Kalendarium

Bokcirkel
28.3.2019, 17:30 – 19:00

Nästa träff för konsthallens bokcirkel sker torsdagen den 28:e mars 2019, kl. 17:30. Vi kommer att vid denna träff diskutera Gösta Alfvéns bok ”Ohälsosam arkitektur: en annan sida av funktionalismen.”

”Hur kan vi skapa attraktiva, gröna, levande och hälsosamma städer som främjar ett rikt socialt liv är frågor som blivit allt viktigare. Dagens samhälle är starkt påverkad av 1900-talets omvälvande stadsplaner. Denna bok skildrar hur det gick till då den moderna staden skapades i Sverige. En viktig idékälla var den schweizisk- franske arkitekten Le Corbusier. Boken problematiserar hans och svenska efterföljares tankegångar om arkitektur den så kallade funktionalismen och hur det ledde till omfattande rivningar av gamla stadskärnor och massproduktion av miljonprogrammet. Boken belyser också kvalitéer i arkitekturen som föregick modernismen, som vi kan dra lärdom av då vi bygger nytt. Funktionalismen lovade välfungerande, hälsosamma städer. Men som boken visar, så infriades inte dessa löften. Författaren försöker också ge en del svar på frågan om hur vi bygger attraktiva, hälsosamma städer som främjar ett rikt socialt liv.
Gösta Alfvén är läkare och docent med stress hos barn som forskningsområde. Han har under en lång tid intresserat sig för hur stadens fysiska miljö påverkar människor, dess hälsa och emotioner.”

Konsert med Johannes Leo
30.3.2019, 12:00-13:00

Johannes Leo är kompositör och singer-songwriter som skriver musik om att våga leva ett liv sant emot sig själv.

Med sig har han andra studenter från Musikhögskolan Ingesund, bland annat en stråkkvartett.

Turista Hemma!
6.4.2019, 11:00-18:00

Den 6:e april är det inte bara vernissage för Katrin Bawahs utställning ”Det var en gång”, utan det är premiär för Turista Hemma i Arvika. En dag då stadens kulturella arenor gemensamt håller öppet och har lite extra intressanta program!

Schema konsthallen:

12:00 – Vernissage Katrin Bawahs utställning ”Det var en gång”.
14:00 – Modeuppvisning av Bawahs kläder
17:00 – Guidning i den nya utställningen av konstnären själv

Öppet 11:00-18:00.

Gratis inträde.
Välkomna!

 

Konsert med Ensemble Freithoff
I Händels fotspår
25.6.2019, 18:00-19:00

 

Konserten med Ensemble Freithoff kommer att presentera några av Norges och Nordens mest betydelsefulla 1700-talskompositörer, sett i ljuset av Händels sånger och instrumentalmusik: Berlin, Freithoff och Roman för arvet efter Händel och Bach vidare i våra skandinaviska land och tillför högbarocken en karaktär den kanske inte hade hittat i centrala Europa. Detta att vara utanför händelsernas centrum kan tillföra en viss originalitet, kanske mer eller mindre bevisat från kompositörernas sida. Och originalitet är det mycket av bland våra egna barockmusiker, men också nyskapande, spännande och inspirerande musik. Den svenska kompositören Roman var möjligen också elev hos Händel, under hans studietid i London.

Ensemble Freithoff uppträder i många olika kammarmusikkonstellationer och mindre orkestersammansättningar. Ensemblen utgjorde kärnan i föreställningen Alvdrottningen (Purcells Fairy Queen) på Havlyst Teater, Ramme gård, sommaren 2011 och har sedan dess gjort en serie rena konsertproduktioner i samband med sceniska produktioner. I loppet av det senaste året har de turnerat med föreställningen ”Sparv i ögat” tillsammans med skådespelaren Marit Grefberg: en dramatisk resa i medelålderns musik och poesi.

Ensemblen har arrangerat egna festivaler, på Lavetthuset på Hovedøya sommaren 2012 och på Linderud gård i samband med 1814- jubileet sommaren 2014. Publikrekordet sattes dock när ensemblen hade sin debut på Hovedscenen på Den Opera og Ballett med Pergolesis Stabat Mater, Dolorosa, påsken 2014.

De sista åren har de haft en rad framträdanden vid olika festivaler, som Oslo Operafestival, Trondheim Barockfest och konserter i olika kykor och kulturhus runtom i landet. De har turnerat med produktioner som kammaroperan ”Il Duello Amoroso” och flera rena konsertproduktioner.

Ensemblens namn kommer från den norska kompositören Johan Henrik Freithoff, som var en av de första norska barockkompositörerna. Namnet indikerar att ensemblen önskar att sätta fokus på skandinavisk repertoar i dialog med europeiska förebilder. Ensemblen önskar också att utvidga repertoaren med nyskriven musik på äldre instrument. Det första försöket på det kom i samband med Caroline Eidsten Dahls CD-utgivning ”Blockbird” (efter Thommessens verk) i samspel med ensemblens medlemmar, med norsk blockflöjtsmusik, som blev lanserat på LAWO Classics i oktober 2014. Under 2018 kom ensemblens flrsta CD med musik av skandinaviska barockkompositörer, också på LAWO Classics

Helene Wold och Daniel Sæter (sång), Caroline E. Dahl (flöjt), Kristine Rustad (gambe) og Vegard Lund (luta).

 

ARVIKA PRIDE 2019!
10.8.2019 – 17.8.2019

Arvika Pride återvänder! Förra året blev en historisk händelse med Arvikas första Pridefirande och vi kan nu äntligen meddela datumen för Arvika Pride 2019.
I år kommer vi även samarbeta med Karlstad Pride och Säffle Pride, vilket har resulterat i att augusti månad blir hela Värmlands Pride-månad!

Vi startar Värmlands Pride-månad med Pridetåg i Arvika lördagen den 10:e augusti. Veckan därpå, fram till 17:e augusti, kommer vi att ha ett Prideprogram med musik, föreläsningar, utställningar, workshops med mera. Mer information om dessa punkter kommer längre fram i vår/sommar.

10/8 – 17/8 2019

Glad Pride och välkomna!

 

Konsert med O (Solberg/Aas/Bagge)
15.8.2019, 16:00-17:00

Om O: O är musikerna Inga Margrete Aas och Helen Louise Solbergs projekt. De är bägge baserade i Oslo. De spelar akustisk frifolk, stundtals fritt improviserat, stundtals enkla låtstrukturer, med besättningen gitarr, vokal och barockinstrumentet viola da gamba. Just nu spelar de som trio med Tove Bagge på barockviola.

TOVE BAGGE är utövande violast, verksam inom flera genrer. Nordisk folkmusik, tidig musik, konstmusik och fri improvisation är exempel på dessa. Tove fascineras av förhållandet mellan utövare och lyssnare, och rummet som skapas mellan dem. Därför är improvisation en grundläggande del av hennes arbete. Tove är utbildad vid Norges Musikkhøgskole i Oslo. Hon är medlem i grupper som Damkapellet, folkmusikensemblen Frøken och tidigmusikensemblen Ensemble Hieronymus.

INGA MARGRETE AAS spiller kontrabass og barokkinstrumentet viola da gamba, og er utdannet ved Norges musikkhøgskole. I tillegg til O er Aas’ hovedprosjekter det klassiske kammerorkesteret Ensemble Allegria, og improduoen Vilde&Inga med Vilde Alnæs. I 2016 mottok Aas og Alnæs De Unges Lindemanpris for deres kunstneriske virke med Vilde&Inga. I 2017 utga Vilde&Inga sitt andre album Silfr på plateselskapet SOFA, og Ensemble Allegria sitt tredje album, spellemannsnominerte Mozart/Schoenberg, på selskapet LAWO.

HELEN LOUISE SOLBERG arbeider med akustisk improvisert musikk i kammerformat. Hun har jobbet med stemme i improvisasjonsprosjektet BLY, blant annet i samarbeid med samtidskomponist Therese Birkelund Ulvo og sangerne Ingrid Romarheim Haugen og Hanna Gjermundrød. Samleutgivelsen VOIX BRUTES kom på det Berlinbaserte labelet Audition Records i 2014. I 2017 lagde hun musikk til billedkunstner Anawana Halobas permanente utendørs skulptur på Træna i regi av Skulpturlandskap Nordland.

Länk till O:s hemsida: http://o-site.org/