vernissage den 16 juli 2011

juli 8, 2011

Dag Skride visar fotografier från Arvika och Tor Cederman visar hyllningsobjekt till Arvika och teckningar inspirerade av en resa i Indien.

Vernissage lördag 16/7 kl 11-14.
X-Rays spelar vernissagemusik kl 12.00.
Utställningen pågår till den 13/8 2011.

Tor Cederman jobbar som frilansande scenograf, formgivare och konstnär. Han är född i Karlstad 1965 och bosatt i Stockholm sedan 1984. Senaste åren har Tor börjat tillverka olika slags tredimensionella konstföremål – askar, hjärtan, stjärnor – fantasifulla kreationer, lustfyllda och helt unika i sitt slag. Han kombinerar dessa med tvådimensionella bilder. Allt blir en helhet – vitt, svart, starka färger, guld och glitter – Tors konstnärliga uttryck är ena stunden rent och avskalat för att plötsligt blomma ut i detaljer och kolorit. Inspiration kommer från alla världens hörn. Mångsidighet har blivit ett signum. Till utställningen på Arvika Konsthall har Tor gjort tuschbilder och föremål som alla mer eller mindre anspelar till den nationalromantiska era som förknippas med Arvika. Namn som Gustaf och Maja Fjaestad, Christian Eriksson och Björn Ahlgrensson blev tidigt välbekanta för Tor och är alltjämt starka förebilder. Även nutida konstnärer med anknytning till trakten inspirerar. Tuschbilderna är gjorda i Indien vintern 2010-2011 och digitalt kopierade i serier om fem. Originalen till dessa är utförda på enkel indisk papperskvalitet och för ömtåliga att ställa ut.

Fotografen Dag Skride är född i Arvika 1950 och numera bosatt i Göteborg. ”Några år i Arvika” är de sista åren på sextiotalet och de första på sjuttiotalet. De här åren hade jämt med sin Leica M2 med 35 mm Summicron. Ljudlös. Slängde den på kafébord. Plockade av och på motljusskydd och objektiv. Fotade. Byggde mörkrum i en garderob i pojkrummet. Lärde sig allt om fotografering. Vann fototävlingar lokalt. Några år senare vann han en komplett Hasselblad-utrustning i en riksomfattande fototävling. Varför ser då hans bilder ut som de gör? ”Det är så enkelt som Robert Freemans bilder på baksidan av Beatles RubberSoul-album (1965) och den amerikanske fotografen Richard Avedons bilder”, säger han själv. ”Och gatufotografering”, kommer han på. ”Leican var liten, lätt, tyst och tålig. Man kan ju bara ta bilder om man har kameran med sig” . För något år sedan plockade han fram negativpärmen från sextio-sjuttiotalen. Tyckte om vad han såg. Fyrtio år gamla tidsdokument. Som han nu vill visa och som vi som var med vill se.

Pressröster om jubileumsutställningen!

juni 14, 2011

Läs mer om utställningen i

Arvika 100 år. Vernissage på lördag den 11 juni för vår Jubileumsuställning!

juni 7, 2011

Välkommen till vernissagen av Jubileumsutställningen ”Arvikabilder” med Våge Albråten, Jessica Stuart-Beck, Leif Engström och Erland Norder.

Vernissage den 11 juni 2011 klockan 11-14 Fri entré!

Utställningen pågår till den 9 juli 2011

En film från Bildesteternas utställning

maj 28, 2011

 

Bildesteternas slututställning

maj 14, 2011

Nu är det dags för bildestet-treornas slututställning på Arvika konsthall!

På utställningen visar de sina tolkningar av de sju dödssynderna, olika saker som de gjort under dessa tre år, samt projektarbeten.

Vernissage lördag 21 maj kl.11.00 – 15.00, invigning kl. 12.00

Utställningen pågår t o m den 28 maj

Öppetider:
Vardagar 11-17
Lördag o söndag 11-15

facebook-event

Video från ungdomens vårsalong 2011

maj 6, 2011

På YouTube finns en liten film från utställningen !

Barn och ungdomars vårsalong 2011

maj 4, 2011

Vernissage torsdag den 5 maj kl. 12.00 – 17.00. Invigning klockan 13.00 med tal av Ann-Charlotte Axelsson och musik av elever från Kyrkebyskolan.

Medverkande: elever från Bildskolan Pilen, Kyrkebyskolan, Centralskolan, Klässbols friskola, Järvenskolan & förskolan och Jössefors skola.
VÄLKOMMEN!

Artikel om utställningen i NWT
Artikel i VF

Pågående utställning 26 mars – 17 april

mars 22, 2011

Uställare f o m 26 mars”Som ur ett frö” av MARIE ISAKSSON
grafik, betong, emalj pågår 26.3-17.4

Välkommen på vernissage lördag 26.3 kl 11-14

Musik kl 12 med

MATHEA LARSSON

Läs mer om Marie Isaksson

KAMIL A. LUKASZEWICZ ”det är inget att leka med…”

februari 10, 2011

Ny utställning! 2011-02-19 – 2011-03-13
Kamil A Lukaszewicz – installation

Vernissagen börjar den 19 februari klockan 11.00 och musik blir det klockan 12.00. Välkommen till en intressant utställning!

Kamil A. Lukaszewicz har under lång tid arbetat med rumsliga installationer. Med sin erfarenhet av scenkonst (scenografi och kostym) ger hon ofta verken en teatral karaktär. Med barbiedockor, lampskärmar och plastleksaker som rekvisita bygger hon dramaturgier i surrealistiska atmosfärer. Som betraktare utmanas man att själv bidra till historiens innehåll. Ett användbart nyckelord till förståelsen av Lukaszewiczs konst är dubbeltydighet.
Lukaszewicz återanvänder ofta slitna föremål i sin konst, exempelvis dockor. Dockan har många metaforer – den symboliserar oskuld och barndom men är också människans avbild och kan uppfattas som otäck. Lukaszewicz experimenterar med dockors lösryckta kroppsdelar. Barbiedockor utan huvuden väcker frågor om kön och ideal medan skallar av spädbarnsdockor väcker helt andra frågor. I det rörliga verket ”Balett” får huvudlösa Barbiedockor liv med gester och poser tillsammans med lampskärmar likt gigantiska balettkjolar. Genom de dynamiska rörelserna och att  återupprepa formerna – mängden dockor och lampskärmar – laddar Lukaszewicz föremålen med både humor och allvar. Människans kroppsuppfattning och ideal kommer i fokus. Här och var möter vi små öar av pågående berättelser i utställningsrummet. I ”Scen I-V” utspelar sig sagolika scener, utan början eller slut. Med konstgräs och blandade plastföremål skapar Lukaszewicz fragment av fantasier. Absurda scener väcker de mest oväntade associationer. Betraktaren hamnar mitt i ett drama och får själv fylla berättelsen.
På senare tid har Lukaszewicz experimenterat med foto. I sviterna ”pattern/No pattern” har hon förkroppsligat sina tankar kring människans självuppfattning genom att leka med dolda ansikten, täckta av gasbindor eller mönstrade tyger. Det absurda och humoristiska tangerar allvar och kulturella frågeställningar i dessa starka bilder. Tyger påminner om slöjor och bilderna berör begrepp som kulturella koder, självbild, maktspel och frigörelse.

Årets första utställning!

januari 16, 2011

FredrikFredrik Lindqvist och Torbjörn Hahnes utställning pågår till den 6 februari.

Till höger: Fredrik Lindqvist framför ett av sina textila verk.

Se en film från utställningen här

Artikel från Värmlands folkblad

Konstsnack

januari 8, 2011

TeckenDen 22 januari klockan 14 kommer det att bli Samtal om konst på Konsthallen med Dakini Ingevaldsson i anslutning till Fredrik Lindqvist och Torbjörns Hahnes utställning. Vernissagen blir den 15 januari kl 11-14. Välkommen!

Till höger ”Tecken” av Torbjörn Hahne

Välkommen på vernissage!

januari 5, 2011

Arvika konsthall har vernissageLördag den 15 januari hälsar vi Torbjörn Hahne, bildkonst, skulptur och Fredrik Lindqvist, textil välkomna till Arvika Konsthall på Storgatan 22.
Vernissagen börjar klockan 11.00, musik blir det 12.00 med Anna Witwicki!

Utställningen pågår till den 6 februari 2011

Gott nytt år!

januari 5, 2011

God fortsättning på det nya året ! Jubileumsåret 2011 med ett 100-årsfirande Arvika. Mitt i ”festen” ligger en mötesplats, ett ställe att titta in på, råkas, Arvika Konstförenings hemvist, Konsthallen. Under året kommer Du att finna några utställningar i Din konsthall som är ett bidrag till jubileet.
Du kan bidra till att stärka Konsthallen genom att ta med dig en idé, ett förslag och komma in till oss och berätta. Du får gärna bidra genom att hjälpa till! Det finns stora och små uppgifter. Ring 0570-81842 eller mejla arvikakonsthall@telia.com – varmt välkommen till oss i konstföreningen!