Kalendarium

Italiensk afton – konsert i försommarkväll
27.5.2019, kl. 18:00-19:00

Måndagen den 27:e maj är det en italiensk afton på konsthallen.
Det blir musik med tema på italienska arior, 1500-1700-tal.

”O del mio dolce ardor”
(Jag kommer att älska dig, så länge jag andas)

Medverkande:
Maria Amvrosiadi, sopran
Karin Andréasson, piano

Inträde 50 kr med enkel fika.

Välkomna!

Sommarlovsaktivitet
19:e och 20:e juni
Måleri & Skulptur, tema Ullen
Workshop med Ann-Charlott Hedenskog

Ledare för denna workshop är Ann-Charlott Hedenskog, som är konstnär och utbildad inom konstpsykoterapi. Genom sitt måleri vill Hedenskog försöka förmedla livets storhet bortom orden och bortom tanken. Varje bild utgår från en känsla som ligger till grunden för varje uttryck. Bilden skapas inifrån och tar form under ett samarbete mellan öga och den djupa känslan en inre kommunikation skapas. Processen kan ta evigheter och ibland gå snabbt.
Hedenskog har utbildat sig vid Kyrkerud, har en utbildning i bildestetik vid Karlstad universitet och en treårig Bildpsykoterapeutisk utbildning vid Nordic Art Therapi.

Vi tar tillsammans med Ann-Charlott inspiration från den pågående utställningen ”Ullen – förnimmelser vid sjön”, där Denice, Nina och Zara Zetterquist är 3 generationer kvinnor som visar verk med utgångspunkt från sjön Ullen, en plats som betytt och betyder mycket för deras liv och skapande.
Gestaltat i måleri, skulptur och installation får vi i utställningen Ullen möta en plats där inspiration och upplevelser av det som finns men kanske framförallt av det dolda som vi vid första anblicken kanske inte vet finns i och runt omkring Ullen och dess skogar.
Vi ser på konsten i konsthallen och gör våra egna bilder och skulpturer.

Åldrar: 5-12 år
Antal deltagare: 20 st

Tillfällen: onsdag 19/6, kl. 12:00-15:00 och torsdag 20/6, kl. 14:00-17:00.
Det är gratis att delta.

Skicka din anmälan senast fredag 14:e juni, till marcus.modh@arvika.se

 

Konsert med Ensemble Freithoff
I Händels fotspår
25.6.2019, 18:00-19:00

 

Konserten med Ensemble Freithoff kommer att presentera några av Norges och Nordens mest betydelsefulla 1700-talskompositörer, sett i ljuset av Händels sånger och instrumentalmusik: Berlin, Freithoff och Roman för arvet efter Händel och Bach vidare i våra skandinaviska land och tillför högbarocken en karaktär den kanske inte hade hittat i centrala Europa. Detta att vara utanför händelsernas centrum kan tillföra en viss originalitet, kanske mer eller mindre bevisat från kompositörernas sida. Och originalitet är det mycket av bland våra egna barockmusiker, men också nyskapande, spännande och inspirerande musik. Den svenska kompositören Roman var möjligen också elev hos Händel, under hans studietid i London.

Ensemble Freithoff uppträder i många olika kammarmusikkonstellationer och mindre orkestersammansättningar. Ensemblen utgjorde kärnan i föreställningen Alvdrottningen (Purcells Fairy Queen) på Havlyst Teater, Ramme gård, sommaren 2011 och har sedan dess gjort en serie rena konsertproduktioner i samband med sceniska produktioner. I loppet av det senaste året har de turnerat med föreställningen ”Sparv i ögat” tillsammans med skådespelaren Marit Grefberg: en dramatisk resa i medelålderns musik och poesi.

Ensemblen har arrangerat egna festivaler, på Lavetthuset på Hovedøya sommaren 2012 och på Linderud gård i samband med 1814- jubileet sommaren 2014. Publikrekordet sattes dock när ensemblen hade sin debut på Hovedscenen på Den Opera og Ballett med Pergolesis Stabat Mater, Dolorosa, påsken 2014.

De sista åren har de haft en rad framträdanden vid olika festivaler, som Oslo Operafestival, Trondheim Barockfest och konserter i olika kykor och kulturhus runtom i landet. De har turnerat med produktioner som kammaroperan ”Il Duello Amoroso” och flera rena konsertproduktioner.

Ensemblens namn kommer från den norska kompositören Johan Henrik Freithoff, som var en av de första norska barockkompositörerna. Namnet indikerar att ensemblen önskar att sätta fokus på skandinavisk repertoar i dialog med europeiska förebilder. Ensemblen önskar också att utvidga repertoaren med nyskriven musik på äldre instrument. Det första försöket på det kom i samband med Caroline Eidsten Dahls CD-utgivning ”Blockbird” (efter Thommessens verk) i samspel med ensemblens medlemmar, med norsk blockflöjtsmusik, som blev lanserat på LAWO Classics i oktober 2014. Under 2018 kom ensemblens flrsta CD med musik av skandinaviska barockkompositörer, också på LAWO Classics

Helene Wold och Daniel Sæter (sång), Caroline E. Dahl (flöjt), Kristine Rustad (gambe) og Vegard Lund (luta).

Kaffefläcksworkshop!
– med barnboksillustratören
Marcus-Gunnar Pettersson
3.7.2019, kl. 12:00 – 15:00

Låt fläckarna flöda i denna workshop där vi provar på att jobba som illustratören Marcus-Gunnar Pettersson. Av kaffefläckar och vattenfärger där slumpen och lekfullhet får styra, skapar vi bilder som växer fram med hjälp av din vildaste fantasi.

Marcus-Gunnar Pettersson (f 1987) är född och uppvuxen i Arvika och utbildad inom Grafisk Design och Illustration vid Konstfack. Han frilansar idag som illustratör med fokus främst på bilderböcker och har ett tiotal boktitlar på bakom sig.
Hans manér har blivit till genom en slags slump. Många gånger får Pettersson sådan prestationsångest av det vita arket, vilket leder till att han utgår nästan uteslutande från en kaffefläck på pappret och skissar vad han ser i formerna. Kanske är det därför hans bilder ”blir lite tillskruvade” som han själv säger.

Ålder: 6-15 år, i målmans sällskap under 9 år.
Antal platser: 30 totalt inkluderat vuxna
Tid: 3/7, kl. 12:00-15:00
Plats: Arvika konsthall

Det är gratis att delta.

Anmäl ditt deltagande senast fredag 28:e juni till marcus.modh@arvika.se

 

Ute blåser sommarvind
– konsert med MINT
13.7.2019, kl. 13:00-14:00

Ensemble MINT har funnits sedan hösten 2018 och grundades av sopranen Eleonor Karlsson och flöjtisten Marta Möller. Deras vägar korsades på Musikhögskolan Ingesund där de av en slump blev sammansatta i ett kammarmusik projekt. Det klickade till och de har sedan dess musicerat främst klassisk musik ihop. MINT är en trio där den tredje medlemmen har varierats. Just nu har ensemblen äran att ha med gitarristen Marcus Ekroth, också en student på Musikhögskolan Ingesund, som egentligen har grund i den rytmiska genren men som också spelar klassisk musik.

Under den här konserten kommer ensemblen att bjuda på visor och klassisk musik från renässansen fram till idag. Musiken kommer främst från Sverige, Tyskland och England.

Inträde: 50 SEK
Längd: 1 h

Välkomna!

 

ARVIKA PRIDE 2019!
10.8.2019 – 17.8.2019

Arvika Pride återvänder! Förra året blev en historisk händelse med Arvikas första Pridefirande och vi kan nu äntligen meddela datumen för Arvika Pride 2019.
I år kommer vi även samarbeta med Karlstad Pride och Säffle Pride, vilket har resulterat i att augusti månad blir hela Värmlands Pride-månad!

Vi startar Värmlands Pride-månad med Pridetåg i Arvika lördagen den 10:e augusti. Veckan därpå, fram till 17:e augusti, kommer vi att ha ett Prideprogram med musik, föreläsningar, utställningar, workshops med mera. Mer information om dessa punkter kommer längre fram i vår/sommar.

10/8 – 17/8 2019

Glad Pride och välkomna!

 

Sommarlovsaktivitet
14:e och 16:e augusti
Måleri & Skulptur, tema Pride och FN:s barnkonvention
Workshop med Ann-Charlott Hedenskog

Ledare för denna workshop är Ann-Charlott Hedenskog, som är konstnär och utbildad inom konstpsykoterapi. Genom sitt måleri vill Hedenskog försöka förmedla livets storhet bortom orden och bortom tanken. Varje bild utgår från en känsla som ligger till grunden för varje uttryck. Bilden skapas inifrån och tar form under ett samarbete mellan öga och den djupa känslan en inre kommunikation skapas. Processen kan ta evigheter och ibland gå snabbt.
Hedenskog har utbildat sig vid Kyrkerud, har en utbildning i bildestetik vid Karlstad universitet och en treårig Bildpsykoterapeutisk utbildning vid Nordic Art Therapi.

Pågående utställning är årets sommarutställning med barnboksillustratören Marcus-Gunnar Pettersson.
I årets sommarutställning kommer Marcus-Gunnar att visa verk ifrån sina bilderböcker och andra arbeten där kaffe och slumpen ligger till grund. Detaljrika bildvärldar för alla åldrar som skildrar ett brett känslospektra och många olika berättelser.
I workshopen tar vi avstamp i Petterssons rika bildvärld, och diskuterar frågor kring inkludering och om barns rättigheter.
Vi ser på konsten i konsthallen och gör våra egna bilder och skulpturer.

Samtal om Barnkonventionen artiklarna
I artikel 2 alla barn samma rättigheter och inget barn får diskrimineras.
I artikel 3 ska barnets bästa komma i främsta rummet.
I artikel 6 har barnet rätt till liv och utveckling.
I artikel 12 har barnet rätt att uttrycka sin åsikt. Vuxna ska lyssna, beakta och återkoppla till barnet.

Åldrar: 5-12 år
Antal deltagare: 20 st

Tillfällen: onsdag 14/8, kl. 12:00-15:00 och fredag 16/8, kl. 14:00-17:00.
Det är gratis att delta.

Anmäl ditt deltagande senast fredag 9 augusti, till marcus.modh@arvika.se

 

Sommarlovsaktivitet
15.8.2019, kl. 12:00-15:00
Dessert-workshop med Lenas Bakeri

Lena Brunzell har sedan 2013 varit egen företagare inom bageri och konditori. Under en längre tid hade hon sin verksamhet och försäljning i anslutning till sitt hem, men har nu även en butik inne i Arvika.
”Jag har äntligen fått möjlighet att arbeta med det som annars är min hobby, det ser jag som livskvalité. Mitt mål är att mina kunder finna bakverk som något utöver det vanliga, det som smakar lite extra och som man vill ha mer av.”

Lenar har stor erfarenhet av tårtdesign och brinner starkt för sitt yrke. I denna workshop kommer Lena att visa våra deltagare lite trix och knep kring design och dekoration av bakverk, och hon kommer att inspirera oss till att våga vara kreativa hemma i vårt eget kök. Mycket spännande går att göra med marsipan och karamellfärg, och vad passar bättre än färgsprakande bakverk att fira Pride med?

Datum: 15 augusti
Tid: 12:00-15:00
Ålder: 8-15 år
Antal deltagare: 7 st

Gratis att delta.
Anmäl ditt barns deltagande senast fredag 9:e augusti till marcus.modh@arvika.se

Konsert med O (Solberg/Aas/Bagge)
15.8.2019, 16:00-17:00

Om O: O är musikerna Inga Margrete Aas och Helen Louise Solbergs projekt. De är bägge baserade i Oslo. De spelar akustisk frifolk, stundtals fritt improviserat, stundtals enkla låtstrukturer, med besättningen gitarr, vokal och barockinstrumentet viola da gamba. Just nu spelar de som trio med Tove Bagge på barockviola.

TOVE BAGGE är utövande violast, verksam inom flera genrer. Nordisk folkmusik, tidig musik, konstmusik och fri improvisation är exempel på dessa. Tove fascineras av förhållandet mellan utövare och lyssnare, och rummet som skapas mellan dem. Därför är improvisation en grundläggande del av hennes arbete. Tove är utbildad vid Norges Musikkhøgskole i Oslo. Hon är medlem i grupper som Damkapellet, folkmusikensemblen Frøken och tidigmusikensemblen Ensemble Hieronymus.

INGA MARGRETE AAS spiller kontrabass og barokkinstrumentet viola da gamba, og er utdannet ved Norges musikkhøgskole. I tillegg til O er Aas’ hovedprosjekter det klassiske kammerorkesteret Ensemble Allegria, og improduoen Vilde&Inga med Vilde Alnæs. I 2016 mottok Aas og Alnæs De Unges Lindemanpris for deres kunstneriske virke med Vilde&Inga. I 2017 utga Vilde&Inga sitt andre album Silfr på plateselskapet SOFA, og Ensemble Allegria sitt tredje album, spellemannsnominerte Mozart/Schoenberg, på selskapet LAWO.

HELEN LOUISE SOLBERG arbeider med akustisk improvisert musikk i kammerformat. Hun har jobbet med stemme i improvisasjonsprosjektet BLY, blant annet i samarbeid med samtidskomponist Therese Birkelund Ulvo og sangerne Ingrid Romarheim Haugen og Hanna Gjermundrød. Samleutgivelsen VOIX BRUTES kom på det Berlinbaserte labelet Audition Records i 2014. I 2017 lagde hun musikk til billedkunstner Anawana Halobas permanente utendørs skulptur på Træna i regi av Skulpturlandskap Nordland.

Länk till O:s hemsida: http://o-site.org/