Barnteater: Kapten Kryp, Tempus och planetskötarna

november 19, 2018

Kapten Kryp och tidsmaskinen Tempus tar med publiken på en resa runt jorden, i en färgsprakande äventyrsteater med sång och musik. Det blir ett magiskt möte med insekter och blötdjur från olika världsdelar, varvat med spännande fakta och tips om hur vi människor kan bli planetskötare.
Med enkla och underhållande budskap om vår miljö blandat med intressant fakta hoppas Kapten Kryp och hans medhjälpare på att kunna göra skillnad. Musik, matematik, geografi och biologi blandas med en gnutta engelska i den här dramagiska föreställningen.

Längd: 1 h
Pris: Gratis

Datum: 3 och 4 januari 2019, ett tillfälle per dag
Klockslag: 15:00 den 3:e jan, och 10:00 den 4:e jan.

Anmälan: skickas till marcus.modh@arvika.se
Platser: cirka 60 st

Naturama

www.naturama.se

https://www.facebook.com/naturama.se/

Julsalong 2018

november 13, 2018

1.12 – 5.01 JULSALONG 2018 – Årets jurybedömda salong
Du som är konstnär i eller från Värmland lämna in tre verk till jurybedömning. Valfri teknik och inramade och klara för upphängning ska dina verk vara. Inlämningsavgiften är 150 kr.

Inlämning till Konsthallen kan göras följande tider: V46 Tisdag – fredag 13-16 nov kl 14-17 Lördag 17 nov kl 11-14 V 47 Måndag – onsdag 19-21 nov kl 12-17.

Inlämningstalong kan du printa ut från pdf. Eller fylla i på plats. Namn, adress, titel på verket. Samtliga verk ska vara till salu. Om verket är en triptyk ska de höra samman och säljas som en enhet.

Julsalongen öppnar lördagen den 1:a december och pågår till lördagen den 5:e januari 2019. Alla konstnärer är så klart varmt välkomna till vernissage under lördag med invigning kl 12. Mer information följer.

Inlämningssedel till Julsalong 2018

KONSTBOKCIRKEL

november 6, 2018

Känner du också att du kanske behöver sporras till att läsa lite mer? Eller vill du helt enkelt bara träffa nya människor för att diskutera konst och kultur? I vinter kommer Arvika konsthall att starta upp en bokcirkel där vi träffas för att diskutera konstens olika uttryck. Tanken är att vi ses en gång i månaden, och att vi läser 1 bok per månad. Samtalet ska vara av lättsam art och innebär inte att det blir något läxprov på det vi läser. Nedan följer en lista på de böcker vi ämnar ta oss igenom under kommande månader (utan inbördes ordning).

Skicka en anmälan till marcus.modh@arvika.se om du vill vara med. Det finns ett begränsat antal platser.

 

Classical Style – konsert med Estetiska skolan

oktober 31, 2018

13:e november, 19:00.

Gymnasieelever från Stage and Perform tillsammans med Estetiska skolans högstadieelever presenterar stolt en blandad konsert i Arvika konsthall fylld av klassiska pärlor.
Det kommer bland annat bjudas på duettsång, piano, dragspel, fiol, flöjt -stycken. Samt inslag av dans.

Konserten äger rum tisdagen den 13:e november och startar kl.19.00 och håller på i ca 2 timme med en bensträckare i mitten.

Välkommen!

Höstlovsaktiviteter

oktober 30, 2018

Kreativa ansikten – workshop med makeupartisten Emma Engström

Makeupartisten Emma Engström håller i en workshop som kommer att handla om hur vi kan skapa makeup med inspiration från konst, poesi, musik och känslor.
Hur kan vi tolka våra känslor via att skapa en målning i våra ansikten? Kan vi hitta en karaktär ur en låttext som sen går att återskapa med färg i ansiktet?

Emma Engström är utbildad makeup-artist med påbyggnad specialeffekt och karaktär. Emma älskar att skapa karaktärer och ser make-up som en konst där ansiktet är en målarduk där man kan skapa utan gränser. På en workshop med henne får man prova på att vara kreativ på samma sätt och det finns inga rätt eller fel, inga förkunskaper krävs, bara skaparglädje.

Onsdag 31 oktober, 12:00-15:00.
Ålder 12-15 år, antal 10 st.

Skicka anmälan till marcus.modh@arvika.se

 

Workshop i vapensköldar, med historiker Hampus Busk

Har du kanske funderat på vad det är för sorts symboler som gömmer sig i Game of Thrones, eller vad de i spelet World of Warcraft bygger på?
Vi lever i en värld påverkad av symboler, på museer, kyrkor men också i omarbetad form i fantasyberättelser om släktstrider och magiskt knutna symboler. Många spel, filmer och berättelser använder sig av symboler, flera gånger i just vapensköldar, men få vet att de faktiskt är styrda av regler och har en historisk bakgrund.

Hampus Busk är mångårigt aktiv kulturhistoriker, pedagog och illustratör. Sedan fem år har han i guidningar fokuserat på maktens symbolvärld. Ett arbete med syfte att på ett praktiskt sätt lära ut till elever och barn hur man på egen hand kan använda sig av och förstå symboler. Som deltagare får du hjälp av Hampus att själv skapa egna vapensköldar.

Torsdag 1:a november, 15:00-18:00
Åldrar 10-15 år, antal 20 st. Först till kvarn gäller.

Fredag 2:a november, 12:00-15:00
Åldrar 6-9 år, antal 10 st. Först till kvarn gäller.

Anmälan skickas till marcus.modh@arvika.se
Plats: Arvika konsthall.
Ange ålder på deltagaren. Vi bjuder på mellanmål.

jord eld vatten luft

augusti 24, 2018

Per Brandstedt & Jan-Åke Andersson

 

De fyra klassiska elementen. Jord, symbol för kraft och massa, elden är energi, vatten stod för visdom och liv, och luften var makten. Kombinerade utgör de vår värld. Tillsammans utgör dessa element krafter som formar och stöper ett material, och som påverkar hur dess färdiga uttryck kommer att te sig för betraktaren. Främst vad gäller det vi ser och det taktila. Men de är också element som påverkar alla sinnen.

Brandstedt benämner sig själv som konsthantverkare, han har sin verkstad i den gamla byskolan i Karleby som ligger sydost om Falköping. Verkstan delas med frun som även hon är verksam i materialet trä. Under en period av 15 år har Brandstedt haft ett genomgående projekt kallat ”The Scorched Oak Project” (Det svedda ekprojektet), där han skapat bruksföremåler med enkla geometriska former. Objekten som oftast är av ek, utgörs av massiva träblock.
Brandstedts ytbehandlingsteknik med att sveda träd, som ger hans konstverk sin intensiva svärta, ger ett unikt uttryck. Han berättar om att hans utveckling handlat om hur både han själv och andra upplever resultatet hos hans träskulpturer. Vilket har utvecklats till en vilja att förstå sitt material, i form och yta. Brandstedts undersökningar har tagit hans konstnärskap till två områden, kärlet och sittandet. I denna utställning har han fortsatt att lägga fokus på mjuka rundade och organiska former.

Likaså Jan-Åke Andersson benämner sig som konsthantverkare, och är verksam i Tibro i Västergötland. Han rör sig i gränslandet mellan konst och konsthantverk, och bränner sitt gods i vedeldade ugnar. Andersson närmar sig naturen via sina keramiska alster, med grova och rustika former som inte ska överarbetas för att tappa sin enkla exklusivitet. Leran har för Andersson blivit ett sätt att uttrycka sina innersta känslor, likt ordet för en poet. Han vill också överföra dessa keramiska uttryck till betraktaren för att beröra och bära känslor. Lågan är hans pensel och som ger liv åt leran. Bränningen ger ett uttryck åt materialet, som tillsammans med de kraftfulla formerna, ger en förfinad sinnlighet som är Anderssons mål. Till denna utställning har Anderrson bränt sitt gods i en anagamaugn, där de placeras oglacerade och får sina skiftningar via den långa bränningen.

Vernissage kl. 12:00 den 25:e augusti. Öppet 11-14 denna dag.

25.8 – 15.9 2018

 

Sista veckan för Stuart-Beck

augusti 15, 2018

Passa på att se utställningen med Stuart-Beck, Corinna, Kaj, Jessica, Joel och Mia, då vi är inne på slutspurten. Nu på lördag, den 18:e augusti, är det sista dagen ni har chans att se denna utställning.

Konsthallen goes Pride!

juli 2, 2018

Tis 10:e juli Seroconversion

Seroconversion är ett queert noiseprojekt startat 2013 av Birt Berglund och Johan Sundell. Utifrån definitionerna av ”queer” som oönskat begär och ”noise” som oönskat ljud utforskar de vad som händer när man sammanför dessa två (o)lika former av oönskbarhet i en konstnärlig praktik. Tematiker som de har utforskat är queera kroppar som kroppsligt oljud, offentliga toaletter som queera rum, ”glory holes” som gravar och karantänprocedurer som ideologiproduktion. I sin föreläsning ”What Does Queerness Sound Like? – A Lecture on Aural Aesthetics” presenterar de ett urval av sina verk och knyter an dem till queer- och ljud/musikteori.

Efter föreläsningen framför Seroconversion en performance, ”A Tin Plate, A Boy”, vilket är ett performance som behandlar människan som en lingvistisk varelse, språket som (könat) våld och ”Pojken” som en lingvistiskt sårbar subjektsposition.

14:00 – 16:00. Gratis.

Ons 11:e juli Yoga och queera läsningar

Författaren Oscar von Seth berättar om tillkomsten av sin roman ”Snö som föll i fjol”, en feel-good-berättelse med HBTQ-tema som handlar om resande, åtrå, gemenskap och yoga. Oscar har en bakgrund som modern dansare och koreograf. Han har dessutom arbetat som sufflör och regiassistent. 2014 kom han på delad andraplats i Umeå Novellpris, Sveriges största novelltävling. Hans debutroman ”Snö som föll i fjol” släpptes 2017 och för närvarande är han doktorand i litteraturvetenskap vid Södertörns högskola. I sin forskning använder Oscar queerteori för att analysera texter. Förutom att berätta om ”Snö som föll i fjol” kommer Oscar i det här författarsamtalet att prata om queerteorins spännande potential för litteraturforskning, samt hur queerperspektivet har påverkat hans skönlitterära skrivande. Möjlighet att ställa frågor och köpa signerade exemplar av ”Snö som föll i fjol” kommer också att finnas. Tid: 15:00-16:00.

I anslutning till samtalet om Oscars yogainspirerade roman kommer yogapass att ges i konsthallens lokaler. En instruktör från ATMA Yoga finns på plats och ger två pass i yoga, ett enklare för nybörjare med start klockan 16:00, och ett mer avancerat pass klockan 17:00. Skicka en anmälan till marcus.modh@arvika.se för att delta i yogan.

15:00 – 18:00. Gratis.

  

Tors 12:e juli Bland drakar och Dragqueens

Vi får besök av Drakar och Dragqueens – för sagostund och workshops under en spännande dag på Konsthallen! Barn lär sig könsroller tidigt. I sagorna får de läsa om söta hjälplösa prinsessor och starka modiga prinsar. Samtidigt ökar efterfrågan på normkreativ barnkultur. Regissören och författaren Petter Wallenberg har skapat Bland drakar och dragqueens där erkända dragartister – på Arvika konsthall får vi besök av Inga Tvivel som gestaltar ett urval sagor för barn mellan 3 och 7 år. Inga Tvivel – Dragstjärna som uppträtt på Pride-festivaler och operaföreställningar både i Sverige och utomlands och dessutom är lärare i svenska och drama, med genusstudier i bagaget. Workshopen bjuder barnen på en kreativ stund i papper och tyger, där de kan skapa egna sagokaraktärer i papper och tyg, men även att skapa kläder och huvudbonader i samma material. 15:00 – 18:00. Gratis.

Skicka en anmälan till marcus.modh@arvika.se för att delta i sagostund och workshop – det finns enstaka platser kvar.

Fre 13:e juli Pridetåg och pridekonsert!

Arvikas första Pridetåg går av stapeln! Kom och visa ditt stöd för kärlek och inkludering tillsammans med oss. Start kommer att ske i Arvika stadspark för att sedan avslutas på innergården bakom konsthallen med en liten pridekonsert. Det blir Arvikas första pridetåg, och är med andra ord något historiskt!

Vi har uppsamling i stadsparken kl. 12:00, för att sen följas av avmarsch kl. 13:00. Pridetåget går genom gågatorna i centrum för att sedan ledas in till konsthallens bakgård där en mindre pridekonsert kommer att genomföras. Följande kommer att uppträda; Harald Sörensen och Farligt avfall, Franchise Alice, Ridanzius, och Reptile Brain, och även en kortfilm kommer att visas. Detta görs i samarbete med Studiefrämjandet.

12:00 – 17:00. Gratis.

Lör 14:e juli Gömt – Glömt – Drömt Medlemmarna i Melenkvartetten (Trio Melen) har arbetat tillsammans i olika musikaliska sammanhang sedan många år tillbaka. Våren 2016 kom idén att sätta ihop en stråkkvartett. Den första konserten hade de i oktober 2016. Sedan har många andra engagemang följt. Repertoaren och planerna har växt och de träffas ofta och regelbundet för att kunna komma ikapp alla anspråk – nya stycken, hög kvalitét. Melen är Breton, kommer från Bretagne och är ordet för en skimrande, varm gul färg. Musik av Erik Gustaf-Geijer, Amanda Maier-Röntgen, Gustav Mahler, Antonín Dvorak och Martin Edin. Violin Clarissa Forster-Mommert Viola Katharina Becker Cello Marika Gejrot Piano Martin Edin.

Start 15:00. Entré 100 kr.

Konsert med GLIMT

juli 2, 2018

Det fjärde stoppet för GLIMT i deras sommarturné blir på Arvika Konsthall den 2:e juli kl 18:00. Kom hit för en konsertupplevelse utöver det vanliga! De spelar 2 set à 40 min.

GLIMTs signum är en påtaglig lyhördhet och samspel mellan musikerna som bidrar till att musiken känns öppensinnad, spännande och spontan där musiken kan gå i många riktningar. Musiken för tankarna till Esbjörn Svensson Trio, Keith Jarrett och ECM och rör sig obehindrat mellan helt fritt musikaliskt skapande till ytterst genomarbetat material. De egna kompositionerna fångar lyssnaren och släpper inte taget i första hand.

Entré 50 kr. Det går bra att betala kontant, med swish eller med kort.

Stuart-Beck

juni 30, 2018

 

En över 70-år gammal institution ställer ut sina alster vid Arvika konsthall. Det rör sig om den etablerade familjen Stuart-Beck, en skara individer som påverkat Arvikas konst- och kulturutbud i decennier. Corinna, Jessica, Joel, Kaj och Mia, alla ställer de nu ut för första gången gemensamt i årets sommarutställning på Arvika konsthall.

Att familjen Stuart-Beck är en uppskattad och omtyckt del av Arvikas kulturutbud råder det inga tvivel om. Sällan har väl en och samma familj i Arvika varit så synonymt med konsthantverk som denna. I denna utställning är de representerade i en rad olika uttryck och tekniker, och det finns inget gemensamt tema just för att deras uttryck är mycket varirerat. Men släktskapet mellan de olika konstnärkspen går inte att ta miste på.

I släkten Stuart-Beck finns det en ganska samspelt syn kring konst. Allting är föreställande till exempel. På det här finns det en sedelärande historia som Rex Stuart-Beck fört vidare inom familjen. Han sa nån gång; en konstnärs förhållande till en konstvetare bör vara så som fågelns förhållande till ornitologen. Det finns en ärvd skepsis inom familjen vem som har rätt att uttolka ett konstnärskap. Det finns även en gemensam tanke om att det handlar om ett yrkesval. Det vill säga, en idé om att det ska vara meningsfullt det man gör personligen, oavsett vad man gör.

Kanske är det just familjens jordnära egenskaper som gjort att de blivit så omåttligt populära bland värmlänningar. Där publiken verkligen kan känna att konsten inte sätter sig över dem och det finns en ömsesidig respekt dem emellan.

30.6-18.8. 2018.

Vernissage lördagen 30:e juni, med start 12:00.