Konsthallen goes Pride!

juli 2, 2018

Tis 10:e juli Seroconversion

Seroconversion är ett queert noiseprojekt startat 2013 av Birt Berglund och Johan Sundell. Utifrån definitionerna av ”queer” som oönskat begär och ”noise” som oönskat ljud utforskar de vad som händer när man sammanför dessa två (o)lika former av oönskbarhet i en konstnärlig praktik. Tematiker som de har utforskat är queera kroppar som kroppsligt oljud, offentliga toaletter som queera rum, ”glory holes” som gravar och karantänprocedurer som ideologiproduktion. I sin föreläsning ”What Does Queerness Sound Like? – A Lecture on Aural Aesthetics” presenterar de ett urval av sina verk och knyter an dem till queer- och ljud/musikteori.

Efter föreläsningen framför Seroconversion en performance, ”A Tin Plate, A Boy”, vilket är ett performance som behandlar människan som en lingvistisk varelse, språket som (könat) våld och ”Pojken” som en lingvistiskt sårbar subjektsposition.

14:00 – 16:00. Gratis.

Ons 11:e juli Yoga och queera läsningar

Författaren Oscar von Seth berättar om tillkomsten av sin roman ”Snö som föll i fjol”, en feel-good-berättelse med HBTQ-tema som handlar om resande, åtrå, gemenskap och yoga. Oscar har en bakgrund som modern dansare och koreograf. Han har dessutom arbetat som sufflör och regiassistent. 2014 kom han på delad andraplats i Umeå Novellpris, Sveriges största novelltävling. Hans debutroman ”Snö som föll i fjol” släpptes 2017 och för närvarande är han doktorand i litteraturvetenskap vid Södertörns högskola. I sin forskning använder Oscar queerteori för att analysera texter. Förutom att berätta om ”Snö som föll i fjol” kommer Oscar i det här författarsamtalet att prata om queerteorins spännande potential för litteraturforskning, samt hur queerperspektivet har påverkat hans skönlitterära skrivande. Möjlighet att ställa frågor och köpa signerade exemplar av ”Snö som föll i fjol” kommer också att finnas. Tid: 15:00-16:00.

I anslutning till samtalet om Oscars yogainspirerade roman kommer yogapass att ges i konsthallens lokaler. En instruktör från ATMA Yoga finns på plats och ger två pass i yoga, ett enklare för nybörjare med start klockan 16:00, och ett mer avancerat pass klockan 17:00. Skicka en anmälan till marcus.modh@arvika.se för att delta i yogan.

15:00 – 18:00. Gratis.

  

Tors 12:e juli Bland drakar och Dragqueens

Vi får besök av Drakar och Dragqueens – för sagostund och workshops under en spännande dag på Konsthallen! Barn lär sig könsroller tidigt. I sagorna får de läsa om söta hjälplösa prinsessor och starka modiga prinsar. Samtidigt ökar efterfrågan på normkreativ barnkultur. Regissören och författaren Petter Wallenberg har skapat Bland drakar och dragqueens där erkända dragartister – på Arvika konsthall får vi besök av Inga Tvivel som gestaltar ett urval sagor för barn mellan 3 och 7 år. Inga Tvivel – Dragstjärna som uppträtt på Pride-festivaler och operaföreställningar både i Sverige och utomlands och dessutom är lärare i svenska och drama, med genusstudier i bagaget. Workshopen bjuder barnen på en kreativ stund i papper och tyger, där de kan skapa egna sagokaraktärer i papper och tyg, men även att skapa kläder och huvudbonader i samma material. 15:00 – 18:00. Gratis.

Skicka en anmälan till marcus.modh@arvika.se för att delta i sagostund och workshop – det finns enstaka platser kvar.

Fre 13:e juli Pridetåg och pridekonsert!

Arvikas första Pridetåg går av stapeln! Kom och visa ditt stöd för kärlek och inkludering tillsammans med oss. Start kommer att ske i Arvika stadspark för att sedan avslutas på innergården bakom konsthallen med en liten pridekonsert. Det blir Arvikas första pridetåg, och är med andra ord något historiskt!

Vi har uppsamling i stadsparken kl. 12:00, för att sen följas av avmarsch kl. 13:00. Pridetåget går genom gågatorna i centrum för att sedan ledas in till konsthallens bakgård där en mindre pridekonsert kommer att genomföras. Följande kommer att uppträda; Harald Sörensen och Farligt avfall, Franchise Alice, Ridanzius, och Reptile Brain, och även en kortfilm kommer att visas. Detta görs i samarbete med Studiefrämjandet.

12:00 – 17:00. Gratis.

Lör 14:e juli Gömt – Glömt – Drömt Medlemmarna i Melenkvartetten (Trio Melen) har arbetat tillsammans i olika musikaliska sammanhang sedan många år tillbaka. Våren 2016 kom idén att sätta ihop en stråkkvartett. Den första konserten hade de i oktober 2016. Sedan har många andra engagemang följt. Repertoaren och planerna har växt och de träffas ofta och regelbundet för att kunna komma ikapp alla anspråk – nya stycken, hög kvalitét. Melen är Breton, kommer från Bretagne och är ordet för en skimrande, varm gul färg. Musik av Erik Gustaf-Geijer, Amanda Maier-Röntgen, Gustav Mahler, Antonín Dvorak och Martin Edin. Violin Clarissa Forster-Mommert Viola Katharina Becker Cello Marika Gejrot Piano Martin Edin.

Start 15:00. Entré 100 kr.