Kalendarium

Kaffefläcks-workshop!
med barnboksillustratören
Marcus-Gunnar Pettersson
3.7.2019, kl. 12:00 – 15:00

Låt fläckarna flöda i denna workshop där vi provar på att jobba som illustratören Marcus-Gunnar Pettersson. Av kaffefläckar och vattenfärger där slumpen och lekfullhet får styra, skapar vi bilder som växer fram med hjälp av din vildaste fantasi.

Marcus-Gunnar Pettersson (f 1987) är född och uppvuxen i Arvika och utbildad inom Grafisk Design och Illustration vid Konstfack. Han frilansar idag som illustratör med fokus främst på bilderböcker och har ett tiotal boktitlar på bakom sig.
Hans manér har blivit till genom en slags slump. Många gånger får Pettersson sådan prestationsångest av det vita arket, vilket leder till att han utgår nästan uteslutande från en kaffefläck på pappret och skissar vad han ser i formerna. Kanske är det därför hans bilder ”blir lite tillskruvade” som han själv säger.

Ålder: 6-15 år, i målmans sällskap under 9 år.
Antal platser: 30 totalt inkluderat vuxna
Tid: 3/7, kl. 12:00-15:00
Plats: Arvika konsthall

Det är gratis att delta.

Anmäl ditt deltagande senast fredag 28:e juni till marcus.modh@arvika.se

 

Ute blåser sommarvind
– konsert med MINT
13.7.2019, kl. 13:00-14:00

Ensemble MINT har funnits sedan hösten 2018 och grundades av sopranen Eleonor Karlsson och flöjtisten Marta Möller. Deras vägar korsades på Musikhögskolan Ingesund där de av en slump blev sammansatta i ett kammarmusik projekt. Det klickade till och de har sedan dess musicerat främst klassisk musik ihop. MINT är en trio där den tredje medlemmen har varierats. Just nu har ensemblen äran att ha med gitarristen Marcus Ekroth, också en student på Musikhögskolan Ingesund, som egentligen har grund i den rytmiska genren men som också spelar klassisk musik.

Under den här konserten kommer ensemblen att bjuda på visor och klassisk musik från renässansen fram till idag. Musiken kommer främst från Sverige, Tyskland och England.

Inträde: 50 SEK, det går att betala kontant eller med swish
Längd: 1 h

Välkomna!

 

ARVIKA PRIDE 2019!
10.8.2019 – 17.8.2019

Arvika Pride återvänder! Förra året blev en historisk händelse med Arvikas första Pridefirande och vi kan nu äntligen meddela datumen för Arvika Pride 2019.
I år kommer vi även samarbeta med Karlstad Pride och Säffle Pride, vilket har resulterat i att augusti månad blir hela Värmlands Pride-månad!

Vi startar Värmlands Pride-månad med Pridetåg i Arvika lördagen den 10:e augusti.
Uppsamling är kl. 12:00 i stadsparken, framför scenen, och avmarsch är kl. 13:00. Vi tågar gemensamt genom staden och återvänder till parkscenen för ett kortare program med tal och underhållning!

Tal: Kommunfullmäktige Peter Söderström / Lokalområdespolischef Jonas Wendel / Transsammans / Värmland Prides ordförande Hazel Svensson / Elin Tienvieri från Innovation Park / Arvika Prides projektledare Marcus Modh / Ragnhild Johansson präst i Svenska Kyrkan i Arvika.
Musiker Lisa Lyckborn / Poet Sara Falkstad från Kulturföreningen Kolonin / Pass med Hälsokompaniet på parkområdet.

Veckan därpå, fram till 17:e augusti, kommer vi att ha ett Prideprogram med musik, föreläsningar, utställningar, workshops med mera. Mer information om dessa punkter kommer längre fram i sommar.

10/8 – 17/8 2019

Glad Pride och välkomna!

UTSTÄLLNING MED VÄRMLAND PRIDE
”MAMMA + MAMMA + BARN”
10.8.2019

Det kommer att visas en tillfällig utställning på Arvika konsthall som anordnas av Värmland Pride. Endast under 1 dag.
“MAMMA + MAMMA + BARN”,  vars huvudsyfte är att skapa en bildkonstutställning som representerar och lyfter fram frågor som rör ensamstående kvinnor och kvinnor i samkönade relationer, specifikt frågor kring IVF och adoption. Det handlar om runt 10 konstverk som sedan kommer att säljas, intäkterna kommer gå till välgörenhet med fokus på hbtq+frågor.

 

KOMMA UT – HBTQ-MONOLOG
MED OSKAR STERNULF
12.8.2019, 19:00-20:30

OBS! VISAS PÅ RITZ ARVIKA

HBTQ-monologen ”Komma ut” är skriven och framförd av dramatikern och skådespelaren Oskar Sternulf och inspirerad av Anders Öhrmans intervjubok med samma namn. Vi får följa den homosexuelle killen Andreas och hans första tankar kring sin sexualitet, hur vännerna tar det och hur en hel värld kan vändas upp och ner när familjemedlemmar inte accepterar en för den man är. I monologen bemöts många fördomar kring homosexualitet och på ett gripande men samtidigt humoristiskt sätt får publiken lära sig att respektera och förstå sin omgivning, bli mindre fördomsfull och lära att älska sig själva.

Oskar har spelat monologen över 420 (!) gånger i Sverige, Finland och Island och manuset är förlagt på Colombine förlag, som är Nordens största teaterförlag. I och med kvällens föreställning blir det Arvika-premiär! Webbplats/Instagram: sternulf.se

Föreställningen är 50 min, och kommer följas av ett samtal på 40 min mellan publiken och Sternulf.

Detta evenemang ges i samband med Arvika Pride, och anordnas av Arvika konsthall, i samarbete med Ritz. Föreställningen kan genomföras med stöd av Arvika kommun.

 

TISDAG 13 AUGUSTI
FÖRELÄSNINGSDAG

12:00 Anneli Karlsson, föreläsning: HBTQ och folkhälsa
14:00 Organisationen Transsammans berättar om sin verksamhet
16:00 Svenska kyrkan, föreläsning: Regnbågsnyckeln
18:00-21:00 Pop up café med RFSL

 

14:e och 16:e augusti
Måleri & Skulptur, tema Pride och FN:s barnkonvention
Workshop med Ann-Charlott Hedenskog
och Lise Bache

Varje bild utgår från en känsla som ligger till grunden för varje uttryck. Bilden skapas inifrån och tar form under ett samarbete mellan öga och den djupa känslan en inre kommunikation skapas. Processen kan ta evigheter och ibland gå snabbt.

Pågående utställning är årets sommarutställning med barnboksillustratören Marcus-Gunnar Pettersson.

I årets sommarutställning kommer Marcus-Gunnar att visa verk ifrån sina bilderböcker och andra arbeten där kaffe och slumpen ligger till grund. Detaljrika bildvärldar för alla åldrar som skildrar ett brett känslospektra och många olika berättelser.
I workshopen tar vi avstamp i Petterssons rika bildvärld, och diskuterar frågor kring inkludering och om barns rättigheter.
Vi ser på konsten i konsthallen och gör våra egna bilder och skulpturer.

Samtal om Barnkonventionen artiklarna
I artikel 2 alla barn samma rättigheter och inget barn får diskrimineras.
I artikel 3 ska barnets bästa komma i främsta rummet.
I artikel 6 har barnet rätt till liv och utveckling.
I artikel 12 har barnet rätt att uttrycka sin åsikt. Vuxna ska lyssna, beakta och återkoppla till barnet.

Åldrar: 5-12 år
Antal deltagare: 20 st

Tillfällen: onsdag 14/8, kl. 12:00-15:00 och fredag 16/8, kl. 14:00-17:00.
Det är gratis att delta.

Anmäl ditt deltagande senast fredag 9 augusti, till marcus.modh@arvika.se

 

Sommarlovsaktivitet
15.8.2019, kl. 12:00-15:00
Dessert-workshop med Lenas Bakeri

Lena Brunzell har sedan 2013 varit egen företagare inom bageri och konditori. Under en längre tid hade hon sin verksamhet och försäljning i anslutning till sitt hem, men har nu även en butik inne i Arvika.
”Jag har äntligen fått möjlighet att arbeta med det som annars är min hobby, det ser jag som livskvalité. Mitt mål är att mina kunder finna bakverk som något utöver det vanliga, det som smakar lite extra och som man vill ha mer av.”

Lenar har stor erfarenhet av tårtdesign och brinner starkt för sitt yrke. I denna workshop kommer Lena att visa våra deltagare lite trix och knep kring design och dekoration av bakverk, och hon kommer att inspirera oss till att våga vara kreativa hemma i vårt eget kök. Mycket spännande går att göra med marsipan och karamellfärg, och vad passar bättre än färgsprakande bakverk att fira Pride med?

Datum: 15 augusti
Tid: 12:00-15:00
Ålder: 8-15 år
Antal deltagare: 7 st

Gratis att delta.
Anmäl ditt barns deltagande senast fredag 9:e augusti till marcus.modh@arvika.se

Konsert med O (Solberg/Aas/Bagge)
15.8.2019, 16:00-17:00

Om O: O är musikerna Inga Margrete Aas och Helen Louise Solbergs projekt. De är bägge baserade i Oslo. De spelar akustisk frifolk, stundtals fritt improviserat, stundtals enkla låtstrukturer, med besättningen gitarr, vokal och barockinstrumentet viola da gamba. Just nu spelar de som trio med Tove Bagge på barockviola.

TOVE BAGGE är utövande violast, verksam inom flera genrer. Nordisk folkmusik, tidig musik, konstmusik och fri improvisation är exempel på dessa. Tove fascineras av förhållandet mellan utövare och lyssnare, och rummet som skapas mellan dem. Därför är improvisation en grundläggande del av hennes arbete. Tove är utbildad vid Norges Musikkhøgskole i Oslo. Hon är medlem i grupper som Damkapellet, folkmusikensemblen Frøken och tidigmusikensemblen Ensemble Hieronymus.

INGA MARGRETE AAS spiller kontrabass og barokkinstrumentet viola da gamba, og er utdannet ved Norges musikkhøgskole. I tillegg til O er Aas’ hovedprosjekter det klassiske kammerorkesteret Ensemble Allegria, og improduoen Vilde&Inga med Vilde Alnæs. I 2016 mottok Aas og Alnæs De Unges Lindemanpris for deres kunstneriske virke med Vilde&Inga. I 2017 utga Vilde&Inga sitt andre album Silfr på plateselskapet SOFA, og Ensemble Allegria sitt tredje album, spellemannsnominerte Mozart/Schoenberg, på selskapet LAWO.

HELEN LOUISE SOLBERG arbeider med akustisk improvisert musikk i kammerformat. Hun har jobbet med stemme i improvisasjonsprosjektet BLY, blant annet i samarbeid med samtidskomponist Therese Birkelund Ulvo og sangerne Ingrid Romarheim Haugen og Hanna Gjermundrød. Samleutgivelsen VOIX BRUTES kom på det Berlinbaserte labelet Audition Records i 2014. I 2017 lagde hun musikk til billedkunstner Anawana Halobas permanente utendørs skulptur på Træna i regi av Skulpturlandskap Nordland.

Länk till O:s hemsida: http://o-site.org/

 

SAMKÖNAT BEGÄR I KONSTEN
FÖRELÄSNING MED EMIL ÅKERÖ
17.8.2019, KL. 14:00

llustrerade utanförskap och kodade meddelanden – Samkönat begär i konsten

En föreläsning om hur samkönat begär har gestaltats under tider då det var förbjudet eller tabu och vilka spår det lämnat efter sig i konsten, i konstnärskapet och livet. Föreläsningen har utgångspunkt i de svenska konstnärerna Eugène Jansson och Gösta Adrian-Nilsson, den finska illustratören Tom of Finland samt skulptriserna Emma Stebbins och Sigrid Blomberg.

Emil Åkerö är verksam skribent och föreläsare inriktad på gestaltningen av HBTQ-personer inom kulturen. Emil är utbildad kulturvetare med en bakgrund museipedagog, forskningsassistent och projektledare. Tidigare har Emil medverkat vid bland annat Stockholm Pride, Umeå Pride, Norrköping Pride och Linköpings Regnbågsvecka.