Arkiv

Konstutställningar 2015

 natalia4
14.2 – 7.3

Tony Abrahamsson –  skulptur
Rakubrända och stengodsskulpturer, betong med mosaik och stenskulptur i granit och diabas med människans, djurens och naturensformer, rörelser och uttryck  som inspirationskälla.
Maj Britt Östman Ljung – Måleri , grafik
Handtryckta bilder från tryckstockar i trä och linoleum och på sega, handgjorda japanska papper. Många övertryck, ibland ett 100-tal. Unika bilder med ibland inslag av 23 karats bladguld eller slagaluminium.

 21.3 – 11.4               
Johan  P Jonsson – Skulptur
Skulpturala gestalter formade från otroliga men vardagliga komponenter.
”jag är intresserad  av det oförenliga, av motsägelser, av det som inte hänger ihop… Sätta  samman oförenliga delar, färger, former som inte passar – i grund och botten är  det det jag gör; jag gillar att sätta ihop saker; det fula, trasiga, saker som  inte passar ihop…”  http://byjohan.se
Niklas Engvall  – Måleri
Realistiska och surrealistiska målningar med filmisk attityd.
”I bildserien  ”Grotesque” har jag tillåtit mig att undersöka kräckfilmens estetik och fördjupa mig i detta bildspråk. Projektet började med att jag för ett par år sedan hittade en skräckfilm från 80-talet, då jag själv började titta på skräckfilm. ”Grotesque”, från 1988, verkade vara en film som jag borde ha gillat.” http://niklasengvall.se 

18.4 – 9.5
Carin Blücher – Foto
Carin Blücher arbetar med iscensatta fototablåer som byggs upp i ateljén och därefter iscensätts tillsammans med en grupp aktörer. Verken består av flera större fotografier som har ett gemensamt tema i färg och innehåll. Bilder ur serierna Performing (2009-2010) och Positions (2012-2014) presenteras i usttällningen. Temat kan beskrivas som att en grupp människor bär upp en komposition som skapas genom deras agerande i rummet… www.carinblucher.com
Daniel Milton – Måleri
Här presenteras ett konceptuellt måleri som utforskar gränsen mellan foto och måleri. Daniel har i många år experimenterat i olika blandtekniker och har nu renodlat sitt uttryck. Från digitala kollage och måleri på foto och ersatts med gråskalan som färg i olja på duk. Målningar som vid första anblick ser fotorealistiska ut med på närmare håll löses de upp och kan tendera bli abstrakta. www.danielmilton.se

13.5 – 24.5
De Ungas Vårsalong – Trädgårdskonstiga djur
Årets unga vårsalong som presenterar kreativa skapelser av unga konstärliga elever i Arvika kommun, från lågstadiet till gymnasiet och är ett samarbete med
Skapande skola, Stadsparken i Arvika, Arvika bibliotek och konsthantverkaren Kerstin Löfgren samt Bildskolan Pilen och Arvika Konstförening/Arvika Konsthall.
Vernissage äger rum onsdag 13 maj kl 13 och utställningen visas under veckans alla dagar, se kommande program. På Lördag och söndag 23-24 maj har vi Pysseldagar! Då skapar vi trädgårdskonstiga djur i återvinningsmaterial
tillsammans med Samantha Torstensson.

30.5 – 20.6
Madeleine och Camilla Pyk –
Måleri /blandteknik
Madeleine Pyk har en fantastisk karriär som konstnär med konststudier som grund på både Konstfack och Konstakademin. Hon är född 1935 och har under åren haft en antal separatutställningar och syns i hela Europa med sina målningar. Hon är känd som mycket flitig och ständigt skapande med sitt unika formspråk, med fantasifulla figurer och egna världar som ofta grundas i hennes egna miljöer som hon vistas i. Hon presenterar i utställningen på Arvika Konsthall några av hennes tidigare grafikbilder, guache- och oljemålningar.
Camilla Pyk, Camilla Pyk arbetar huvudsakligen med måleri och grafik och är verksam Stockholm. Hon arbetar lustfyllt och med mycket energi, mycket intuitivt. Hon inspireras av stämningar, årstider eller sitt eget tillstånd. Ibland målar hon dramatiskt med starka färger och mycket rött medan hon andra tider nästan lyfter mot himlens ljusare färger. I utställningen visar Camilla oljemåler och en egen teknik med färg på grafiska torrnålstryck eller ciclétryck.
Gästskulptör Margot Luf (inbjuden av konstnärerna  visar några utvalda skulpturer i trä och metall som passar fint i samband med de uttrycksfulla figurer som skapas av Madeleine och Camilla.
27.6 – 8.8
Korona – Gitt Gränssjö och Agneta Oledal
Funnet och återvunnet
Textilt/objekt/foto
En gång var det familjens skatt och stolthet: broderier, virkade spetsar, namnade handdukar och lakan. Nu har det rensats ut ur linneskåpen och kan köpas för en spottstyver på loppis. Korona vill lyfta fram den ständigt verksamma och hantverkande kvinnan, hennes uthållighet och glädje vid skapande, genom att göra nytt av det gamla och bortrationaliserade.  Man kan tala om tid som ligger förborgad i hantverket, om borttappat värde som växlas upp, om det spännande mötet mellan det ibland över hundraåriga hantverket med nya tankar och symboler.
Det finns också en strävan att återanvända material, både värdefullt och rent skräp, det som blev över, som mer eller mindre ofrivilligt samlats i spåren av vårt överflöd.

Korona har denna gång gjort om det kasserade till högtidskläder, smycken och kronor, kanske till något att fira sitt bröllop i.

15.8 – 5.9
Eva Dahlin och Ragnar Schmid  – Måleri och skulptur
Kroppar i rum, kroppens eget rum
– ett samarbete runt människors och djurs kroppar

Utställningen är ett möte mellan två konstnärskap med integritet, olika men med många beröringspunkter. Mötet i sig är betydelsefullt. Det förstärker och förtydligar upplevelsen av var och en. Eva och Ragnar gick på Valands Konsthögskola i Göteborg under 1970-talet och har arbetat nära varandra i en pågående konstnärlig dialog sedan dess.

Eva arbetar med kroppen som tema – insida, utsida och dialogen däremellan. Helst handlar det om djur. Kroppen som hölje och behållare, organen som livets fantastiska mångfaldighet men också dess bräcklighet – liv, död, struktur och variation.

Ragnar arbetar med människor. Gymmet har de senaste åren varit en utgångspunkt, porträttet en annan. Det handlar om inre och yttre rum, om en värld där tillståndet i sig är det centrala. En slags väntan här och nu, kanske också en förväntan om något som skall komma, som viloläget mellan diskuskastarens ansats och utkast.

En gemensam grund är måleriet men båda arbetar också i andra medier såsom teckning, skulptur och tredimensionella objekt. En annan gemensam grund är noggrannheten i den visuella gestaltningen. Innehållet finns i formen och formen i innehållet.

19.9 – 10.10
Natalia Johansson – Måleri
Dalslands Konstgrafiska Verkstad – Grafik
En utställning som delas mellan å ena sidan färgrika och stiliserade miljömålningar och några olika konstnärers samlade uttryck i olika grafiska trycktekniker.

Natalia Johansson studerade vid Konsthögskolan Mukhin i Sankt Petersburg 1985-1990. Arbetade i Norrbotten 1991 – 1994. Hon har sedan 1994 arbetat i Stockholm. Natalia Johansson målare i akvarell, olja och akryl. Motiven är ofta (inte alltid) abstrakta och baserade på sammansättningar av former och bildar relationer med varandra. Medan Natalia Johansson experimenterar med olje- och akryldesigner hon sin egen former i keramik och glas.
“Jag inspireras av allt möjligt som jag se framför mig, ibland det kan vara små städer som man åker i , ibland olika samlingar med folk, så det väldigt olika intryck som ge impuls till motiv för konstverk. Jag försöker stilisera ,skapa min egen sätt måla. Jag är väldigt intresserad av olika kombinationer av färger – hur det jobbar ihop, och vilken effekt kan man få på en duk.”

Dalslands Konstgrafiska Verkstad – Grafik
http://www.konstgrafiskaverkstaden.se/

10 konstnärer i olika ålder och med personliga älsklingstekniker och eget uttryck från Dalsland gästar Konsthallen med tekniker i grafik och teckning under samma period som Natalia. Bilder som visas är skapade i blyerts, kol, akvatint, torrnål, etsningar mm av Vivi Pettersson, Lisbeth Fûrdell, Mimmi Käller, Carina Svärd,
Ann-Christine Gustafsson, Peter Prûtz, Kurt Johansson, Josefin Sterner,
Pia Bruto och Gunilla Almstedt.

24.10 – 14.11
Mona och Laila Nylin – Måleri – akryl och blandteknik
Värmländska konstnärerna Mona Nylin och Laila Nylin, dotter och mor, öppnar sin utställning ackompanjerad av musikern Mona Nylins musik. Mona är aktuell med ett framträdande på Stavnäs visklubb samma kväll där hon framför sina egna visor. Hon framför bl a nya sånger från kommande skiva, som släpps nästa år. Båda konstnärerna målar kraftfullt och färgrikt nonfigurativt till stor del. Väggarna kommer att fyllas av känslor och färg i mångfald, vilket passar höstens repertoar.

Mona Nylin visar i utställningen akryl och blandteknik mm. Hon har utbildat sig konstnärligt på bl a Kyrkeruds Folkhögskola och KV Konstskola samt musikaliskt på t ex Kulturama (jazz och popsång) i Stockholm och KAU/Ingesunds Musikhögskola. Mona har också medverkat med form och illustration i böcker, utfört utsmyckningsuppdrag, verkat som kompositör (i tex Musikprojektet Orrholmen i Karlstad) samt gett ut två cd – skivor på eget skivbolag, vilket ytterligare breddar hennes repertoar som konstnär och musiker. Mona har ställt ut separat såväl som i samlingsutställningar i Värmland, Stockholm och utomlands som t ex i Grekland. Hon är medlem i Värmlands konstnärsförbund.
”Mona med sina koloristiskt djupare, poetiska längtansbilder. Hennes stora dukar är vackra och känns genomtänkta…”(Rune Engelbrektsson, VF 1994)
” Ett slags måleri som består av klanger, rytmer och harmonier; Ett musikaliskt måleri…” (Margareta Wallin Wictorin VF 2001)

Laila Nylin bor och verkar i Karlstad och har bl a en utbildning på Kyrkeruds Folkhögskola med sig genom sitt konstnärskap. Hon har haft separata utställningar och deltagit vid samlingsutställningar huvudsakligen i Värmland men även Stockholm. Hon har hängt på i stort sett alla Höstsalonger i Värmlands konstförenings regi sedan 1987. Hon är medlem i Värmlands konstnärsförbund.
Laila medverkar med målningar i akryl och blandteknik. ”Ett abstrakt måleri med både expressiva och mer poetiska inslag. Motiven går mot landskap; ett slags utforskande av det inre landskapets domäner, där känslan för färgen styr hela händelseförloppet.”

28.11 – 30.12
Årets jurubedömda Julsalong
Inlämning till Julsalong kan göras under veckorna 44-46 under öppettider, tis-fre 12-17 och lör 11-14. Värmländska konstnärer kan lämna in max tre verk i valfri teknik. Jurybedömning kommer att ske 16-17 november och besked lämnas snarast efter detta. Inlämningsavgift 100 kr.
Obs! Märk era bidrag väl med titel namn kontaktuppgifter, teknik och pris! Ni får fylla i en blankett på plats vid inlämning. Se också till att upphängningsanordning fungerar. Varmt välkommen med ditt bidrag!

 

Utställningar 2014 

11.1 – 1.2
HENRIK HAUKELAND – Måleri
ULLA KOLLIND – Måleri, teckning

10.2 – 8.3
BOLAGET VARDAGSBILDER – GRAFIK
Jim Berggren, Svenrobert Lundqvist
Nina Bondeson, Nils-Erik Mattsson
Britt-Marie Jern, Rolf Gustafsson
Ulla Magnusson, Jan Bringevik
Mona Niklasson, Kjellåke Gerinder

22.3 – 12.4
INGELA AGGER
Måleri, teckning och skulptur

17.4 – 26.4
LARS CARLSSON
Påsk och vårbilder
Arvika kommun visar donerade verk

9.5 – 18.5
DE UNGAS VÅRSALONG – Tema Röd

24.5 – 1.6
SOLBERGASKOLANS BILDESTETER
The Creative Evolution

14.6 – 9.8
BRUDD KUNSTHÅNDVERK OSLO
ARVIKA KONSTHANTVERK

16.8 – 6.9
JOHN FRANZÉN

DAG FRANZÉN
Måleri och grafik

20.9-11.10
Hans Laurell – foto
Bo Södervall – akvarell

25.10-15.11
Elisabeth Gothe – måleri

 

Utställningar 2013

12.1 – 3.2
LARS AGGER
KELVIN SOMMER
måleri – skulptur – teckning

16.2 – 10.3
AGNETA HENERUD – textil
GUNVOR LARSSON – glas
SUSANN WALLANDER – glas

23.3 – 14.4
GUNNAR CARL NILSSON
KAARIN BONDE JENSEN
skulptur

26.4 – 5.5
Folkkonst berättande – de ungas vårsalong

 

Utställningar 2012

11.5 – 16.5
KAJ DYRVOLD – måleri & Live Art måleri

26.5 – 2.6
SOLBERGA GYMNASIETS ESTETISKA PROGRAM
bildinriktningen

16.6 – 7.7
CORDULA BIELENSTEIN MORICH – keramik
TOBIAS TÖRNQUIST – grafik
KERSTIN WESSBERG – måleri

14.7 – 11.8
SARA GRANÉR – serieteckning

18.8 – 8.9
INGER MARIE BERG – smycken
ÅSE LIV HAUAN – måleri, textil, mm

22.9 – 14.10
PER ERIK ARONSON – skulptur
OLOF ASTRUP HÄLLQVIST – måleri

27.10 – 18.11
ANNE LIE LARSSON LJUNG – måleri

1.12 – 30.12
JULSALONG
jurybedömd