Åke Lindestrand – 4

oktober 19, 2019

19.10.19 – 16.11.19
Åke Lindestrand – 4
Debututställning

Åke Lindestrand är född 1995 och har studerat vid Nyckelviksskolan samt vid konstskolan Idun Lovén.
Han har tidigare ställt ut sina verk vid Liljevalchs ung vårsalong 2012 och hade utställning vid Detroit Gallery 2017 med titeln ”Sometimes synchronized”.

Lindestrand kombinerar färger och former för att skapa rum och uttryck som vanligtvis inte går att beskriva med ord. Han sätter uttrycket framför koncept och vill att verken ska tala till känslor snarare än intellekt. Inspirationen grundar sig i stadsmiljön och den ständigt närvarande nostalgin.

Gerd Göran 100 år – retrospektiv utställning

januari 12, 2019

24.8.19 – 12.10.19
Gerd Göran 100 år
Retrospektiv utställning

Gerd Göran (f. 1919) är ursprungligen från Västmanland men hon växte upp i Karlstad, utbildade sig på Tekniska skolan (nuvarande Konstfack) vid Högre Konstindustriella Skolans textillinje i Stockholm. År 1941 bosatte hon sig i Arvika med sin man, skulptören Niklas Göran (1913-2000), där hon blev delägare i ett väveri i Rackstad. Det var först på 1950-talet som hon allt mer började arbeta med måleri.
I denna retrospektiva utställning över Görans mångfacetterade konstnärskap kommer vi att få se verk från olika perioder i hennes liv och i olika material. Under senare år har Görans syn försämrats och därför har den skapande processen övergått från måleri till skulptur och assemblage. ”Lekar” kallar hon dessa verk, och kan innehålla allt från slipsar, textila band och ståltråd.

I dagsläget är hon sedan många år verksam i Sångshyttan strax utanför Hällefors. Gerd Görans konst skildrar naturen och livet i all sin färgprakt, och återger dess berättelse om styrka och skönhet, men också ett stort miljöpolitiskt engagemang finns i hennes konst.

Gerd Göran finns representerad på Värmlands Museum, Örebro läns museum, Nationalmuseum och i Statens konstråds samlingar. Likaså i flertalet kommuner och landsting, bland annat i Arvika kommuns samlingar.