Stuart-Beck

juli 2, 2018

 

En över 70-år gammal institution ställer ut sina alster vid Arvika konsthall. Det rör sig om den etablerade familjen Stuart-Beck, en skara individer som påverkat Arvikas konst- och kulturutbud i decennier. Corinna, Jessica, Joel, Kaj och Mia, alla ställer de nu ut för första gången gemensamt i årets sommarutställning på Arvika konsthall.

Att familjen Stuart-Beck är en uppskattad och omtyckt del av Arvikas kulturutbud råder det inga tvivel om. Sällan har väl en och samma familj i Arvika varit så synonymt med konsthantverk som denna. I denna utställning är de representerade i en rad olika uttryck och tekniker, och det finns inget gemensamt tema just för att deras uttryck är mycket varirerat. Men släktskapet mellan de olika konstnärkspen går inte att ta miste på.

I släkten Stuart-Beck finns det en ganska samspelt syn kring konst. Allting är föreställande till exempel. På det här finns det en sedelärande historia som Rex Stuart-Beck fört vidare inom familjen. Han sa nån gång; en konstnärs förhållande till en konstvetare bör vara så som fågelns förhållande till ornitologen. Det finns en ärvd skepsis inom familjen vem som har rätt att uttolka ett konstnärskap. Det finns även en gemensam tanke om att det handlar om ett yrkesval. Det vill säga, en idé om att det ska vara meningsfullt det man gör personligen, oavsett vad man gör.

Kanske är det just familjens jordnära egenskaper som gjort att de blivit så omåttligt populära bland värmlänningar. Där publiken verkligen kan känna att konsten inte sätter sig över dem och det finns en ömsesidig respekt dem emellan.

30.6-18.8. 2018.

Vernissage lördagen 30:e juni, med start 12:00.

Det blir en dag att minnas. Geir Yttervik – Vernissage lördag 2 juni.

maj 22, 2018


Geir Yttervik
Måleri
2018.06.02 – 06.22

Vernissage lördag 2 juni kl 11-14
Invigning kl 12.
Musik Villande skogen – FRÅN KL 13 – utomhus i vår vackra lilla oas.

En dag att minnas
I öppningsplatsen Blue Velvet kör kameran genom en idyllisk förort. En man vattnar gräset med en trädgårdsslang. Han får en hjärtattack och faller över i gräset medan vattnet fortsätter att spruta. Familjhunden hoppar och smygar efter vattnet. Kameran går ner i gräset. Ljudet går från – She wore blue velvet, bluer than velvet was the night, till en djup synthsound och vi ser att svartbaggar kryper mellan gräsströdet i spillområdet.
Det finns platser i världen som liknar varandra trots att de finns i olika kontinenter, olika kulturer eller olika tider. Utkanten av alla urbaniserade centra, liknar varandra. Jag har sett det i Tanger, Chicago, Milano, Stockholm eller Istanbul. De är fyllda med murar, rester från mänsklig aktivitet, kvarlevor av skydd och sovsäckar, och lukten är från jorden, ruttna löv, komposterat trä och avföring.
For inspirasion till tavlorna i denna utstälnling, som för det mesta är målat i Paris, har jag varit mycket runt i områdena precis utanför le périphérique. Le périphérique är den stora motorvägen som går runt Paris. Både i norr och söder liknar de förstäder utanför Oslo där jag växte upp. På dessa turer skärps mina sinnen, det är som en klar dröm. Allt jag tittar på är i upplösning, och luktar jord. Jag känner att jag är utanför rationalitet. I dessa oklara och ofattbara omgivningar blir jag en tidlös flykting. Jag känner mig ensam och sårbar, förlorar min värdighet och kultur. Jag kan inte gömma mig i den glänsande skrubbskogen. Här är jag fylld av skräck, illamående, men också fascination. Det som ser ut som en sammankomst är bara människor som har fokus på samma sak. På avstånd kan det se ut som en familj på picknick, men om du kommer närmare blir de passiva vittnen till något dolt från våra ögon. Det är det hemliga livet utanför förorterna

David Lynch kallar det för «duck of the eye scene” Det är scener med olika aktiviteter och hastigheter.

Det är det jag försöker uttrycka med min målning. / Geir Yttervik

 

Ett konstruerat konstnärligt möte av tre kvinnors olika uttryck

april 11, 2018

Amanda Karlsson
Marie Thorslund
Johanna Friberg

14.4-5.5 2018
Vernissage lördag 14 april 11-14. Invigning kl 12.
Musik Villande skogen.

Ett spännande möte mellan tre olika konstnärer som inte är bekanta med varandra. Än. Uttrycken hålls samman av just olikheterna av formspråket som kan skapa en spänning och en form av enkelhet, renhet och på sätt och vis en mjukhet i färg och budskap. Kan man tycka, om man ser det så.

Johanna Friberg med sitt formstarka mönsteruttryck i generösa öppna och enkla keramiska former möter Marie Thorslunds personliga milda men färgstarka akvareller och målningar med en berättelse nästan som en saga. Det blir som att resa i tiden till en annan kultur både i dessa bildberättelser och i keramikmönstren som tar oss till Mellanöstern. Amanda Karlsson skapar en annan kontrast i utställningen. Människokroppen som går ur bilden, letandet, vi ser människoformen som ett skal fyllt redan och i hennes formskurna oljemålade kroppsformer med bortvända ansikten känner vi att sökandet efter något infinner sig. Det skulle kunna vara ett möte över flera tiders rum.

 

Variationer av intryck och grafiska uttryck

mars 22, 2018

Skaraborgs konstgrafiska Verkstad
Intryck – Uttryck
17.3-7.4 2018

Mycket att se på våra väggar när en mycket aktiv och konstnärligt verksam grafisk verkstad besöker oss på Arvika konsthall.
76 medlemmar är verksamma i föreningen och 31 konstnärers verk kan vi bekanta oss med. I många olika tekniker. Etsningar, fotopolymer, monotypier…
Kom och inspireras. Grafik är spännande och tillgängligt för alla smaker!

 

Intryck – Uttryck

mars 17, 2018


Bild Maria Winbjörk


Skaraborgs Konstgrafiska Verkstad

17.3 – 7.4 2018

Vernissage Lördag 17 mars.
Invigning kl 12. Öppet 11-14. Välkommen!

Presentation av medverkande konstnärer.
Musik:
”Mrs B’s living-room”
Petra Svedberg sång, Birgitta Hulthén Ekman keyboard och sång samt
Bengt Lundin på trummor. Jazzinspirerat med inslag av blues och bossa nova.

Årets första vernissage – Vi blir naturnära med Lars A Persson

februari 6, 2018

”Naturnära” –  Akvareller av Lars A Persson
17.2-10.3 2018

VERNISSAGE LÖRDAG 17 februari med invigning kl 12.  

Musik och mingel med Timmy Gasslander, spelar gitarr och Ronja Grafström, sång. Traditionell och modern svensk folkmusik med influenser från hela världen. 

Varmt välkommen!

Vill du läsa mer om Lars: http://larsapersson.com/

Vinterpaus på Konsthallen – Julen ger plats för nyårsfirande och nya året bjuder på en lite senare utställningsstart…

december 29, 2017

Nu är julsalongen slut för denna gång.
Hjärtligt tack alla konstnärer som ställt ut i denna version av julsalongen och ni som berikat våra sinnen med konstnärliga uttryck under året!
Tack också alla besökare! Det är ni som gör konsthallen möjlig!

Nästa utställare kommer fylla konsthallen med stora och mindre naturnära akvareller.
Utställningen kommer att kallas just det.
”Naturnära”, Akvareller av Lars A Persson. Öppnar den 17 februari.

Strax innan öppnandet av utställningen på fredagen kommer vi erbjuda intresserade att anmäla sig till en workshop i akvarell med konstnären. Mer info kommer inom kort. Det innebär att fredagseftermiddagen/kvällen den 16 februari kan locka dig att prova akvarellens teknik. Anmäl gärna intresse redan nu!

Under Januari kommer konsthallen ha stängt för renovering av vår toalett (och därmed handikappanpassning). Om ni har funderingar eller behöver komma i kontakt under tiden. Skicka ett mail eller ring.

GOTT NYTT ÅR!

Vi önskar Eder alla en fröjdefull jul-salong!

november 30, 2017

Årets Julsalong 2.12-29.12 2017
Den traditionella julsalongen på Konsthallen visar i år 56 verk.
239 verk lämnades in. Många olika uttryck finns med i en vacker utställning.

Hämtning av ej antagna verk kan göras under våra öppettider.
Efter utställningen kan hämtning av köpta verk göras under sista dagen den 29 december och under vecka 2. Öppet för hämtning i båda fallen då tisdag9 jan och onsdag 10 jan 13-16, och vidare tider under veckan… som uppdateras snarast efter jul och nyår. Det går att fråga om tider genom att skicka mail till ann.lundqvist@arvika.se eller sms till 070 101 45 29.

Jury inför detta års julsalong var konstnären Leif Haglund.
Lite om honom och hans motivering till hans urval som pdf. En intervju gjord av hans sambo. Tack för det! Jury2017

 

Julsalongens utställare utan inbördes ordning:
Liv Midböe
Ulf Johnsson
Monica Bergman
Lenah Jäder Sundberg
Cristoffer Karlsson Crix
Madelene Carlsson
Jennie Dahlén
Eva Magnusson
Karin Börjesson
Birgitta Hultén Ekman
Ulrika Skog
Margareta Säfström
Mia Tingvall
Ann Carlsson Korneev
Marianne Nilsson
Peter Jansson
Kerstin Wikeberg-Skog
Gunnel Vallhagen
Karin Friman
Ann-Christine Bogren
Anna Olsson
Kerstin falk
Henny Bernhardh
Marie Levin
Clas Hansen
Anna-Lena Magnusson
Mikael Hedblom
Louise Warnqvist
Ingrid Pia Skogström
Kettil Nilsson
Elisabeth Gothe
Kerstin Löfgren
Dakini Ingevaldsson
Ann-Charlott Hedenskog
Ulrika Christell

 

Nu beger vi oss ut på en resa: Till Undrien!

oktober 23, 2017

Arvika Konsthall 28.10-18.11 2017

 

 

 

 

UNDRIEN En fantasikutställning av Magnus Lönn
Vernissage lördag 28 okt. 11-15.
Magnus Lönn ger visning kl 14-15.

En annorlunda konstutställning som äger rum i gränslandet mellan bokstav, bild och ord. Varmligt välkommen till ordkreativ och språklig fantasiupplevelse för barn och alla undra.

Visningar/workshops för skolor och för höstlovslediga unga men även för vuxna som vill skapa kreativt med ord. Anmälan till ann.lundqvist@Arvika.se senast 2 dgr före!

Program på Konsthallen utan kostnad. Max antal ca 20 så boka redan nu!
1 nov 17-20 – Typografi – skapa ord med rätt känsla typografiskt. SKissa för hand, måla, kollage eller bara text. Skapa en fin bild, ett kort eller en affisch. Ann L.

8 nov 17-20 – ISMAEL ATARIA – skapa poesi och dikter med den inspirerande poeten från Hagfors!

15 nov – 17-20. Calligrafi – lär dig texta vackert med bläck, tusch, filtpenna eller stålpenna. Irene Heine lär dig konsten att skriva vackert.

v 44: Mån-fre 10-17, ons 17-20, lör 11-14.
Workshops med handledning:
Mån 13-15, tis 10-12, tors 13-15, fre 10-12. Lördag öppen verkstad. Ingen anmälan.
Ons. Ordpyssel med Karin 13-15 – anmälan till biblioteket.

v 45: Mån-fre 9-14 skolvisniningar, 13-17, ons 17-20, lör 11-14

v 46: Mån-fre 9-14 skolvisningar, 13-17, ons 17-20 lör 11-14

Ett kreafint samarbete mellan Kultur och fritid, Lärande och stöd, Arvika Konsthall och Skapande Skola!

 

Bredd och djup, färgmättnad och detaljer, lekfullt och lustfyllt, tredimensionellt och väggfast

september 27, 2017

Lars Agger besöker oss igen på Arvika Konsthall.
30.9-21.10 2017

Den här gången i en separatutställning men på intet sätt ensidig. Lars har en bred repertoar och han tar nu med en utvald del av sin ateljé. Lars är målare, tecknare och skulptör och presenterar just detta i utställningen som öppnar med vernissage lördag 30 september.

”Jag har alltid tyckt om att arbeta med olika uttryck nyfiken på vart materialet, som också skapar nytt uttryck, leder mig. Material har ofta i mina mer skulpturala uttryck också en tidigare historia som tilltalar mig. I den här utställningen vill jag visa de olika teknikerna och uttrycken tillsammans. I mitt konstnärskap hänger de ihop  på något sätt…”

Lars har verkat som konstnär sedan slutet av 1970. Måleri och teckning i synnerhet men skulptören och konstruktören i honom har senare krävt sitt utrymme mer och mer. Som en del i detta har han fått flera uppdrag som modellbyggare åt museer. Vilket inneburit att gestalta historien med helst så riktiga material som möjligt. Naturen är Lars största inspirationskälla. Måleriet blir ofta landskap, abstrakta nästan upplösta landskapsmiljöer med det viktiga färgperspektivet som stor del i bilden.