Utställningar 2019

12.1.19 – 16.2.19
Body War
Erik Lundback – Fotografi
Åke Sjöberg – Teckning

”Body War”, en utställning som kommer att handla om hur våra kroppar delas in i kvinnligt och manligt, vad dessa kroppar förväntas uttrycka i former av feminint och maskulint, aktivt och passivt, och hur otillåtande samhället kan vara när vi vågar röra oss utanför dessa snäva ramar.

Åke Sjöberg. Konstnär boende i Göteborg, utbildad i Fri konst på Akademin Valand (pågående Mfa) och Kunstakademiet i Bergen (Ba), samt Dômens- och Göteborgs konstskola.

Erik Lundback är ursprungligen från Gävle och har varit verksam som fotograf i 10 år. Främst arbetar han som fotograf med porträtt, reklam och mode, men har även varit verksam inom rörlig bild. Sitt stora genombrott fick Lundback för 5 år sedan med sin utställning Guy.

23.2.19 – 30.3.19
En parallell historia
Axel Wahlunds konstsamling
Kakan Hermansson – Installation
Anna Nordström – Installation

”En parallell historia”, kommer att knyta an till den utställning som görs vid Rackstadmuseet om skulptören Anna Palm (1881-1963). Vi kommer att låna in verk från Axel Wahlunds konstsamling, där samlingens fokus ligger på bortglömda kvinnliga konstnärskap och målet för samlandet har varit att försöka lyfta dessa ur glömska.

Konstnärerna Kakan Hermansson och Anna Nordström, båda medlemmar av Den Nya Kvinnogruppen, kommer i ett möte med samlingen att reflektera tankar som rör det trygga rummet och skapa en separatistisk installation där kvinnor delar med sig av livet och hemligheter.

 

6.4.19 – 27.4.19
Det var en gång
Katrin Bawah – Textil

Bawah uppksattar utmaningen som ligger i att skapa alster av restgarner, misslyckade stickningar och ”det hemskt fula garnet som inte går att göra något av”.
Bawah väver i både traditionell bildväv och berättelser i bunden rosengång. Färgerna är ofta symboler för olika teman som klasstillhörighet, kamp och ofrihet. Hon kommer även att visa sin design via det Bawah kallar för spratteldockor och fågelskrämmor.

10.5.19 – 20.5.19
De ungas vårsalong
Tema: resan

Olika lokala skolklasser från Arvika, tillsammans med bildskolor i området, illustrerar årets tema ”Resan” i diverse konstnärliga tekniker.

25.5.19 – 22.6.2019
Ullen
Denice Zetterquist – Måleri
Nina Zetterquist – Måleri och skulptur
Zara Zetterquist – Måleri och skulptur

”Kanske beror det på att vi inte kan gå tillbaka i tiden, medan vi kan återvända till platsen för en kärlekshistoria, ett brott, en lycklig tid eller ett fatalt beslut; platserna är det som består, det vi kan ta i besittning, det som är odödligt. Platserna blir minnets konkreta landskap, det som formade oss, och på något vis blir även vi till platser. ”

-Rebecca Solnit, Gå vilse. En fälthandbok

Denice, Nina och Zara Zetterquist 3 generationer kvinnor visar i den här utställningen verk med utgångspunkt från sjön Ullen, en plats som betytt och betyder mycket för deras liv och skapande.
Gestaltat i måleri, skulptur och installation får vi i utställningen Ullen möta en plats där inspiration och upplevelser av det som finns men kanske framförallt av det dolda som vi vid första anblicken kanske inte vet finns i och runt omkring Ullen och dess skogar.

  

29.6.19 – 17.8.19
Årets sommarutställning
Marcus-Gunnar Pettersson – Illustration

Marcus-Gunnar Pettersson (f 1987) är född och uppvuxen i Arvika och utbildad inom Grafisk Design och Illustration vid Konstfack. Han frilansar idag som illustratör med fokus främst på bilderböcker och har ett tiotal boktitlar på bakom sig.
Pettersson föredrar att arbeta i analoga tekniker så som tusch och akvarell. Han finner det tilltalande att i slutresultatet ha tillgång till ett fysiskt verk och att under processen försöka bli vän med ett material. Pettersson är också intresserad av ett samspel mellan det nästan groteska och det vackra, mellan spännande detaljer och det finstämda, humor och allvar.
Hans manér har blivit till genom en slags slump. Många gånger får Pettersson sådan prestationsångest av det vita arket, vilket leder till att han utgår nästan uteslutande från en kaffefläck på pappret och skissar vad han ser i formerna. Kanske är det därför hans bilder ”blir lite tillskruvade” som han själv säger.

I årets sommarutställning kommer Marcus-Gunnar att visa verk ifrån sina bilderböcker och andra arbeten där kaffe och slumpen ligger till grund. Detaljrika bildvärldar för alla åldrar som skildrar ett brett känslospektra och många olika berättelser.

 

24.8.19 – 14.9.19
Gerd Göran 100 år
Retrospektiv utställning

Gerd Göran (f. 1919) är ursprungligen från Västmanland men hon växte upp i Karlstad, utbildade sig på Tekniska skolan (nuvarande Konstfack) vid Högre Konstindustriella Skolans textillinje i Stockholm. År 1941 bosatte hon sig i Arvika med sin man, skulptören Niklas Göran (1913-2000), där hon blev delägare i ett väveri i Rackstad. Det var först på 1950-talet som hon allt mer började arbeta med måleri.
I denna retrospektiva utställning över Görans mångfacetterade konstnärskap kommer vi att få se verk från olika perioder i hennes liv och i olika material. Under senare år har Görans syn försämrats och därför har den skapande processen övergått från måleri till skulptur och assemblage. ”Lekar” kallar hon dessa verk, och kan innehålla allt från slipsar, textila band och ståltråd.

I dagsläget är hon sedan många år verksam i Sångshyttan strax utanför Hällefors i Värmland. Gerd Görans konst skildrar naturen och livet i all sin färgprakt, och återger dess berättelse om styrka och skönhet, men också ett stort miljöpolitiskt engagemang finns i hennes konst.

Gerd Göran finns representerad på Värmlands Museum, Örebro läns museum, Nationalmuseum och i Statens konstråds samlingar. Likaså i flertalet kommuner och landsting, bland annat i Arvika kommuns samlingar.

21.9.19 – 16.11.19
id: trans
Elisabeth Ohlson Wallin – Fotografi

30.11.19 – 4.1.19
Årets Julsalong